Як зробити себе самому?

Як зробити себе самому?

Філософія «селф мейд» сьогодні як ніколи актуальна. У сучасному світі все більше стає людей, які прагнуть йти проти течії в роботі, в культурі, в способі самовираження. Такі люди, маючи на меті, здатні досягти грандіозних висот в кар`єрі, домогтися повної гармонії зі світом і своїм внутрішнім Я. Давайте розберемося, як же стати людиною, яка створює себе сам.

Якості успішної людини

В основі філософії self-made man лежить прагнення жити саме так, як хочеться вам, впевнено слідуючи по шляху успіху. Причому абсолютно не важливо, в якому саме напрямку ви маєте намір рухатися - в бізнесі, в творчості, в релігії. Головне, щоб ви хотіли досягти мети всією душею і готові були заради цього перевернути гори.



Такі якості повинні бути у людини, самостійно творить себе, свою долю:

  • Ініціативність. Не чекайте вдалого випадку запропонувати свої ідеї, заявити про себе - дійте прямо зараз.
  • Рішучість. Будьте готові швидко приймати складні рішення.
  • Креативність. Уміння нестандартно мислити, бачити те, що незримо для інших - одне з найважливіших умов успіху. Разом з тим завжди потрібно розуміти і те, що потрібно масам.
  • Працьовитість. Немає жодного успішного self-made людини, який би лінувався працювати для свого благополуччя. Думаючи, як зробити себе самому, будьте готові працювати в позаурочний час, свята, вихідні, дні, коли у вас немає настрою / погане самопочуття.
  • Незалежність. Навчіться не реагувати на негативну думку громадськості і не чекати схвалення від оточуючих.
  • Розвиток. Постійно вдосконалюйте свої навички, знання.
  • Сила волі. Неминуче стикаючись з перешкодами, труднощами, провалами, помилками, ви повинні вміти завжди знаходити в собі сили для подальшого руху вперед.
  • Владність. Уміння керувати незамінне, якщо ви плануєте працювати з людьми. Вчіться дару переконання, вчіться наказувати і просити, управляти підлеглими, спонукаючи їх робити те, що від них вимагається.
  • Знання. Будьте в центрі інформаційного поля обраної вами сфери діяльності. Знайте про актуальні тенденції, інновації.
  • Далекоглядність. Оцінюйте сьогоднішні свої справи з розрахунку про те, які плоди вони зможуть дати в майбутньому.

Перераховувати якості успішної людини можна було б і далі. Але по суті, почавши працювати над собою, ви дуже скоро самі визначте для себе ті головні характеристики, які стануть вашими помічниками в цьому амбітному справі.

Зробити себе самому: з чого почати?



Як і у випадку з будь-якої іншої грандіозної метою, починати потрібно з малого, поступово нарощуючи обороти і по черзі досягаючи заданих рубежів.

  • Вирішіть, що саме ви збираєтеся з себе ліпити - успішного музиканта, бізнесмена, політика або, можливо, художника, дизайнера, шоумена, нарешті, просто приємного і товариську людину, добре освіченого і діяльного.
  • Визначтеся з метою-максимумом, тобто беззаперечним ідеалом себе, свого життя, якій ви хочете досягти.
  • Тепер сформуйте проміжні (і відповідно більш реальні, прості в досягненні) цілі, які допоможуть вам дістатися до пікової точки.
  • Під кожним з цих пунктів вам потрібно буде створити десятки інших цілей ще простіше і нагальною. Оскільки дана задача не з простих, почніть з сьогоднішнього дня. Що конкретно сьогодні ви можете зробити для того, щоб стати ближче до своєї мрії? Наприклад, купити потрібну книгу, записатися на курси, змінити імідж і ін. Продумайте аналогічним чином весь тиждень, місяць, рік. Час від часу ви будете коригувати намічений план і деталізувати його.
  • Тепер приступайте до дій, змінюючи свій уклад життя, характер, звички, оточення, місце проживання, зовнішність, якщо потрібно. Тобто прибирайте все, що буде заважати вам в самовдосконаленні. І, навпаки, залучайте в життя те, що вам допоможе.

Можливо, вас надихнуть і допоможуть перетворитися в успішної людини, задоволеного собою і життям, приклади людей, які стали уособленням філософії селф-мейд.

Успішні self-made люди

Історія життя і успіху практично кожної знаменитості в сфері музики, літератури, бізнесу та ін. Унікальна. Почавши з малого, люди через довгі роки наполегливої роботи домагалися грандіозних результатів. Наведемо три приклади приголомшливого особистісного і кар`єрного зростання:

  • Рей Крок - власник «McDonald`s». Зумів розгледіти потенціал цієї мережі громадського харчування, викупивши її у братів Макдональдс. Бізнесмену тоді було 49 років! Чи не занадто щасливий до цього Рей вже через кілька років мав на рахунку десятки мільйонів доларів.
  • Генрі Форд - винахідник, засновник однойменної автомобільної компанії. Виріс в сім`ї фермера. Отримав тільки базове церковнопарафіяльне освіту. Увійшов в історію автомобілебудування, заробив десятки мільйонів доларів і безсмертну славу.
  • Фредді Меркьюрі - музикант і співак. Ріс у звичайнісінькій сім`ї і з дитинства захоплювався музикою. Вже на зорі своєї кар`єри з упевненістю говорив про те, що буде легендою. Минаючи важкі кризові часи, завжди домагався поставлених цілей. Дотримав слова і став однією із знакових фігур світового музичного Олімпу.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!