» » » Що таке простатит?

Що таке простатит?

Простатит - це захворювання, яке характеризується запаленням передміхурової залози. Головною причиною простатиту є потрапляння в простату патогенних мікроорганізмів, чому немало сприяє специфічне розташування передміхурової залози - в малому тазу. Бактерії можуть проникнути в простату по сечового міхура, сечівника, прямої кишки і лімфатичних вузлів, а також кровоносних судинах малого тазу. Але потрапляння інфекції в простату, ще не свідчить про виникнення захворювання. Більш того, можна сказати, що потрапляння інфекції в простату, розташовану в малому тазі, звичайне явище для чоловіка, яке найчастіше проходить непомітно.

У даній статті ми розповімо вам про те, що таке простатит у чоловіків, і пояснимо, чому це захворювання може виникнути. Почнемо з того, які фактори можуть привести до захворювання простатитом.

Фактори, що призводять до хвороби

  • Переохолодження всього організму, яке можна придбати, провалившись в ополонку, проїхавши пару годин в замерзлому поїзді або просто посидівши на холодному камені.
  • Зачастили запори, притому, що захворювання викликають не епізодичні випадки, а саме регулярні проблеми зі стільцем.
  • Сидяча робота, яка може позначитися на розвитку захворювання. До групи ризику потрапляють водії, оператори комп`ютерів, і, загалом, все люди, у яких немає часу для розминки під час роботи.
  • Тривале утримання від сексу або навпаки гіперактивність статевої функції. І те, і те, негативно впливає на здоров`я людини, а перш за все, на стан простати.
  • Малорухливість і неактивний спосіб життя.
  • Хронічні захворювання організму, наприклад, бронхіт, або хронічні запальні процеси - тонзиліт або карієс.
  • Залічені венеричні і урологічні захворювання - гонорея, уретрит.
  • Стану, які сприяють пригніченню імунної системи організму - зайва перетренированность, недосипання, яке триває тривалий час, постійний стрес і недоїдання.


Ці фактори або полегшують мікробам проникнення в простату, або призводять до погіршення нормального кровопостачання органів тазу, застійних процесів, що, в свою чергу, сприяє розмноженню бактерій і розвитку процесів запалення в простаті, отже, від чого буває простатит, або передумови до нього.

прояв захворювання

Простатит може мати бурхливий початок, схоже на запальний процес, з усією вихідної симптоматикою. В даному випадку, хворий може скаржитися на жар, лихоманку, підвищену температуру тіла, до 38-39 градусів, також болі в промежині, за лобком і паху, області заднього проходу. Відзначається хвороблива дефекація і сечовипускання. Тепер розберемося, що таке хронічний простатит.

  • Розвивається він значно частіше, до того ж, що хворого він може практично не турбувати. В даному випадку, всі перераховані вище симптоми матимуть місце в лише слабко формі, іноді навіть не привертаючи особливої уваги. Рідко температура підвищується до 37 градусів, періодично можна відзначити болі в промежині, або неприємні відчуття при сечовипусканні або дефекації. Також може відзначатися наявність незначних виділень із сечовивідного каналу, що є одним з найбільш поширених симптомів простатиту. Ось, що таке простатит, у всьому його прояві, лікувати який потрібно обов`язково.
  • Буває, що простатит розвивається як вторинне захворювання при перенесених хронічних захворюваннях передаються статевим шляхом. Це може бути і хламідіоз, і трихомоніаз або уреаплазмоз. В даному випадку, є найслабші симптоматичні показники, як правило, на які хворий не звертає уваги через основного захворювання, симптоми якого явно яскравіше виражені, ніж симптоми простатиту.
  • Через певний час, після початку захворювання, у чоловіка спостерігається зниження ерективної функції, що пов`язано із залученням до процесу захворювання нервів, які відповідають за нормальне функціонування статевих органів. Нерви проходять через передміхурову залозу, яка внаслідок захворювання запалюється, а разом з нею запалюються і нерви.


Взагалі, простатит вельми негативно позначається на здоров`я чоловіка, як на фізичне, так і на емоційний. Чоловік стає сильно дратівливим, що впадає словами, незадоволеним і стурбованим лише собою. А іноді це виявляється настільки сильно, що деякі лікарі кажуть, що для лікування простатиту необхідно бути не тільки хорошим урологом, а ще й хорошим психіатром.

Що буде, якщо не лікуватися

Страждає від простатиту чоловік, нехтує допомогою фахівців, може вельми ускладнити ситуацію. У нього може розвинутися абсцес, або осередкове гнійне запалення простати. В даному випадку розвивається висока, до 40 градусів температура, яка може проявляти гектической властивості, тобто може давати перепади більше ніж в 1 градус. Також відзначається сильний жар, який може змінювати різкий озноб. Біль в промежині виражена найчастіше настільки, що сечовипускання дуже ускладнене, а дефекація іноді взагалі неможлива. Через певний час настає набряк простати, і як наслідок - одна з найгостріших затримка сечовипускання. Але рідко хто затримує захворювання до такого рівня, і хворі в основному вчасно звертаються до уролога. Що таке хронічний простатит ми з`ясували, а от що може бути при відсутності його лікування ми зараз і розглянемо.

Перебіг його часто набуває хвилеподібну форму. Періодичні загострення змінюються ремісіями, після яких хвороба не так себе проявляє. Тому деякі намагаються відсидітися вдома. Але це зовсім не вихід, оскільки з кожним загостренням захворювання поширюється все глибше, а разом з ним і сам запальний процес. Якщо запалення поширюється по сечовий системі, то це загрожує цистит або пієлонефрит. Але частіше спостерігається запалення насінних бульбашок - везикулит, або запалення яєчок і придатків - епідідімоорхіт. Кінцевим підсумком цього процесу стає безпліддя. Все вищеописане більше відноситься до хронічного простатиту. Тепер ви знаєте, що таке простатит, яке це захворювання і наскільки воно серйозно. Так що ніколи не затягуйте, тільки вчасно звертайтеся до фахівців і не займайтеся самолікуванням.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!