» » » Як розрахувати цикл місячних?

Як розрахувати цикл місячних?

Кожна дівчина чи жінка, у якої є менструація, повинна знати і розуміти, як розрахувати цикл місячних, оскільки знання про нього дуже важливі для контролю за своїм здоров`ям. Цикл місячних правильніше називати менструальним циклом.

Розрахунок циклу місячних

Все дуже просто: менструальний цикл (цикл місячних) - є період від 1-го дня однієї менструації до 1-го дня наступного. Так, щоб правильно розрахувати менструальний цикл, необхідно запам`ятати, якого числа почалися місячні, дочекатися початку наступних місячних і порахувати кількість днів, які пройшли від першого дня одних місячних до першого дня наступних. Отримана кількість днів - це і є Ваш індивідуальний менструальний цикл.

У середній нормі менструальний цикл триває 28-35 днів. Якщо ж місячні відбуваються частіше, ніж через 21 день, і пізніше, ніж через 35 днів, то потрібно обов`язково сходити до гінеколога і пройти консультацію на виявлення причини ненормальною менструації. Такі відхилення можуть бути одиничними, наприклад, якщо Ви багато нервували в цьому місяці, погано харчувалися і спали. В такому випадку цикл сам відновлюється дуже швидко. Якщо ж порушення тривають вже не перший місяць, то це серйозний привід відвідати лікаря.



Набагато зручніше стежити за менструальним циклом, якщо робити це в спеціальному календарику. Можете вибрати особистий невеликий календарик, де будете позначати червоними хрестиками всі дні своїх менструацій, а потім вираховувати цикл кожної. Можна просто завести в своєму комп`ютері текстовий документ, де Ви зможете записувати дні місячних і давати їм коротку характеристику: мізерні виділення, нормальні, сильні.

Навіщо потрібен цей розрахунок?

Як розрахувати цикл місячних, ми розібралися. Тепер кілька слів про те, чому так важливо стежити за ним.

  1. Ведення календаря і чіткий контроль за місячними дає жінці уявлення про те, що вона здорова в репродуктивному плані. Якщо ж пішов збій місячних, то спостереження допоможуть швидко виявити його і вчасно звернутися до лікаря.
  2. Для тих, хто практикує календарний метод захисту в якості контрацепції, чіткий контроль за менструацією - найголовніше!
  3. І нарешті, коли Ви захочете зачати дитину, то за допомогою даних календаря зможете вирахувати період овуляції, тобто час, коли зачаття дитини максимально можливо. А якщо Ви вже дозріли для цього, то наша стаття «Як розрахувати овуляцію», все Вам докладно пояснить.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!