» » » Як лікувати хламідіоз?

Як лікувати хламідіоз?

Хламідіозом називають інфекційне венеричне захворювання, яке передається при статевому контакті. Збудником цієї недуги є унікальний мікроорганізм, який має назву Chlamydia trachomatis. Він, як вірус, живе усередині живої клітини, але за своєю будовою нагадує бактерію. Завдяки таким властивостям даного мікроорганізму, існують певні складності щодо того, як лікувати хламідіоз.

Життєвий цикл хламідії складається з двох циклів: інфекційної і ретикулярної. У першому випадку вона може жити поза клітини, у другому - живе всередині клітини. Цикл розвитку хламідіозу складає всього 2-е суток. Ці мікроорганізми дуже чутливі до хіміотерапії, антибіотиків, а також високій температурі і ультрафіолетових променів. При температурі близько 100 градусів за Цельсієм хламідія вмирає буквально через одну хвилину.

зараження людини

На сьогоднішній день хламідіоз є досить поширеним захворюванням. Воно зустрічається частіше, ніж гонорея. За статистикою, страждає від хламідіозу 6-8 відсотків дорослого населення планети. Причому, як правило, дане захворювання протікає разом з іншими статевими інфекціями: гарднереллезом, уреаплазмозом, трихомоніазом. Після випадкових зв`язків хламідіоз виявляється у 50% жінок і 60% чоловіків. Хоча, варто відзначити, разовий контакт далеко не завжди призводить до зараження.

Передача хламідій відбувається при генітальний-генітальних, генітальний-анальних і генітальний-оральних зв`язках. Побутове зараження хламідіозом досить рідкісне явище. Це пов`язано з тим, що мікроорганізми швидко гинуть поза організмом. До того ж для зараження потрібно, щоб в організмі виявилося певну кількість хламідій. Зараження можливе лише при незахищених статевих контактах, а також при пологах: від матері до дитини.

симптоми захворювання

Найчастіше, хламідіоз протікає без симптомів. Виділяють хронічну і свіжу форму захворювання.



При свіжої формі уражається виключно нижній відділ сечостатевого тракту.

Хронічний хламідіоз має на увазі поширення мікроорганізмів і в верхніх частинах тракту.



Крім цього, буває хламідіоз гострій стадії. Головним симптомом в цій ситуації є склоподібні виділення при сечовипусканні. Крім цього, можливі неприємні відчуття при відвідуванні туалету, свербіж, злипання губок уретри. Що стосується загального самопочуття людини, на нього хламідії роблять менший вплив. Досить рідко виявляються ознаки інтоксикації, підвищення температури, слабкість. Іноді перераховані вище симптоми зникають, а пізніше проявляються знову, але в меншій формі. Таким чином, хламідіоз стає хронічним захворюванням і хламідіями уражаються нові органи.

Варто відзначити, що єдиним стовідсотковим варіантом виявлення хламідій є здача спеціальних аналізів. Тільки підтвердивши зараження необхідно шукати відповіді на запитання, як лікувати хламідіоз у жінок і у чоловіків.

небезпека захворювання

Головна небезпека хламідіозу полягає в тому, що, якщо його не виявити вчасно, можливі ускладнення. Зокрема, безпліддя. З огляду на маловираженими симптоматику, більшість носіїв місяцями не підозрюють про зараження. Нерідко про присутність хламідій людина дізнається лише тоді, коли планує завести дитину, але йому не вдається завагітніти.

лікування хламідіозу

Як уже згадувалося, позбутися від хламідій набагато важче, ніж від інших бактерій. Цей вірус прекрасно пристосовується до препаратів і може навіть «ховатися» від них. Проте, вилікувати хламідіоз, при бажанні, можна. Причому чим швидше ви візьметеся за вирішення цієї проблеми, тим краще.

Крім курсу антибактеріальної терапії, боротьба з хламідіозом на увазі вживання стимуляторів зміцнення імунітету. Якщо говорити про конкретні препаратах, використовуються ліки, що містять азитроміцин або доксициклін. Залежно від ступеня захворювання можуть використовуватися комбінації декількох антибіотиків. Важливо також дотримуватися дієти, не вживати алкоголь і не вести статеве життя. В ході лікування в обов`язковому порядку виписується прийом полівітамінів. Основний принцип лікування цієї недуги полягає в індивідуальному та комплексному підході в кожній конкретній ситуації.

Важливим моментом є те, що хламідіоз обов`язково повинні лікувати всі партнери. Після закінчення курсу прийому препаратів проводяться контрольні аналізи. Якщо мікроорганізми не знайдені, проводяться повторні аналізи через місяць. У жінок беруться аналізи перед менструацією.

Що стосується питання, як лікувати хламідіоз у чоловіків і жінок, статева ознака в цій ситуації грає не найсерйознішу роль. Використовуються, як правило, одні і ті ж препарати. Інша справа - лікування ускладнень, викликаних хламідіями. Залежно від статі вони можуть різнитися і їх лікування, як наслідок, теж.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!