Що таке анус?

Що таке анус?

Шлунково-кишковий тракт (ШКТ) людини - це система органів, яка виконує всі завдання, пов`язані з засвоюванням їжі. Органи шлунково-кишкового тракту переварюють їжу, витягують з неї корисні речовини і відправляють їх в кров і лімфу. Завершальна стадія роботи шлунково-кишкового тракту - виведення неперетравлених частин їжі.

відділи ШКТ

Основні відділи шлунково-кишкового тракту:

  • Ротова порожнина;
  • глотка;
  • стравохід;
  • шлунок;
  • тонка, товста, пряма кишка;
  • анальний отвір.

У ротовій порожнині відбувається первинна обробка - механічне подрібнення їжі, глотка транспортує їжу в стравохід, а той в свою чергу забезпечує її потрапляння в шлунок. Шлунок відповідає за хімічне перетравлювання їжі, перетравлювання триває в тонкій і товстій кишці.

Пряма кишка виводить неперетравлені продукти через анус.

Що ж таке анус?



Анус або анальний отвір - це задній отвір, через яке з організму виводяться відходи життєдіяльності. Однак також анус відповідає за те, щоб ці самі відходи життєдіяльності утримувалися в прямій кишці до моменту спорожнення.

У амфібій, рептилій і птахів анус служить і засобом виведення відходів життєдіяльності, і органом, через який здійснюється спаровування і відкладання яєць. У цих видів анус іменується клоакою.

Втім, що стосується людей, деякі з них використовують анус також для особливого типу задоволень - анальних пестощів і анального сексу. Деякі вважають цей процес збоченням, але багато хто знаходить приємним. Якщо вам цікава ця тема, читайте статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!