» » » Як починаються місячні?

Як починаються місячні?

Місячні - це досить важливий процес, який відбувається в організмі у всіх жінок. І незнання того, що вас чекає, змушує хвилюватися і нервувати. Давайте розберемо в цій статті, як починаються місячні у підлітків.



Менархе, або по- простому перша менструація, це перша ознака того, що матка дівчинки вже повністю дозріла. А це означає, що вона цілком готова до процесу запліднення. Фізіологічно дівчинка вже стає готової бути матір`ю.

Як починаються перші місячні

  • Як правило, місячні починаються у дівчаток, у віці від одинадцяти до п`ятнадцяти років. Але, слід зауважити, що у кожної дівчинки менструація починається в свій час, так як у кожного свій індивідуальний вік статевого дозрівання. Це може залежати і від спадковості. Ось, наприклад, якщо у мами місячні пішли в дванадцять років, то і у дочки вони теж можуть піти в тому ж віці.
  • Майте на увазі, якщо дівчині виповнилося вісімнадцять років, а місячних немає, то це може бути першою ознакою наявності серйозного захворювання або порушення фізичного розвитку.
  • Розглядаючи те, як повинні починатися місячні, не можна не помітити того, що вони бувають досить-таки нерегулярними. Менструальний цикл триває від першого дня місячних до першого дня наступних місячних. І тільки у тридцяти відсотків жінок все проходить швидко, регулярно і безболісно. А у інших сімдесяти відсотків на те, щоб все налагодилося, йде цілий рік, а то і більше.
  • Ідеальний, місячний цикл складає двадцять вісім днів. Але через перевантаження, стресових ситуацій, хвороб, поганої екології можуть спостерігатися затримки. Нормальним, без відхилень, вважається цикл від двадцяти одного і до тридцяти п`яти днів. Всі інші випадки можна вважати відхиленням від норми. В такому випадку необхідно терміново звернутися до фахівця. Лікар гінеколог, проведе огляд і вкаже вам причину порушень.
  • Всі дівчата повинні вести календар контролю тривалості менструації. Тільки так можна визначити регулярність і тривалість свого менструального циклу. Це дозволить створити не тільки вам, але і вашому лікареві. До речі, календар допоможе вам спланувати сприятливий час для зачаття дитини.
  • Про початок місячних свідчать дві ознаки. Один-це велика кількість виділень білого кольору, на білизну. Не варто проявляти занепокоєння. Це не страшно. Вся справа в тому, що репродуктивні органи почали працювати активніше. А друга ознака-це різкий, небувалий ріст темпу розвитку. Що стосується короткострокових ознак швидкої менструації, то тут все набагато красномовніше. За день чи два до початку менструації, у дівчини виникають сильні больові відчуття внизу живота або попереку. Може зіпсуватися настрій, боліти голова, з`являється дратівливість, болить груди.
  • У деяких дівчат з`являються вугрові висипання по тілу, підвищуватися температура або спостерігається нудота.

Тривалість і протягом місячних

  • Менструація у кожної жінки триває по-різному. У одних вона протікає три дні, а у інших - сім. Обидва ці показники є нормою. У перші два дні виділення рясні, а всі наступні дні їх кількість зменшується. Якщо протягом семи днів у вас йдуть рясні місячні, то вам необхідно звернутися до лікаря.
  • Слід нагадати про те, що якщо жінка використовує такий засіб контрацепції, як внутрішньоматкова спіраль, то у неї можуть бути дуже хворобливі і рясні менструації.
  • Якщо дівчина приймає оральні контрацептиви, то менструальна кровотеча не тривалий і досить-таки мізерне.
  • Розбираючи, як починаються місячні, потрібно уточнити, що кривава мазня, яка зазвичай спостерігається на початку і в кінці місячних, це нормальне явище, і вона не може тривати більше 2-х днів. Якщо процес затягнувся, то це може свідчити про різні гінекологічних хворобах. Наприклад, кіста або поліпи. У будь-якому випадку потрібно обов`язково звернутися за консультацією до свого лікаря, гінеколога.
  • Знаючи, як повинні починатися місячні, дівчина повинна пам`ятати про те, що біль це явище зовсім не обов`язкова. Набрякла, важка груди, втома, озноб, лихоманка, важкість у ногах, ниючі болі в поясніце- це все ознаки, які можуть спостерігатися, але зовсім не означає, що вони будуть у всіх дівчат. Деякі дами навіть не помічають початку місячних.
  • Що стосується інтимного життя під час менструації, то краще не варто. Вся справа в тому, що під час місячних, шийка матки злегка прочинені, а це означає, що є великий ризик інфекції. Багато хто вважає, що можна завагітніти під час місячних не можна, але це не так. Дуже навіть можна. Вся справа в тому, що здорова дівчина цілком здатна завагітніти в будь-який день циклу. Так що ризик може, бути не виправданий.

Аменорея, полегшення болю і гігієна

  • Для того щоб полегшити больові відчуття можна: приймати лікарські препарати, класти на живіт грілку і т. Д.
  • В першу чергу слід звернутися до лікаря. Він призначить вам знеболюючі та протизапальні препарати. Деяким дівчатам, для купірування болю, досить однієї таблетки но-шпи або аспірину, а деяким потрібні більш сильні препарати.
  • Якщо у жінки більше трьох місяців немає менструації, то їй потрібно звернутися до лікаря. Причина затримки може полягати в наступному: вагітність, хвороби, стрес, екстремальні вправи, прийом ліків, різке збільшення у вазі, перерва клімату.
  • Дотримуватися особистої гігієни в критичні дні потрібно особливо ретельно. І, незважаючи на той факт, що в наш час є багато міні-тампонів, які можна застосовувати навіть незайманим, краще віддати перевагу прокладкам. Навіть при дуже мізерних менструаціях, гігієнічні прокладки потрібно міняти не рідше двох разів на день. Але, якщо прокладки вистачає не більше ніж на дві години, то варто звернутися до лікаря.
  • Пам`ятайте про те, що у дівчаток-підлітків після менархе виділення можуть бути один місяць рясні, а в іншому місяці мізерні. Можуть так само спостерігатимуться затримки або ж навпаки, місячні йдуть раніше покладеного терміну. Це все в порядку норми. Згодом всі процеси налагодяться.


Тепер ви знаєте, як починаються місячні у дівчаток, скільки вони тривають і як протікають. Це дозволить вам бути в курсі особливостей свого організму. Крім того вам варто визначити для себе способи усунення больових відчуттів під час менструацій. А при будь-яких порушеннях циклу необхідно негайно звернутися до лікаря, оскільки жіноче здоров`я є дуже важливим, адже кожна дівчинка - майбутня мама. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!