Як вибрати бандаж?

Як вибрати бандаж?

Бандаж - дуже корисна річ для вагітних жінок. Він допомагає легше переносити вагітність, особливо в останні місяці, так як він підтримує живіт і перешкоджає передчасному опусканню плоду. Але думки лікарів в цьому питанні розділилися. Вибирайте для себе такий варіант, який підходить саме вам. У цій статті ми розглянемо, які бандажі бувають, і як правильно його підібрати.

Види бандажів і їх характеристика

  • Дородовий бандаж-стрічка (пояс). Це свого роду еластична стрічка або пояс з гнучкою вставкою, він повністю охоплює весь живіт зверху і запобігає утворенню розтяжок. Є моделі з трьома клапанами, за допомогою яких можна регулювати розмір. Гідність такої моделі в тому, що можна, не знімаючи бандаж, змінювати величину. Такий пояс зараз користується популярністю, тому що його можна застібати стоячи або в положенні лежачи. Бандаж-стрічку рекомендують носити вагітним у другому триместрі, так як на ранньому терміні животик ще невеликий і фіксуватися він буде погано.
  • Дородовий бандаж-труси - це звичайні труси для вагітних, в які вшита туга гнучка стрічка-пояс. Ефективність такої стрічки, полягає в її ширині. Бандаж буває різних кольорів, форм і моделей. Незручність в тому, що такий вид бандажа носиться як нижню білизну, яке потрібно буде постійно прати. Також фіксувати його необхідно тільки в горизонтальному положенні, що зовсім незручно, якщо ви перебуваєте не вдома. Сюди ж можна додати те, що в період вагітності, жінка обов`язково набирає вагу, і бандаж може натерти шкіру. Ви тепер маєте уявлення про те, як вибрати дородовий бандаж і чи варто його взагалі купувати.
  • Комбінований і універсальний до- і післяпологовий бандаж. Сама назва говорить про те, що такий бандаж можна носити і після пологів. У нього є спеціальний двосторонній пояс на липучці, у якого обидві сторони досить щільні і одна сторона ширша за іншу. Вузькою стороною бандаж застібають під час вагітності, а широкої фіксують живіт після пологів. Якщо жінку під час вагітності турбує спина, то такий бандаж просто необхідний, так як він відмінно підтримує спину. Вже після пологів, пояс розгортають вперед широкої стороною, закріплюють і тим самим тягнуть живіт. Такий вид пояса практичний і економічний. Але є невеликий мінус. Влітку його чітко видно під одягом, а липучка може псувати одяг.
  • Післяродовий бандаж у вигляді трусів. Тут можна виділити корсетні трусики, труси-грація і бермуди. У всіх цих видів є вставка, яка тягне область живота. Деякі моделі зроблені з нижніми і бічними застібками, що дозволяє підтримувати передню черевну порожнину. Різниця між корсетними трусами і грацією полягає в тому, що в першому варіанті талія вище. Це дає оптимальний тиск на м`язи живота, так як в корсеті є кісточки різної довжини. Про бермудах можна сказати те, що вони допомагають приховувати деякі проблемні зони фігури. Вони йдуть по всій довжині стегон і доходять до колін.
  • Післяродовий бандаж-стрічка (пояс). Такий вид ідеально підходить для жінок після операції кесаревого розтину. Тому що він має еластичну стрічку, розміром 15-30 см, яка відмінно тягне живіт. Є такі моделі, у яких всередині вшиті кісточки, вони то і захищають бандаж від змін форми, під час використання. На поясі теж є липучка для застібання.

Як вибрати бандаж для вагітних

Розглянемо, на що варто звернути увагу, що врахувати при виборі.

  • Перший фактор при виборі бандажа - мета. В першу чергу, треба чітко визначити для себе необхідність бандажа. Якщо пояс потрібен для того, щоб уникнути утворення розтяжок, це одна справа. А якщо є ускладнення в вагітності і бандаж може допомогти в цих проблемах, то тоді це інша справа. У першому варіанті його можна придбати без допомоги фахівців. А в другому, обійтися без консультації лікаря не вийде, тому що ризикувати тут годі й говорити.
  • Другий фактор вибору - це те, з чого зроблений бандаж. Найкращий вибір для вагітних - бандаж з бавовни. Особливо в літній період, коли шкіра повинна дихати вільно. Слід зазначити, що такі бандажі коштують дорожче синтетичних.
  • Третій аспект у виборі бандажа - це будова тіла і свій смак. Серед різних видів і форм поясів, є і такий, як бандаж-спідниця. Вибирайте для себе такою, якою вам порадить лікар, і в якому ви будете почувати себе комфортно. Поставтеся до цього відповідально, тому що носити бандаж вам доведеться довго.
  • Четверта ознака вибору бандажа для вагітних - підсумки примірок. Як вибрати розмір бандажа? Досить легко, не варто повністю покладатися на розмір, який вказується на етикетці. Потрібно обов`язково приміряти на себе. Тільки робити це потрібно лежачи, тому що стоячи, живіт йде вниз, під тиском ваги. І коли ви одягаєте бандаж, то животик не підтримується, а стискається.
  • П`ятий критерій вибору - це застібки. Звертайте увагу на те, як застібається бандаж. Протягом всієї вагітності, животик буде збільшуватися в розмірі. Тому застібки повинні бути зручними для самостійного застібання і не повинні натирати.
  • Ще одна корисна порада. Ставлячи собі питання, який бандаж найкраще підійде, не прагніть економити і купувати такий, в рекомендаціях до якого написано, що він підійде вам як під час вагітності, так і після неї. Багато хто вже знає, що допологової бандаж практично не підходить вагітним, а після пологів велике значення має особливість організму.

Як надягати бандаж



Загальне правило - надягати його треба на нижню білизну, лежачи на спині. Фіксувати необхідно так, щоб між поясом і животом легко прослизала жіноча рука. Якщо все зроблено правильно, тоді бандаж не викликатиме біль, здавлювати живіт і заподіювати незручності. Постійно перебувати в бандажі не рекомендується. Кожні три години робіть перерву на півгодини.



Так як бандаж буде довго носитися, а потім зберігатися, важливо правильно за ним доглядати:

  • можна прати бандаж в пральній машині, тільки руками, з милом і в теплій воді;
  • бандаж повинен висихати сам, не потрібно його викручувати і застосовувати інші способи для сушки;
  • ні в якому разі не можна гладити бандаж.

У даній статті ми постаралися відповісти на питання про те, як правильно вибрати бандаж, як його одягати і носити. Вивчивши всі поради з придбання, бажано проконсультуватися з лікарем, який вас контролює, оскільки носіння бандажа може бути протипоказано або в ньому відсутня необхідність. Бажаємо вдалого вибору бандажа для вагітних!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!