Як лікувати мигдалини?

Як лікувати мигдалини?

Ні для кого з батьків не секрет, що діти дуже часто хворіють на ангіну. А ангіна, в свою чергу, може привести до різних ускладнень. Давайте розберемо в цій статті, як лікувати мигдалини у дітей і у дорослих, чи потрібно їх видаляти, а так само для чого вони взагалі потрібні.

Мигдалини або гланди

  • Давайте, в першу чергу, з`ясуємо один момент. Слід знати, що гланди і мигдалини це одне і те ж. Так само не слід лякатися, коли доктор ставить страшний і незнайомий діагноз, тонзілліт- це звичайна ангіна.
  • Мигдалини є дуже важливим органом імунної системи. Вони розташовані між піднебінні дужки, в горлі, біля кореня язика. Мигдалини складаються з лімфоїдної тканини.
  • У медицині запалення мигдалин називають тонзилітом. Це захворювання може бути як гостре, так і хронічне. Гострий тонзілліт- ангіна.
  • Ще гланди називають захисниками всього організму. Вони перешкоджають попаданню шкідливих мікроорганізмів в організм людини і не дають їм розмножуватися. У лімфоїдної тканини, з якої складаються мигдалини, виробляються специфічні антитіла, які служать для боротьби з патогенними мікробами. Слід зазначити, що у дітей саме гланди є головною ланкою імунної системи. Вони захищають малюків від вірусів, бактерій, інфекцій.

Запалення мигдалин: лікування

Є кілька чинників, які вказують на запальний процес в горлі:

  • Дитина починає скаржитися на дискомфорт або біль в горлі.
  • Малюк відмовляється від їжі, йому дуже боляче або важко ковтати.
  • При огляді можна помітити пробки в мигдалинах. Лікування слід проводити швидко і ні в якому разі не затягувати. Збільшені гланди з білим нальотом, як правило, супроводжується значним підвищенням температури тіла.
  • Дитина відчуває слабкість, втома, млявість, порушується ритм дихання.
  • Розглядаючи лікування мигдалин у дітей, слід зазначити, що запалення може відбуватися і без супроводу ангіни. У такому випадку дитина скаржиться на дискомфорт у горлі, у нього підвищена температура тіла, неприємний запах з рота, збільшені лімфатичні вузли. Дитину необхідно терміново показати лікарю. Адже у нього може бути хронічний тонзиліт.

Найчастіше, відповідно до теорії, запалені мигдалини можна помітити у дітей від трьох до десяти років. Але практика показує, що у літніх людей теж можуть бути запалені або збільшені мигдалини. Лікування для кожної вікової категорії, звичайно ж, різний. У будь-якому випадку при гострій ангіні слід прописати людині постільний режим і безліч лікувальних процедур: рясне пиття, полоскання, антибактеріальні препарати, антигістамінні засоби і т. Д.



Раніше лікарі прописували хворому на ангіну антибіотики пеніцилінового ряду, але в зв`язку з мутацією мікроорганізмів така терапія вже не дійсна. На сьогоднішній день практикується лікування антибіотиками групи макролідів. Наприклад, Сумамед, Макропен, еритроміцин, азитроміцин. Препарат обов`язково підбирається для кожного хворого індивідуально і повинен призначатися тільки лікарем.

Дуже добре себе зарекомендувало промивання мигдалин. Таким чином, прекрасно знімається наліт і забирається запальний процес. Разом з гнійними пробками пропадає і гнильний, неприємний запах з рота. Курс лікування налічує близько десяти, безболісних, процедур.



Розглядаючи лікування піднебінних мигдалин, фахівцями ведуться вічні суперечки з приводу того чи варто видаляти гланди. Як відомо мигдалини це дуже важливий орган і його видалення вкрай небажано.

При видаленні гланд організм відчуває величезний стрес і є великою загадкою, як організм відреагує на таке втручання в недалекому майбутньому.

Лікування мигдалин народними засобами

Розглянемо кілька дієвих народних методів, застосовуваних у боротьбі з даним захворюванням. Вони можуть особливо стане в нагоді при лікуванні дітей, оскільки в них використовуються натуральні нешкідливі інгредієнти. Але тим не менше застосовувати їх варто після поради лікаря.

  • Залийте окропом ромашку, звіробій, календулу, фіалку, хвощ, бруньки сосни та низку. Дайте настоятися приблизно два або три години. Полощіть відваром горло три рази на добу.
  • Стручок червоного перцю і мед покладіть на компресним папером. Знизу потрібно підпалити воскову свічку і розтопити мед. Після того як мед розтоплений, слід вийняти перець і приймати 2 рази на день по 2 ст. л. до їжі.
  • Дуже добре зарекомендувала себе, як полоскання для горла настоянка прополісу. Вона відмінно усуває всі запальні процеси в горлі.
  • При тонзилітах можна використовувати настій з каланхое. Полоскання проводять три рази на добу. Курс лікування триває мінімум п`ять днів.
  • Для полоскань можна використовувати, розбавлений водою, сік лимона. Полоскати потрібно не менше трьох разів на добу.

Тепер ви знаєте, як лікувати мигдалини у дітей і дорослих. Але необхідно пам`ятати про те, що самолікуванням займатися дуже шкідливо для вашого здоров`я. Краще за все, так і безпечніше для себе, звернутися за порадою і допомогою до кваліфікованого фахівця, який підбере індивідуальне лікування, яке допоможе саме вам.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!