» » » Що таке ризик?

Що таке ризик?

Що таке ризик?

В даний час немає єдиного загальновживаного визначення, що таке ризик. У повсякденному поданні ризиком є можливість понести в ході вжитих дій будь-які втрати: втратити здоров`я або навіть життя, втратити майно або фінансові кошти, недоотримати прибуток.

Свою трактування цього поняття запропонував в «Тлумачному словнику живої великоросійської мови» В. І. Даль. На його думку, ризикувати - це пускатися навмання, на невірне справу, наудалую, наважитися, йти на авось, робити що без вірного розрахунку, піддаватися випадковості, діяти сміливо, заповзято, сподіваючись на щастя-піддаватися чому, відомої небезпеки, мінливості, невдачі.

У «Тлумачному словнику російської мови» С. І. Ожегова ризик означає: 1. Можливу небезпека. 2 Дія навмання в надії на щасливий результат.

Можна навести ряд інших визначень, що означає ризик, однак всі вони в кінцевому підсумку будуть містити практично одні і ті ж характеристики, властиві цьому поняттю.

властивості ризику

Будь-якому ризику завжди властива невизначеність або неповна визначеність наслідків дій, що робляться. Якщо майбутні наслідки можна було б побачити максимально точно і однозначно вже на початку діяльності, вводити поняття «ризик» не мало б сенсу.

Будь ризик обов`язково передбачає настання можливих негативних наслідків, нанесення будь-якої шкоди. Якщо людина не передбачає настання будь-яких значущих негативних результатів для себе особисто, для суспільства або навколишнього середовища, не можна сказати, що він чимось ризикує.



Усвідомленість ризику. Ризикує людина неодмінно повинен припускати можливе настання негативних наслідків. Якщо він в силу будь-яких зовнішніх або внутрішніх причин не може передбачити негативних наслідків здійснюваної діяльності, говорять про наявність загрози або небезпеки, але не про ризик.

види ризиків

Різні дослідники виділяють різні підстави, за якими ризики можна класифікувати на види.

За сферою діяльності ризики можуть бути:

  • соціально-політичними - можливість втрати владних функцій, важелів управління, дестабілізації соціальної ситуації;
  • фінансово-економічними - можливість понесення економічного збитку і фінансових збитків;
  • екологічними - пов`язані з несприятливими наслідками для навколишнього середовища;
  • майновими - втрата або псування будь-яких матеріальних цінностей;
  • ризики для життя і здоров`я.


За джерелом виникнення ризики можуть бути об`єктивними і суб`єктивними.

Об`єктивні ризики виникають без участі ризикує людини, незалежно від його волі і бажання. Вони є невід`ємною частиною навколишньої ситуації, яку часто неможливо однозначно прорахувати і спрогнозувати.

Суб`єктивний ризик породжується безпосередньо діючою людиною, завдяки властивим йому особистим якостям і нахилам. Це можуть бути тяга до гострих відчуттів, недооцінка важливості попереднього аналізу можливих наслідків.

За ступенем руйнівності наслідків ризики бувають:

  • допустимі. Це коли передбачувані негативні наслідки значно менше передбачуваних сприятливих позитивних результатів і в будь-якому випадку будуть ними перекриті.
  • критичні. Коли передбачувані небажані наслідки можуть перевищити очікуваний позитивний ефект від предпринимаемой діяльності.
  • катастрофічні. Коли наслідки можуть призвести до незворотних руйнівних наслідків для конкретної людини, суспільства або природного середовища.

Психологія ризику

Дослідженням поведінки людей в ситуації ухвалення рішень з можливістю отримання негативних наслідків займаються різні прикладні напрямки психології: психологія праці, психологія здоров`я, превентивна психологія (вивчення поведінки, що відхиляється від норми).

Практичний сенс цих досліджень - вивчення схильності до ризику як бажаного особистісного якості для представників професій, пов`язаних з небезпекою (військові, співробітники МНС і силових структур), і небажаного якості для фахівців, яким необхідно проявляти обережність і обачність.

Психологи вивчають такі особистісні особливості людей, як темперамент, вольові якості (рішучість), мотиви діяльності, переконання, інтелектуальні особливості і професіоналізм в тій чи іншій сфері, що дозволяють швидко і правильно оцінювати ситуацію. Потрібна сукупність цих якостей і дозволяє ефективно діяти в обстановці невизначеності, коли неправильні дії можуть змінити ситуацію і зробити її гіршою за до моменту прийняття рішення.

Також психологія ризику займається дослідженням різних зовнішніх факторів, що змінюють схильність до ризику одного і того ж людини в різній обстановці. До таких факторів належать звичність або незвичайність ситуації, наявність або відсутність зовнішнього тиску, статус людини в даній групі.

Ризик - це вибір людини між більш привабливою, але менш надійною і менш привабливою, але більш надійної лінією поведінки.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!