» » » Скільки йдуть виділення після пологів?

Скільки йдуть виділення після пологів?

У післяпологовий період, кожна жінка стикається з кровотечею зі статевих шляхів. Однак далеко не кожна молода мама знає, скільки йдуть виділення після пологів (лохії) і який характер виділень вважається нормою.

Для початку давайте визначимо, що лохії представляють собою скупчення клітин крові (еритроцитів, лейкоцитів і тромбоцитів), плазми, сочилася з раневого шару матка, слизу з каналу шийки матки і безпосередньо самого відмираючого епітелію, що вистилає поверхню матки. Так як з плином часу склад виділень змінюється, відповідно змінюється і колір лохий. Для кожного післяпологового періоду характерна певна кількість і колір лохий. У перші кілька днів після пологів (для природних пологів це чотири-п`ять днів, для операції кесаревого розтину - сім-вісім днів), поки породілля знаходиться в лікарні, за нею спостерігає медичний персонал, здатний вчасно помітити тривожні симптоми і надати допомогу. Але, після виписки з лікарні, це завдання лягає виключно на плечі самої жінки, яка крім турботи про дитину повинна контролювати і свої статки.

У пологовому блоці

Протягом перших двох годин після родового процесу, жінка знаходиться в родблоке, тобто в тій кімнаті, де відбувалися пологи. Нормою в цей період вважаються рясні, кров`янисті виділення, які за медичними мірками складають 0,5% від маси тіла породіллі, але не більше 400 мл. Саме цей обсяг вважається нормою, що не приводить до порушення загального стану жінки. Якщо ранній післяпологовий період проходить благополучно, породіллю переводять в післяпологове відділення.

У післяпологовій палаті

Після пологів, скільки часу виділення будуть у кожній окремій жінки, лікарі не беруться сказати досі. Дуже багато факторів впливають, як на тривалість, так і на характер лохій. Однак точно відомо, що в перші дні три після пологів, виділення носять кров`янистий характер і як і раніше залишаються досить великими. Загальний обсяг становить близько 300 мл за перші два, три дня. Породілля може помітити, що прокладка повністю наповнюється за 1-2 години, є згустки і неприємний, відштовхуючий запах. Потім кількість виділень скорочується, вони стають темно-червоного кольору, можливо навіть з коричневим відтінком. Іноді виділення стають рясніше після пальпації лікарем живота. Для попередження можливих кровотеч після пологів, важливо дотримуватися такі рекомендації, як: ходити в туалет мінімум кожні три години, лежати на животі, дитину годувати грудьми.

Після виписки з лікарні



Хорошим показником вважаються виділення тривалістю від шести до восьми тижнів. За цей період загальна кількість лохій складе близько 500-1500 мл. Не зайвим буде і самій жінці поцікавитися у лікаря, скільки йдуть виділення після пологів.

Перший тиждень після пологів характеризується виділеннями, схожими з звичайними місячними, тільки більш рясними і містять згустки. Кожен день кількість лохій ставатиме все менше, вони придбають жовтувато-білий колір, іноді з домішкою крові або великого обсягу слизу. Уже до кінця четвертого тижня будуть спостерігатися мізерні виділення, які до шостої, восьмої тижня стануть такі ж, як і до моменту вагітності.



Шалені грудьми жінки, в перші кілька днів, можуть відчувати переймоподібні болі по низу живота, в момент годування малюка. Це скорочується матка, яка проходить весь процес зворотного розвитку. До того ж, у прооперованих кесарів розтин пацієнток, післяпологові виділення припиняються повільніше, через накладеного на матку шва.

Кожна жінка, протягом усього терміну освіти виділень, повинна користуватися прокладками або підкладати пелюшку. Чисту прокладку необхідно складати кожні три години. Для цих цілей рекомендується використовувати прокладки, що мають м`яку поверхню (НЕ сіточку), це дозволить лікарю краще визначити характер виділень. Щоб уникнути появи алергічних реакцій, ароматизовані прокладки краще не використовувати. Тампони використовувати також не можна, так як, вбираючи виділення з піхви, вони перешкоджають видаленню лохій, що може спровокувати запальний процес і послужити причиною розмноження мікроорганізмів.

Менструальний цикл

Розкриваючи тему виділення після пологів - скільки тривають і який їхній зовнішній вигляд, неодмінно слід відзначити і терміни відновлення менструального циклу. Поки жінка годує дитину грудним молоком, в її організмі виробляється пролактин - гормон, який і стимулює вироблення в жіночому організмі молока. Цей гормон перешкоджає утворенню гормонів в яєчниках, унеможливлюючи процес овуляції.

Коли дитина перебуває на природному вигодовуванні, то раніше всього жінка може розраховувати на відновлення менструації після 5-ти, 6-ти місяців після пологів. Іноді менструальний цикл відновлюється після припинення періоду лактації. До цього менструації можуть бути тимчасовими або взагалі бути відсутнім. Якщо малюк відразу після пологів знаходився на штучному вигодовуванні, то, як правило, менструальний цикл відновлюється до 2-3 місяця після пологів.

Будьте уважні до свого здоров`я, дотримуйтесь правил гігієни і рекомендації лікаря. До слова, дізнатися більше про те, коли після пологів починаються місячні, можна в статті: "Коли після пологів починаються місячні?".



Увага, тільки СЬОГОДНІ!