Як лікувати ангіну у дітей?

Як лікувати ангіну у дітей?
Як лікувати ангіну у дітей?

Ангіна (правильніше буде сказати особливий вид гострого тонзиліту) - заразне інфекційне захворювання, зовні виявляється в запаленні піднебінних мигдалин і прилеглих до них тканин гортані. Тонзиліт як такої є симптомом багатьох інфекційних захворювань різної етіології, починаючи від респіраторно-вірусної інфекції і закінчуючи на дифтерію. Ангіна ж розвивається тільки в результаті ураження мигдалин двома видами мікроорганізмів - стрептококами або стафілококами.

Тому, почувши від дитини скаргу на біль в горлі, не поспішайте самостійно ставити йому діагноз «ангіна» і відразу ж починати лікувати її наявними під рукою антибіотиками - якщо ваш діагноз помилковий, таке лікування буде в кращому випадку марно, а в гіршому - шкідливо. Пам`ятайте - правильно діагностувати захворювання і призначити потрібне лікування може тільки лікар!

Як правильно лікувати ангіну у дітей

Всім батькам треба знати, що 90% випадків розвитку у дітей таких важких захворювань, як ревматизм і гломерулонефрит, є наслідком звичайної, здавалося б, ангіни. Настільки серйозні ускладнення можливо запобігти - ризик їх виникнення істотно знижується при своєчасно поставленому діагнозі і вірно проведеному лікуванні. Тому при появі перших же підозр на ангіну треба негайно викликати лікаря додому. Запідозрити починається у дитини ангіну можна за такими ознаками, які ми перерахували нижче в порядку їх прояви.

симптоми ангіни

  • Ангіна завжди має гострий початок. Якщо на вигляд зовсім здорова дитина раптом заявляє, що у нього дуже болить горло і йому важко ковтати, є привід підозрювати, що у нього починається ангіна.
  • Підвищення температури. Майже одночасно з появою болю в горлі у дитини починає рости температура. Для ангіни характерно її різке підвищення до 39, а в окремих важких випадках і до 40 * С. У маленьких дітей при дуже високій температурі може з`явитися блювота. У разі, якщо ангіна протікає в легкій катаральній формі, підвищення температури може бути не таким значним.
  • Загальна інтоксикація організму. У міру наростання інтоксикації погіршується загальний стан дитини - до болю в горлі додається сильний головний біль, дитини морозить, він рясно потіє, далі дитина різко слабшає, стає млявим і сонливим, у нього повністю пропадає апетит.
  • Запалення мигдалин. Мигдалини сильно збільшуються і стають яскраво-червоними. Запалена гортань також червоніє. Біль в горлі посилюється, особливо гострою вона стає при ковтанні. У важких випадках дитині стає важко не лише ковтати тверду їжу, але навіть ковтати слину. У деяких випадках поверхню мигдалин покривається білястим нальотом, при більш важких формах ангіни на мигдалинах утворюються гнійні пробки.
  • Збільшення лімфовузлів. Шийні, підщелепні і завушні лімфатичні вузли помітно збільшуються в розмірах. При їх пальпації дитина відчуває біль.

Що робити, якщо дитина скаржиться на біль в горлі

Виміряйте у дитини температуру, укладіть його в ліжко і викличте додому лікаря. До його прибуття не займайтеся самодіяльністю і не давайте дитині ніяких ліків за винятком жарознижуючих (і то лише в тому випадку, якщо у нього дуже висока температура).



Якщо ваші підозри підтвердяться і після огляду лікар поставить маленькому пацієнтові діагноз ангіна, він призначить необхідне лікування, яке майже завжди можливо проводити в домашніх умовах. Поговоримо докладніше про те, як вилікувати ангіну у дитини.

лікування антибіотиками

Так як ангіна має бактеріальне походження, лікувати її, в першу чергу, потрібно за допомогою антибіотиків, які призначив лікар. Якщо ви поставили собі за мету швидко вилікувати дитині ангіну, вважаємо своїм обов`язком попередити вас, що зайва квапливість в такій відповідальній справі неприпустима. Ангіна дуже успішно лікується антибіотиками, але навіть якщо вже на другий день з початку їх прийому дитина відчула себе практично здоровим, не можна самовільно припиняти лікування. Ліки потрібно продовжувати давати дитині в призначених дозах в належний час протягом усього того терміну, що велів лікар (зазвичай курс лікування антибіотиками триває сім днів).

Постільний режим



Друга умова, яку необхідно неухильно виконувати для швидкого і повного лікування дитини - суворе дотримання постільного режиму протягом гострого періоду хвороби. Навіть в тому випадку, якщо ангіна протікає в легкій катаральній формі і дитина відчуває себе задовільно, необхідно умовити його перші два-три дні полежати в ліжку. Якщо ж у дитини лікар діагностував фолікулярну або лакунарну ангіну, йому доведеться провести в ліжку п`ять, а то і сім днів (до зникнення гнійного нальоту на мигдалинах і нормалізації температури тіла). Постільний режим при ангіні особливо важливий тому, що обмеження рухової активності дитини істотно знижує ризик розвитку у нього такого грізного ускладнення, як ревматизм серця.

Допоміжна терапія

Всілякі полоскання практично не впливають на швидкість лікування, але помітно покращують самопочуття дитини, зменшують біль у горлі і полегшують ковтання. Для таких полоскань традиційно використовують відвари трав (шавлії, ромашки, календули) або содовий (або сольовий) розчин, в який іноді ще додають кілька крапель йоду. Лікувати гнійну ангіну допомагають полоскання горла медовою водою (чайна ложка меду на склянку кип`яченої води кімнатної температури). Робити їх дитині можна тільки в тому випадку, якщо у нього немає алергії на мед. Такі полоскання ефективно знімають запалення зіву і сприяють очищенню мигдалин від гнійних пробок. Про те, чим ще можна лікувати гнійну ангіну, читайте в нашій статті Як лікувати гнійну ангіну.

Зовсім маленькі діти горло полоскати не вміють, тому їм його обробляють спеціальними спреями, такими як "Гексорал" або "Люголь". Під час обробки струмінь з балончика обов`язково направляють на внутрішню поверхню щоки малюка, а не прямо йому в горло. Робиться це для того, щоб дитина не поперхнувся. Більш докладно про різні полоскання, корисних при ангіні, раніше вже розповідалося в наших статтях Чим лікувати ангіну і Як лікувати ангіну.

До іншим допоміжним засобам, застосовуваним при лікуванні ангіни, відносяться:

  • жарознижуючі препарати - призначаються за показаннями в разі явної необхідності;
  • антигістамінні препарати - підсилюють дію антибіотиків, знижують ризик розвитку алергічних реакцій;
  • вітаміни та імуностимулятори - підвищують захисні функції організму;
  • препарати місцевого застосування - всілякі таблетки для розсмоктування, які дезінфікують ротову порожнину і зменшують біль у горлі.

Більше відомостей про симптоми і способи лікування ангіни ви можете знайти на нашому сайті в розділі ангіна.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!