» » » Що таке менструація?

Що таке менструація?

Що таке менструація?

Про існування критичних днів у дівчат і жінок чув, мабуть, кожен. Однак що таке менструація, як вона відбувається в жіночому організмі і які правила поведінки вона передбачає, знають не всі.

Тому в цій статті ми розповімо про "червоних днях календаря" докладніше.

Менструація: визначення

Менструація являє собою виділення у вигляді крові з матки, які відбуваються щомісяця. Не дарма дане поняття в перекладі з латині означає "щомісячний". Дане явище викликається шляхом відторгнення маткової оболонки без запліднення яйцеклітини. По темі читайте нашу статтю Як виглядають місячні.

У медицині першу менструацію прийнято називати менархе. Вона збігається з статевим дозріванням дівчата і починається приблизно в 12-14 років. Місячні супроводжують здорову жінку до віку 45-50 років, коли у неї настає менопауза. Більш пізніше настання менархе може бути пов`язано з будь-якою патологією, тому при затримці першої менструації необхідно медичне обстеження.



Що ж являє собою менструація? На початку менструального циклу відбувається дозрівання фолікула, який містить яйцеклітину, в яєчнику. Коли він дозріває, то розривається, випускаючи яйцеклітину в черевну порожнину. Таке явище називається овуляцією. Організм жінки починає готуватися до запліднення, що проявляється в потовщенні слизової матки і збільшення кількості слизу в каналі шийки.

Однак якщо запліднення не відбувається, кров з судин слизової матки відторгається, що супроводжується її виділенням з неї. Такі кровотечі тривають зазвичай 4-5 днів, потім починається новий цикл. У більшості жінок він становить 28 днів, але може коливатися в межах 21-32 днів.

важливі рекомендації

Інтимна гігієна в даний період особливо важлива. Причому це стосується як підмивання, так і засобів, які використовуються при місячних. Бажано підмиватися тричі на день і кожен раз після цього обов`язково змінювати прокладку. Якщо ви вживаєте тампони, міняйте їх мінімум кожні три години і не вводьте їх на ніч.

Як засіб для підмивання слід виключити гелі для душу і туалетне мило. Користуйтеся спеціальним гелем для інтимної гігієни або дитячим милом. Відвідування саун, басейнів і лазні в даний час не рекомендується. Крім того, не слід зловживати їжею і займатися важкими фізичними вправами.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!