» » » Чому йдуть місячні?

Чому йдуть місячні?

Чому йдуть місячні?

У наш час той факт, що у жінок і дівчат йдуть місячні, ні для кого не є секретом. Місячні, або ж менструації, - природний біологічний процес, який є ознакою того, що організм дівчини досяг статевого дозрівання і готовий до вагітності.

Розглянемо докладніше, чому йдуть місячні.

Місячні: що це таке, і як вони виникають?

Приблизно раз на місяць в організмі жінки відбувається потовщення внутрішнього шару матки. Це потрібно для того, щоб прийняти запліднену яйцеклітину і згодом виносити дитину. Але якщо вагітність не настає, то внутрішній шар (ендометрій) відшаровується і разом з кров`ю залишає матку. Цей процес кровотечі і називають місячними.

Початок перших місячних доводиться зазвичай на вік 12-16 років, хоча буває, що це відбувається і пізніше. Вважається, що чим здоровіше організм, тим раніше починаються менструації.

Після перших місячних другі можуть початися через кілька місяців. Цього не варто лякатися - згодом цикл встановиться і буде дорівнює приблизно 28 дням (може бути трохи більше або трохи менше), тобто саме стільки днів буде проходити від першого дня одних місячних до першого дня наступних.

Самі місячні тривають в середньому від 2-х до 7-ми днів, і це вважається нормою. Якщо місячні йдуть більше тижня, дуже хворобливі і рясні, варто звернутися до лікаря, можливо, є якісь порушення. Невеликі кровотечі в перервах між менструаціями - теж привід насторожитися і порадитися з гінекологом.

симптоми місячних



Багато жінок відчувають наближення місячних. Це явище отримало назву передменструального синдрому (ПМС). Передменструальний синдром проявляється за кілька днів до початку місячних і виражається в підвищеній емоційності, вразливості, депресивних настроях, плаксивості. Також жінка може відчувати сильну втому і неприємні відчуття в спині і в низу живота.

Самі місячні теж нерідко супроводжуються неприємними симптомами. Можливі болі в спині, підвищена температура, неприємне "потягування" і навіть спазми в низу живота. Груди злегка збільшується в розмірі, набухає.

Лікарі не рекомендують вести статеве життя під час менструацій. Це негігієнічно і значно посилює ризик потрапляння інфекцій. Крім того, сам факт початку місячних не означає, що в цей час неможливо завагітніти - така можливість залишається.

Великий вплив на місячний цикл жінки можуть надати стреси, ненормовані фізичні навантаження, прийом сильнодіючих ліків, в тому числі і протизаплідних таблеток.

Також місячні припиняються на час вагітності та природним чином закінчуються приблизно до 50-ти років, коли у жінки настає менопауза.

Дізнатися більше про місячних можна з інших наших матеріалів:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!