» » » Чому затримуються місячні?

Чому затримуються місячні?

Порушення менструального циклу (частіше за все відсутність місячних в покладений термін) - проблема, з якою стикалася, напевно, будь-яка представниця прекрасної статі. Чому затримуються місячні? Розглянемо деякі з можливих причин.

Почекати або купити тест на вагітність?

Так звана фізіологічна затримка - відсутність місячних протягом одного-п`яти днів. Коли це відбувається зрідка, приводів для занепокоєння немає, таке явище зустрічається навіть у абсолютно здорових жінок.

Якщо місячні затримуються на тиждень і більше, необхідно зробити тест на визначення вагітності, навіть якщо ви користуєтеся засобами контрацепції і повністю в них упевнені. Варто скористатися тестами різних виробників для більшої точності результату. Кращий спосіб дізнатися про вагітність - аналіз крові на вміст ХГЛ (хоріонічного гонадотропіну) - гормону, який починає синтезуватися в організмі жінки при настанні вагітності.

Можливі причини затримки місячних

гормональні причини

Ще одна поширена причина затримки менструації - гормональні порушення. Це можуть бути різні захворювання, штучне переривання вагітності, наслідки прийому протизаплідних таблеток. Аборт для організму - завжди стрес, адже відбувається травматичне порушення базального шару ендометрія і, як наслідок, пригнічення функції яєчників. У будь-якому випадку, відбувається зміна нормального гормонального фону і, як результат, затримка або повна відсутність менструації.

Менопауза - фізіологічно природне згасання функції яєчників, яке може стати причиною нерегулярного циклу аж до повного припинення менструації і настання клімаксу. Якщо з дня останньої менструації пройшло більше одного року, то можна констатувати, що менопауза наступила.

Стрес і гінекологічні проблеми



Чи можуть затримуватися місячні через сильного стресу? Безумовно, так, причому затримка може бути довготривалою - протягом декількох тижнів або навіть місяців. Стрес призводить до збоїв в роботі нервової і ендокринної систем, наслідком чого стають зміни в нормальній роботі яєчників. Стабільний цикл відновиться, коли буде усунутий травмуючий чинник.

Гінекологічні захворювання (в тому числі ендометріоз, міома матки, хронічний запальний процес) здатні викликати тривале порушення менструального циклу. Часто ці захворювання супроводжуються сильним болем під час менструацій, рясними або, навпаки, занадто мізерними виділеннями. Якщо всі ці симптоми присутні, терміново зверніться до лікаря, адже одним з найважчих наслідків подібних захворювань є безпліддя.

Різке зниження ваги

Дотримання суворої дієти і різке зниження ваги здатні привести до повної відсутності менструації. Вироблення естрогену - найважливіших гормонів жіночого організму, безпосередньо залежить від маси тіла. Критичну вагу - 45 кілограмів, подальше схуднення призводить до незворотних порушень репродуктивної функції. Так що любителькам дієт є над чим замислитися.

інші причини

На скільки можуть затриматися місячні з інших причин? Жіночий організм влаштований дуже складно, тому він може відреагувати на будь-які несприятливі зміни, будь то зміна клімату, серйозні фізичні навантаження або нестача вітамінів - все це може привести до збою в менструальному циклі тривалістю в кілька днів або навіть тижнів.

План дій при затримці місячних

Що робити, якщо місячні затримуються? Якщо не пройшло тижні з передбачуваної дати початку менструації, то не потрібно робити нічого, можливо, збій циклу викликаний не дуже серйозними причинами. При затримці на тиждень і більше обов`язково треба зробити тест на вагітність в домашніх умовах або відвідати лікаря-гінеколога. Якщо встановлено, що вагітності немає, а менструація відсутня, то звернення до фахівця не уникнути. Кваліфікований лікар зможе визначити причину затримки і при необхідності призначить комплексне лікування.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!