Як лікувати гланди?

У зимові час ми часто хворіємо на ангіну. Через це страждає наше горло, запалюються мигдалини (інакше їх називають гландами). Треба якомога швидше почати лікувати гланди, щоб уникнути ускладнень. Зараз ми розповімо вам, як лікувати гланди. Почнемо з класифікації типів ангіни, адже від цього залежить спосіб лікування.

типи ангіни

  1. Катаральна. При такій ангіні пацієнт відчуває сухість у горлі, першіння. Температура не перевищує 37-38 градусів, мигдалини збільшені. При правильному лікуванні така ангіна триває не більше 3-4 днів.
  2. Фолікулярна. Мигдалики збільшуються сильніше, покриваються гнійними утвореннями розміром з шпилькову головку. Після розтину гнійників з`являється білий наліт. Температура досягає 39 градусів. У пацієнта спостерігається слабкість і ломота в тілі, його мучить головний біль, озноб. При правильному лікуванні така ангіна триває 5-7 днів.
  3. Лакунарна. Симптоми схожі з фолікулярної ангіною, але протікає така ангіна важче. На збільшених мигдалинах багато гною, який легко видаляється при натисканні.
  4. Герпетична. На мигдалинах з`являються невеликі червоні бульбашки. Хвороба поширена в дитячому віці. Температура підвищується до 38-40 градусів, хворий відчуває біль в горлі і головний біль. Також можуть боліти м`язи, можуть з`явитися блювання і пронос.
  5. Некротична. При цій формі в одній з мигдалин починається некроз і утворюється виразка. Хворий відчуває чужорідне тіло в горлі при ковтанні, з рота йде неприємний запах, який чи гноєм, збільшується слиновиділення. Температура може досягати 40-41 градусів, з`являється блювота і слабкість. Наліт на мигдалинах - сірувато-зелений. Його видалити не можна, так як утворюється рана.

лікування ангіни

Запальний процес можна подолати за 4-5 днів, якщо дотримуватися такого режиму лікування:

  1. полоскати горло (використовувати сольовий або содовий розчин);
  2. робити інгаляції;
  3. будинки створити такі умови, щоб повітря не був сухим (сухість повітря вимірюється гігрометром);
  4. намагатися пити більше теплої води або інших напоїв (молоко, чай і т. п.).

При підвищенні температури ні в якому разі не можна парити ноги, ставити компреси і переохолоджуватися на вулиці. Якщо у вас болять гланди, ніж лікувати, краще підкаже лікар, тому потрібно звернутися до свого терапевта.



Ангіна (тонзиліт) буває компенсованій і декомпенсованій. Компенсовану ангіну лікують за допомогою комплексної терапії (зміцнення імунітету і видалення гною), а декомпенсированную - тільки видаленням гланд.



У деяких клініках використовують фотодинамічної терапії (застосування світлочутливих речовин), яка застосовується з підліткового віку. Також може використовуватися лазерна операція для очищення лакун мигдалин. Така операція проводиться один раз. В результаті неї гланди залишаються на місці.

Народні методи лікування

Багато людей не люблять звертатися в лікарню, тому їх цікавить питання про те, як лікувати запалення гланд народними методами.

Якщо вас не турбують інші симптоми крім болю в горлі, не поспішайте приймати дорогі ліки. Полоскання травами дасть відмінний результат.

Ускладнення при захворюванні

При хронічному тонзиліті, точніше при недолечіваніі, можливі такі ускладнення як хвороби серця, нирок, суглобів. Тому дуже важливо своєчасно дізнатися, як лікувати запалені гланди, і почати лікування.

  • Для лікування ангіни можна використовувати відвари трав: ромашки, шавлії, календули, евкаліпта. Беріть 1 чайну ложку на 1 склянку води. Трави кожного разу потрібно змінювати, щоб не було звикання.
  • Дуже добре допомагає відвар лаванди (1 столова ложка на 2 склянки води). Кип`ятити потрібно 40 хвилин на водяній бані, після цього - остудити, процідити і полоскати 3 рази в день.
  • Прибирати наліт перед полосканням можна тампонами, змоченими у відварі липи і звіробою.
  • На ніч дуже корисно робити інгаляції з маслом евкаліпта або чайного дерева. Перед застосуванням масло слід розвести спирті, а потім додати в окріп).


Увага, тільки СЬОГОДНІ!