Що таке "ці дні"?

Що таке

"Цими днями", а також "критичними днями" називають період, коли у дівчини, жінки йдуть місячні. Про те, що це за процес і чому він відбувається, ми розповімо далі.

Місячні - що це таке?

Критичні дні (в професійній медичній термінології називаються менструацією) - це час, коли з піхви жінки виділяється кров. Відбувається таке один раз на місяць і триває від 4-5 до 7-8 днів - у кожної жінки по-різному.

Виникають місячні через те, що відділяється верхній шар тканин матки. Це відбувається щомісяця в тому випадку, якщо жінка не вагітна. Якщо ж вона знаходиться в положенні, то критичні дні припиняються і починаються знову тільки через деякий час після пологів.

Перші місячні у дівчаток починаються у віці від 9 до 15-16 років. Термін залежить від багатьох параметрів: спадковості, особливостей будови організму, стану здоров`я організму і навіть ваги. Зазвичай у більш повних дівчаток менструація настає раніше, ніж у більш худеньких ровесниць.

Як проходять місячні?

Зазвичай все починається з невеликих виділень, що мажуть. Більш сильна кровотеча спостерігається у другій-третій дні. А починаючи з четвертого дня, виділень стає все менше і менше, поки вони зовсім не припиняться.

Існує таке поняття як «менструальний цикл» - це час від першого дня одних місячних до першого дня наступних. Довжина циклу, згідно з нормами, дорівнює 21-30 дням в залежності від самих різних параметрів: здоров`я жінки, особливостей її організму, сторонніх чинників. У 21-й або, наприклад, 26-й день кожного місяця у жінки починаються критичні дні.

Як правило, багато жінок в цей період (особливо в перші пару днів) відчувають болю (як ледь помітні, так сильні) в низу живота. У них може боліти голова, жінку може нудити, у неї може бути поганий настрій, підвищена дратівливість. Все це пов`язано з тими біологічними процесами, які протікають під час місячних в організмі. Після закінчення критичних днів неприємні симптоми проходять.

Гігієна під час місячних



З тим, що таке "ці дні" і як вони протікають, ми розібралися. Тепер пропонуємо дізнатися, як дотримуватися правил гігієни при менструації, а також що можна і що не можна робити в ці дні.

Отже, для того щоб захистити одяг від крові, використовують спеціальні прокладки і тампони. Прокладки за рахунок липкою основи і «крилець» кріплять на нижню білизну, а тампони вводять в піхву. Юним дівчаткам краще використовувати прокладки, так як для тампонів потрібно деяка вправність.

Залежно від інтенсивності кровотечі, можна вибрати прокладки / тампони на ту чи іншу кількість крапель. Так, 2-3 крапель буде достатньо при помірному кровотечі, а 5-6 - за багатого. Існують також нічні прокладки - вони забезпечують максимальний захист одягу та постільної білизни від забруднень під час сну.

Також дуже важливо під час критичних днів підмиватися 2-3 рази на день, щоб зберігати інтимну зону в повній чистоті.

Що стосується різної активності в ці дні, то жінкам слід уникати:

  • Відвідування лазні і сауни, солярію - від підвищених температур кровотеча може підсилитися.
  • Басейну (якщо ви використовуєте прокладку). Якщо ж використовувати тампон, то трохи поплавати цілком допустимо. Після цього потрібно обов`язково змінити тампон або замінити його прокладкою.
  • Спортивного залу. Інтенсивні спортивні тренування під час менструації небажані, проте середні по мірі або легкі заняття допустимі. Також слід уникати вправ, при яких стегна виявляються вище голови, наприклад, вправи «берізка».

також читайте Що таке критичні дні.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!