Що таке психологія?

Що таке психологія?

Наше життя, а саме життя людини і особистості - це сукупність факторів зовнішнього середовища і внутрішнього світу. Ми вчимося на своїх помилках і вміємо планувати своє майбутнє. Ми володіємо різними характеристиками і рисами, які визначають нас як окремих від інших індивідів. Все це вивчає чудова наука психологія, яка дає багатьом щасливе життя і можливість чинити правильно. Давайте разом докладніше дізнаємося про те, що вивчає ця дисципліна і для чого вона потрібна. Отже:

Що таке психологія як наука

Психологічна наука поєднує в собі величезну кількість дисциплін, так чи інакше спрямованих на вивчення особливостей психіки живих істот. У найзагальнішому вигляді психологія вивчає психіку. Поняття психи же визначено максимально широко. Як правило, про психіку говорять з точки зору енергетичного субстрату всесвіту, який має фізіологічні, природні коріння. Простіше кажучи, психологія ось уже на протязі багатьох століть намагається розібратися з тим, яким чином працюють психічні процеси як у тварин, так і у людини. Широта застосування психологічних знань просто величезна. Як відомо, всюди, де є людина, є і психологія. У загальному сенсі можна говорити про те, що психологія вивчає людини з точки зору будови і принципів роботи психічної діяльності.

Говорячи про галузі психології, не можна не відзначити їх різноманітність. Крім того, з часом галузі тільки додаються. Таким чином, психологічна наука дуже щільно і глибоко увійшла в наше життя і продовжує там залишатися.



Трохи поговоримо про терміни. Чому така назва - «Психологія»? Що воно значить? Згідно з достовірними джерелами термін був придуманий німецьким філософом Християном Вольво в далекому 18 столітті. Історія з виникненням слова «психо» набагато цікавіша. Слово з`явилося завдяки давньогрецької міфології. Саме в ті часи серед греків існувала легенда про Ерота і Психеї, чия любов була ідеалом сили почуття і моральності людини. Ерот, будучи сином богині кохання Афродіти, закохався в звичайну дівчину на ім`я Психея. Матері Ерота це не сподобалося і вона чинила різні перешкоди перед закоханими. Але їх любов виявилася настільки сильною, що вони змогли возз`єднатися, незважаючи на всі підступи ревнивої Афродіти. Сила душі Психеї і стала тим прикладом наслідування і символом внутрішнього світу людини для греків.



Для того, щоб більше дізнатися про психологію і про те, що значить це слово, ми радимо вам почитати чудову книгу, яка присвячена саме цій науці. Автор книги «Що таке психологія» Годфруа Ж. За допомогою доступного і зрозумілого пересічному читачеві мови, автор вдало розповідає про особливості науки і примудряється торкнутися практично всі аспекти, пов`язані з предметом психології і сферами її застосування.

Розмова, а точніше, суперечка про предмет психології не завершений і по сей день. Що є предметом психології? Це питання завжди було каменем спотикання для всіх вчених психологів. Протягом всієї сучасної історії психології ведуться суперечки про те, що вважати предметом науки. Як правило, пропонується маса варіантів вирішення питань, але на практиці виявляється, що при використанні такої-то теорії не все патерни поведінки зачіпаються в повній мірі. А предмет, повинен включати в себе максимум можливих варіантів. Через невизначеність предмета, психологія страждає відсутністю строгих методів і законів. Чому складається така ситуація? На сьогоднішній момент, рівень розвитку знань про психіку знаходиться ще тільки на найперших стадіях. З розвитком нових гуманітарних і точних технологій слід очікувати і розвитку, а також поповнення знань про психіку. Бути може тоді, психологи і дослідники дійдуть спільного знаменника в цьому питанні. Як би там не було, основна сфера, а скоріше напрямок вивчення психологічної науки зводиться до вивчення психіки. Розвиток і еволюція психіки, принципи і закони її роботи, застосування різних методів аналізу даних в дослідженнях психіки, прогнозування поведінка людини - все це лише вузько-спрямованих галузі вивчення. Таких прикладів можна навести безліч і всі вони будуть справедливі. Виходить, що природа досліджуваного явища в психології дуже різноманітна і непередбачувана. Людство звикло мислити в схемах і таблицях, куди психіка, частенько, не вписується. Вписавшись одного разу, вона може здивувати свого дослідника новою обставиною або фактом.

В кінцевому підсумку, багато фахівців в області методології психології приходять до висновку про те, що психологія поступово трансформується в філософію або створить нову науку з нею в тандемі. Таким чином, людство повернеться до витоків психологічних знань, які будуть необхідні для усвідомлення свого призначення в цій неосяжній всесвіту. Нарешті люди зрозуміють, для чого потрібна психологія.

Припустимо, що ви, шановний читачу, зацікавилися попередньої даному абзацу, інформацією. Тоді вам напевно буде цікаво дізнатися про те, з чого почати вивчення психології і що таке соціальна психологія. Найправильніший, мабуть, рада в даному випадку, буде зводиться до того, щоб відправити людину вступати до університету на психологічний факультет. Чому саме так, а не інакше? Справа в тому, що різноманітність так би мовити «спаму» в психології зашкалює. Багато любителів-психологи частенько використовують інтернет для розвитку і поповнення своїх знань. А в інтернеті, як відомо, є все. На жаль, тільки пара-трійка ресурсів в рунеті відповідають стандартам якості. В університеті вам підкажуть авторів, чиї роботи по-справжньому достовірні і тих, кому дійсно можна вірити. Ми візьмемо на себе відповідальність і запропонуємо почати вивчення психології з чудовою книжки Еріка Берна, найвизначнішого фахівця в області транзактного аналізу. Читайте «Ігри, в які грають люди».



Увага, тільки СЬОГОДНІ!