З чим робити інгаляції?

З чим робити інгаляції?

Інгаляція - спосіб лікування захворювань верхніх дихальних шляхів, при якому лікарські речовини вводяться в організм разом з вдиханням пари. При цьому слизові оболонки носа і рота покриваються дрібними краплями ліків, вдихувані речовини швидко всмоктуються в кров і надають лікувальну дію на організм. Найчастіше інгаляції застосовують при лікуванні нежиті, кашлю, ангіни, а також бронхіту, бронхіальної астми, запалення легенів, туберкульозу.

З чим робити інгаляції? Вдихати в лікувальних цілях можна звичайний водяний пар, пари вареної картоплі, ефірні масла, відвари рослин, лікарські препарати. Але пам`ятайте, що перш ніж визначитися зі складом розчину для інгаляції, потрібно обов`язково проконсультуватися з лікарем.

Інгаляції при нежиті

Нежить (риніт) - це запалення слизової оболонки носа, яке супроводжується чханням, підвищеним виділенням з носа носового секрету, утрудненням дихання, загальною слабкістю організму.

На перших етапах розвитку захворювання полегшити свій стан можна чистими паровими інгаляціями. Дихати можна як над каструлею з киплячою водою, сховавшись рушником, так і над парами відвареної картоплі. Парові інгаляції не містять в собі лікарських речовин, але добре прогрівають носоглотку, вбивають збудників захворювання - вірусів і мікробів, і сприяють кращому відтоку слизу.

На більш гострих стадіях захворювання можна додавати в воду ефірні масла. Найбільш часто використовують масло евкаліпта, обліпихи, ялиці, чайного дерева, ялівцю, ментолу. Ефірні масла втрачають свої лікувальні властивості при кип`ятінні, тому воду потрібно нагрівати приблизно до 80-85 градусів. Додають масла потроху, приблизно по 5-6 крапель на 1 літр води. Тривалість інгаляцій - від 2 хвилин на першому етапі до 7 хвилин після звикання до процедури.

Для лікування риніту застосовується також інгаляція трав`яними відварами з материнки, звіробою, лаванди, календули, ромашки, деревію. Для цього 4 столові ложки трав`яного збору кладуть в киплячу воду і кип`ятять ще протягом 10-15 хвилин. Потім відвару потрібно дати настоятися протягом півгодини. Після отриманий відвар знову підігрівають і роблять інгаляцію.

Можна використовувати інгаляції з соком цибулі і часнику. Для такої інгаляції досить додати в гарячу воду кілька свіжих крапель соку цибулі або часнику і відразу починати дихати. При цьому слід врахувати, що сік цих рослин дратує слизову оболонку носа, і процедуру потрібно проводити з певною обережністю.



З лікарських препаратів, що продаються в аптеках, для інгаляції при нежиті можна використовувати, наприклад, Пиносол. Ліки додається в інгалятор в кількості 2 мл (50 крапель).

Інгаляції при кашлі

При кашлі інгаляція зволожує паром висушені дихальні шляхи, сприяє легшому откашливанию мокротиння (при вологому кашлі), розслаблює м`язи гортані.

На перших порах розвитку захворювання також можна застосовувати просту інгаляцію гарячою парою. Для підвищення лікувального ефекту в воду додаються ефірні масла. Це можуть бути масла перцевої м`яти, чорного перцю, кардамону, кедра, ладану, розмарину, кипариса.

З лікарських рослин для інгаляцій при кашлі застосовують ромашку, м`яту, мати-й-мачуху, чебрець, материнку.



При сухому кашлі допомагають інгаляції препаратом Амброксол. Ці ліки переводить сухий кашель у вологий і сприяє виведенню з бронхів мокротиння. Препарат у зазначеній в інструкції дозуванні додається в фізрозчин. Для проведення процедури використовують не звичайний паровий інгалятор, а спеціальний прилад - небулайзер. Вдихати пари розчину слід ротом.

Також при кашлі можна використовувати інгаляції з додаванням у воду невеликої кількості бальзаму "Золота зірка". Він містить в собі володіють лікувальною дією масла гвоздики, м`яти, евкаліпта.

Інгаляції при ангіні

Ангіна - це запалення піднебінних мигдалин, які перебувають на бічних поверхнях глотки. Основний метод лікування при ангіні - прийом антибіотиків. Однак застосування інгаляцій також допомагає полегшити стан хворих.

При ангіні застосовують інгаляції речовинами, що мають антисептичні властивості. Найкращий позитивний результат приносять відвари з ромашки, календули, евкаліпта, кори дуба, материнки.

Антисептичний ефект надає вдихання парів розчину з додаванням харчової соди, хлоргексидину, морської солі (можна звичайної кухонної солі з додаванням кількох крапель йоду), бальзаму "Зірочка".

Якщо ви використовуєте небулайзер, то можна робити інгаляції спеціальними лікарськими препаратами. Лікарі часто призначають прийом Тонзилгона Н, мірамістину, диоксидина, Хлорофіліпту.

інгаляції дітям

При проведенні інгаляцій дітям слід враховувати, що дитячий організм більш ніжний, ніж організм дорослої. Оптимальний варіант інгаляцій - це процедури з використанням небулайзера, який працює без пари. Апарат розпорошує розчин до найдрібніших частинок і під тиском доставляє їх до слизової оболонки дихальних шляхів по спеціальній трубці.

Якщо ви все ж зважилися робити парові інгаляції, то пам`ятайте, що температура розчину для дітей не повинна перевищувати 40ordm-.

З чим роблять інгаляції дітям? Вибір краще зупинити на відварах з натуральних трав, які надають більш м`яке дію, ніж ефірні масла. Або застосовуйте сучасні лікарські препарати, але тільки за призначенням лікаря.

Також прочитайте статтю Як робити інгаляцію.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!