» » » Що робити після пологів?

Що робити після пологів?

Що робити після пологів?

Виношування дитини і пологи є вкрай складними моментами в житті жінки. Але на цьому проблеми не закінчуються. Гінекологи виділяють післяпологовий період, який триває близько шести тижнів після народження дитини. На цьому етапі організм відновлюється, а тому жінка вразлива як в емоційному, так і в фізичному відношенні. Крім того, ситуація ускладнюється тим, що в перші тижні після народження дитини жінка адаптується до нового способу життя, недосипає через догляду за дитиною, у неї також виникають різні зміни в особистості. Що робити після пологів - це питання виникає у багатьох молодих мам. Давайте поговоримо про це.

Загальні рекомендації після традиційних пологів

  • Якщо в процесі пологів у вас з`явилися шви, їх необхідно регулярно обробляти. Найкраще підійдуть відвари ромашки, календули або звіробою.
  • Потрібно приймати лікувальні ванни. Для цього наберіть теплу воду в ванну, додайте туди трохи трав`яних відварів. Приймати такі ванни слід не більше 10 хвилин.
  • При болях в області анального отвору їжте якомога більше їжі, в якій є клітковина, а також використовуйте протигемороїдальний свічки і мазі. При різких болях обов`язково консультуйтеся з лікарем.
  • Болі в попереку найкраще знімати погладжують уздовж хребта. При сильних болях слід прийняти таблетку парацетамолу.
  • При розтягненнях м`язів живота носите післяпологовий бандаж, який можна знайти в будь-якій аптеці.
  • Досить часто зустрічається запор після пологів. Що робити в такій ситуації, вам підкаже ваш лікуючий лікар. Для профілактики можна їсти їжу, багату клітковиною, а також гарбузове насіння і буряковий сік.

Загальні рекомендації після кесаревого розтину

  • Слід постійно носити післяпологовий бандаж, адже навіть від кашлю шви можуть легко розійтися.
  • Не можна приймати ванни і плавати. Всі водні процедури потрібно обмежити душем.
  • Слідкуйте за тим, щоб шкіра навколо шва була сухою і чистою.
  • При будь-яких виникаючі болі або почервоніння в області шва потрібно звертатися до фахівця.

Правильне харчування

Мабуть, найважливіше, що потрібно робити після пологів - це переглянути ваш раціон харчування. Не забувайте, що тепер ви їсте не тільки за себе. Якість грудного молока для вашої дитини буде залежати від того, чим ви харчуєтеся.

Важливо, щоб у вашому раціоні було багато овочів і фруктів. Ця їжа багата клітковиною і вітамінами, які вам так потрібно на перших тижнях.

М`ясо жирної риби, такий як лосось, форель, знаходять мало не ідеальним харчуванням в післяпологовий період. У м`ясі міститься жирні кислоти, які важливі для дитини. Також вони покращують настрій, і знижують ризик післяпологової депресії.

Також обов`язково включите в раціон молочні продукти, яйця і бобові.

відновлюємо фігуру



Для багатьох жінок зміна фігури після пологів є чи не катастрофою. Важливо розуміти, що ваше тіло протягом 9 місяців росло і відразу зайва шкіра і жирові відкладення не пройдуть. Для того, щоб відновити фігуру досить займатися гімнастикою по 30-45 хвилин в день. Пам`ятайте, що фізичні вправи повинні бути щадними, адже ваш організм ще не відновився після пологів.

Важливо виключити з тренування силові навантаження, а зробити упор на аеробних і гімнастичних вправи. Не забувайте ретельно працювати над м`язами черевного преса і сідницями.

Допомога чоловіка після пологів

Психологи і лікарі в один голос говорять, що найкраща допомога в післяпологовому періоді йде від чоловіка. По-перше, він може допомогти вам з доглядом за дитиною. Так, харчування лежить лише на вас, а все решта обов`язки - прогулянка, миття і т.п. чоловік виконати зможе. Крім того, важливо розділяти домашні обов`язки. Після народження дитини на вас падає не тільки велика відповідальність, але нескінченні справи по дому. Всі побутові проблеми бажано розділити з чоловіком.



По-друге, чаші спілкуйтеся з чоловіком. Говоріть йому про свої проблеми і переживання. Психологи кажуть, що післяродова депресія часто виникає через те, що жінка нікому не говорить про свої проблеми.

І останнє, вам вкрай важливо спати якомога більше. Тому при першій-ліпшій можливості чоловік повинен дозволити вам поспати годинку-другу.

Профілактика післяпологової депресії

Для всіх жінок життя буде ділитися на до і після народження дитини. Тому у багатьох представниць в голові пульсує думка - що робити після пологів. Адже вже проблематично зайнятися своїми улюбленими і звичними справами, ви втрачаєте свої професійні навички та вміння. А також зовсім немає часу на зустрічі з друзями. Тому, важливо після пологів, поступово повертатися до звичайного життя.

Використовуйте підтримку і допомогу батьків і чоловіка, для того, щоб побути на самоті, зайнятися своїми справами або сходити на прогулянку з подругою.

Всі сили будуть йти на дитину, але можна об`єднувати деякі справи. Наприклад, грати з малюком і в підлогу вуха дивитися ваш улюблений серіал.

Зазвичай депресія виникає, коли накопичується безліч неприємних дрібниць. Тому намагайтеся радувати себе кожен день.

Післяпологовий період - найскладніший етап у житті кожної жінки. Для того, щоб адаптуватися до нового життя вам будуть потрібні сили і час. Хай щастить.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!