» » » Чи може же не бути місячних?

Чи може же не бути місячних?

Чи може же не бути місячних?

Складно дати чітку відповідь, чи можуть не розпочатися місячні. Дивлячись про який ситуації мова, не розпочатися до якогось часу? Чи не початися після чогось? Чи не початися зовсім? Розглянемо різні ситуації, коли у дівчаток, дівчат і жінок можуть бути відсутні місячні, які причини цього відхилення.

Чи можуть місячні не прийти

Почнемо, як то кажуть, з витоків. Місячні (менструації) свідчать про статевому розвитку дівчинки (яка стає вже дівчиною). Статевий розвиток - суто індивідуальний процес, який залежить від різних факторів. Так, нормою приходу перших місячних у дівчаток вважається вік від 11 до 15 років. Важлива і роль спадковості, тобто місячні у дівчинки швидше за все почнуться приблизно в тому ж віці, що й у мами, так і виходить, у когось раніше, у когось пізніше.

Чи можуть не розпочатися місячні до цього віку? Так, можуть. І якщо до 16 років місячних немає, обов`язкове необхідна консультація лікаря-гінеколога, так як це вже не вважається нормою. Необхідно пройти обстеження (УЗД, мазки, аналізи), щоб виявити конкретні причини порушень фізичного розвитку. Такий стан затримки перших місячних називається первинна аменорея.

місячні пропали

Тепер розберемо іншу ситуацію, а саме, чи може же не бути місячних після того, як вони почалися. Даний стан називається вторинна аменорея - відсутність місячних 6 і більше місяців.



Такий стан може бути фізіологічною нормою. Наприклад, місячні пропадають з настанням вагітності. Їх немає на протязі всього періоду вагітності - так і треба. Багато молоді матусі турбуються, чи можуть не розпочатися місячні після пологів. Так, можуть, але це тимчасово. А час це залежить від тривалості годування дитини грудьми. Більш докладно про зв`язок цих фізіологічних процесів Ви можете почитати на нашому сайті в статті "Коли після пологів починаються місячні".

Існують і інші причини вторинної аменореї (відсутності місячних). У цих випадках обов`язково необхідно звернутися до лікаря. Не лякайтеся, все можна виправити, якщо взятися вчасно (!). Жіноче здоров`я - дуже тонкий механізм, бережіть його.

Ось деякі з таких причин:

  1. дотримання дієти з втратою 10-15% і більше початкової маси тіла (часте явище у дівчат, схиблених на схудненні);
  2. інтенсивні фізичні навантаження (у спортсменок перші місячні часто приходять пізніше, а також можуть пропасти через надмірні навантаження);
  3. захворювання ендокринної системи (консультація лікаря ендокринолога або гінеколога-ендокринолога);
  4. органічні порушення (вроджені патології, наприклад, відсутність матки-неповноцінність яєчників);
  5. порушення функцій статевої системи;
  6. інфекційні захворювання;
  7. спадковий фактор (пізній початок місячних в роду).

І логічний висновок. Настання менопаузи - припинення функціонування яєчників, в результаті чого настає повна відсутність місячних. Це природний процес, пов`язаний з віковими змінами. Приблизно в 45-55 років він починається у всіх жінок. Про менопаузі кажуть, коли пройшло не менше одного року з часу останньої менструації.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!