» » » Як лікувати уреаплазму?

Як лікувати уреаплазму?

Уреаплазмою називають бактерії Ureaplasma parvum і Ureaplasma urealyticum, які живуть на слизовій оболонці статевих органів, а також сечовивідних шляхів.

Серед представників бактеріальної флори уреаплазми мають одні з найменших розмірів (за цими параметрами вони схожі з великими вірусами), а за характером життєдіяльності їх можна віднести до паразитам, чинним внутрішньоклітинно.

Як лікувати уреаплазму? Адже ці бактерії не мають ДНК і клітинної оболонки і можуть вважатися перехідною формою від вірусів до одноклітинних організмів. Спочатку цю бактерію відносили до мікоплазми, але потім виділили в окремий клас в зв`язку з її здатністю розщеплювати сечовину.

Уреаплазму можна віднести до інфекцій, що передаються статевим шляхом, проте на цей рахунок серед вчених немає єдиної думки. З одного боку, Ureaplasma urealyticum дійсно мешкає на слизових сечостатевих органів і передається при статевому контакті, з іншого боку, її роль у виникненні запального процесу далеко не однозначна. Тому більшість зарубіжних фахівців відносять цю бактерію до умовно-патогенних і не включають уреаплазменною інфекцію в список загальновизнаних захворювань. Інші ж дослідники наводять досить переконливі докази патогенності уреаплазми.

Діагностика і лікування уреаплазми

Це захворювання не має характерних симптомів, а при клінічному діагностуванні і виборі методики лікування лікар має з такими труднощами:

  • велика кількість хибнопозитивних результатів;



  • хронічний перебіг запального процесу, викликаного уреаплазмою, і необхідність комплексного лікування;

  • у багатьох жінок уреаплазма є частиною звичної мікрофлори. Чи потрібно лікувати уреаплазму, в кожному конкретному випадку може вирішити тільки досвідчений лікар.

Шляхи інфікування уреаплазмою

Інфікування уреаплазмою найчастіше відбувається статевим шляхом, але можливо і внутрішньоутробне зараження плода від хворої матері або інфікування в процесі пологів, причому мікроорганізми можуть потрапити на статеві органи дитини і надовго залишитися в неактивному стані.

особливості захворювання



Уреаплазмоз може протікати в гострій формі, а може перейти в хронічну. Це захворювання характеризується запальним процесом в будь-якому відділі сечостатевої системи, перш за все сечового міхура, яєчок, їх придатків, уретри і простати у чоловіків, піхви, придатків і матки у жінок. Проводилися дослідження, які підтвердили здатність уреаплазми порушувати рухову активність сперматозоїдів або навіть повністю їх знищувати. У запущених випадках можливе запалення суглобів і розвиток ревматоїдного артриту.

Ті дослідники, які вважають цього збудника облигатно патогенних мікроорганізмів, не сумніваються у відповіді на питання про те, чи треба лікувати уреаплазму.

Інші ж автори наукових робіт не так категоричні, і на питання про те, лікувати чи уреаплазму, не можуть відповісти однозначно. Вони відносять уреаплазму до умовно-патогенної мікрофлори урогенітального тракту і стверджують, що вона викличе запальний процес тільки при певних обставинах.

патогенез захворювання

Інкубаційний період триває від трьох-чотирьох днів до одного місяця, а іноді збільшується до півроку. У цей період заражена людина вже може стати джерелом інфекції. Симптоматика дуже часто не виражена або виражена слабо, тому інфікована людина не звертає уваги на ознаки хвороби.

У чоловіків симптоми уреаплазмоза часто виявляються як уретрит негонококової природи. Можуть спостерігатися невеликі виділення з сечовипускального каналу, які пропадають і знову з`являються. Больові відчуття і різь присутні не завжди або бувають слабо виражені. Уретрит часто приймає хронічну форму і призводить до орхоепідіміту (запалення яєчка або його придатка). Залежно від того, чи є захворювання на гострий або хронічний, лікар вибирає, як лікувати уреаплазму у чоловіків.

лікування уреаплазми

Уреаплазма чутлива до антибіотиків, які надають бактеріостатичну дію, тобто впливають на синтез білка з ДНК. Якими антибіотиками лікувати уреаплазму? Для цієї мети ефективні препарати групи макролідів, фторхінолони (Офлоксоцін), антибіотики тетрациклінового ряду (доксициклін) і деякі інші. Разом з антибіотиками використовують імуномодулятори та препарати, що нейтралізують побічні ефекти антибактеріальної терапії.

Як лікувати уреаплазму у жінок? Основні принципи лікування такі ж, як і при лікуванні уреаплазмоза у чоловіків, однак виявити захворювання складніше, так як симптоматика проявляється нечітко. Може спостерігатися цервицит, який діагностується за допомогою мазка, кольпіт, хворобливі відчуття внизу живота і виділення, однак всі перераховані симптоми часто відсутні або мають неяскраво виражений характер.

Лікувати чи уреаплазму при вагітності? Це питання часто задають ті жінки, у яких захворювання виявили саме в цей період. У першій половині вагітності робити це категорично не слід, адже антибіотики на ранніх стадіях дуже небезпечні для розвитку плода. Для того щоб запобігти зараженню дитини під час пологів, антибактеріальну та підтримуючу імунітет терапію призначають після 22 тижнів вагітності під контролем лікаря.

Щоб уникнути подібних ускладнень, дуже важливо пройти повне обстеження на приховані інфекції тим жінкам, які планують зачаття. За допомогою сучасних методів діагностики найточнішим з яких є ПЛР, лікар поставить діагноз і пояснить, як лікувати уреаплазму. Ігнорувати це захворювання не варто, адже одним з його неприємних наслідків є безпліддя.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!