» » » Скільки тривають місячні?

Скільки тривають місячні?

Менструація у жінок - необхідний біологічний процес, який свідчить про те, що жінка може мати дітей і готова до зачаття. Але у різних жінок цикли тривають різну кількість часу. Скільки тривають місячні у середньостатистичної жінки, що вважається нормою, а що - відхиленням і вимагає втручання лікарів?

Що таке місячні

Менструація (місячні) - щомісячні кров`яні виділення з піхви жінки, разом з якими виходить незапліднені яйцеклітина.

Менструальним циклом називається весь процес від формування яйцеклітини до її дозрівання і згасання, а також виведення незаплідненої яйцеклітини разом з кров`яними виділеннями.

Скільки триває менструальний цикл

В середньому менструальний цикл триває близько 28 днів. Це в ідеалі, але допускається відхилення на тиждень більше або на тиждень менше. Щодо того, скільки тривають місячні у дівчат, все гінекологи єдині в одній думці: точної відповіді немає.

Перші місячні починаються у дівчат приблизно в 12 років. Вони можуть початися трохи раніше (в 10-11 років), можуть трохи пізніше (13-15), але дуже рання менструація або занадто пізня вважаються відхиленням від норми і можуть свідчити про порушення.

З чого складається менструальний цикл

Менструальний цикл прийнято відраховувати з початку місячних, коли виводиться незапліднені яйцеклітина. В середньому то, скільки днів тривають місячні, становить 3-5, але у деяких жінок збільшується до тижня.



Далі йде дозрівання і розвиток яйцеклітини, що займає приблизно 8-10 днів. Після цього відбувається овуляція - яйцеклітина, готова до запліднення, виходить з яєчників в матку, де її повинен запліднити сперматозоїд.

Якщо запліднення не відбувається протягом 12-14 днів, то яйцеклітина втрачає свої репродуктивні здібності, ендометрій відшаровується і разом з невеликими кров`яними виділеннями виводить з організму незапліднені яйцеклітину, після чого процес починається знову.

Порушення менструального циклу

Природні порушення менструації можуть бути на самому початку, в 12 років, коли молодий організм тільки налаштовується на репродуктивний період. Як правило, до 15-16 років місячні налаштовуються і стають регулярними.

Також порушеннями зазвичай супроводжується менопауза - період в житті жінки, коли вона виходить з репродуктивного віку, зазвичай в 51-56 років.

Регулярність циклу може порушитися і через нервового виснаження або перенесеної хвороби. Якщо цикл збився на один-два дні, це допустиме порушення, і з часом все прийде в норму. Якщо ж місячні тривають більше тижня або менше двох днів, а також якщо розрив між ними перевищує 40 днів, то слід якомога швидше звернутися до лікаря.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!