Як робити інгаляцію?

Як робити інгаляцію?

Однією з найбільш ефективних процедур для лікування безлічі захворювань верхніх дихальних шляхів і не тільки, є інгаляція. За допомогою інгаляцій лікують нежить, бронхіт, пневмонію, тонзиліт та інші хвороби. При інгаляції лікарський засіб безпосередньо впливає на слизову оболонку дихальних шляхів, що важливо для прискореного лікування запальних процесів в носоглотці.

У цього способу лікування є безліч переваг:

  • можна робити вдома,
  • простота процедури,
  • величезний спектр лікарських засобів, з якими можна робити інгаляції.

Давайте поговоримо про те, як робити інгаляцію. Взагалі, сама процедура відрізняється, в залежності від конкретного захворювання, але є деякі загальні моменти, що стосуються інгаляцій.

Як правильно робити інгаляцію

Напевно, кожен з нас знає, що інгаляція - це не що інше, як вдихання різних лікарських речовин за допомогою водяної пари. Використовується вона для лікування цілого ряду простудних захворювань. Існують два типи інгаляцій - водні і безпосереднє вдихання лікарських речовин. Крім того, бувають профілактичні інгаляції, наприклад, за допомогою масел евкаліпта. Вони призначені для того, щоб уникнути серйозних вірусних захворювань. Також для інгаляцій використовують аерозолі лікарських речовин. При їх застосуванні важливо, щоб пари ліків не потрапили в шлунок.

Найкраще придбати спеціальний компресорний або ультразвуковий інгалятор в аптеці. Одяг для інгаляцій повинна бути вільним і не утрудняти горло. В іншому випадку вам буде важко дихати.

Для того щоб зрозуміти, як робити інгаляцію, важливо знати, що при лікуванні нежиті вдихати пари слід носом, а при лікуванні бронхів, глотки - через рот.



Важливо пам`ятати, коли ви робите інгаляції, потрібно уважно читати інструкції до лікарських розчинів. Це застереже вас від алергічних реакцій на препарати, а також в інструкції важливо ознайомитися з дозуванням.

Інгаляції протипоказані вагітним і годуючим жінкам, людям зі слабкою серцево-судинною системою, а також при індивідуальній непереносимості препаратів. При високій температурі теж не слід робити інгаляції. Про це ви можете прочитати в одній з наших статей - «Чи можна робити інгаляції при температурі?».

Як часто робити інгаляції

Інгаляції, хоч і є ефективною процедурою, ними не варто зловживати. Вважається, що щоденна інгаляція у вечірній час не заподіє особливої шкоди організму. Інгаляцію найкраще робити ввечері, перед сном. Це необхідно для того, щоб поки ви відпочиваєте, ліки могло безперешкодно взаємодіяти з інфекцією. При важкому перебігу захворювання, інгаляції можна робити два рази на день - вранці і ввечері. Цикл лікування, як правило, становить до 10 днів. Ще один важливий момент - скільки робити інгаляцію. Час процедури різниться в залежності від виду інгаляції, про які ми зараз і поговоримо.

Як робити парову інгаляцію



При деяких гострих і хронічних хворобах верхніх дихальних шляхів лікар рекомендує робити парову інгаляцію в домашніх умовах. Механізм такої процедури досить простий: лікарські засоби, розчинені в парах гарячого повітря потрапляють в органи дихання, тим самим знімають набряк, надаючи цілющий ефект. Парову інгаляцію проводять над каструлею з деякою кількістю киплячої води, достатньо 5 склянок, куди додаються різні лікарські засоби. Варто сказати, що дітям такі процедури протипоказані. Так, для дитини до року, температура води не повинна перевищувати 30 градусів. Для цього воду потрібної температури заливають у чайник з вузьким горлечком, а на нього надівається спеціальна воронка, яку можна зробити з картону. Перш, ніж дитина почне робити процедуру, важливо перевірити температуру води на собі. Тривалість таких інгаляції не повинна перевищувати трьох хвилин. Інакше, можна отримати термічний опік дихальних шляхів.

Інгаляції з лікувальним розчином

Лікувальні розчини для інгаляцій можуть бути простими - вода з содою, або ж складними - медикаменти, лікарські трави. В аптеці ви можете знайти спеціальні суміші, які призначені спеціально для інгаляцій. Пам`ятайте, перш ніж призначати собі інгаляції з лікувальним розчином, слід проконсультуватися з лікарем.

А з чим робити інгаляції такого виду. Давайте розглянемо деякі варіанти:

  • При запальних процесах дихальних шляхів рекомендується робити інгаляції водного розчину з соком цибулі або часнику. Сік цих овочів слід розбавити водою в пропорції 1:10.
  • Для того щоб поліпшити процес виходу мокротиння можна робити досить просту содову інгаляцію (4 чайні ложки соди на літр води) або ж вдихати пару гарячої мінеральної води.
  • Для лікування і профілактики практично всіх захворювань дихальних шляхів корисні будуть інгаляції з маслами лікарських рослин - сосни, ялиці, ялівцю, берези, квіток липи, ромашки, шавлії і т.д.

Багатьох цікавить питання, ніж робити інгаляції при кашлі. Найбільш підходящим варіантом будуть інгаляції з ефірними маслами різних рослин. Найкраще підійде евкаліпт або масла хвойних рослин.

А якщо ж ви думаєте, чим робити інгаляції при нежиті, то краще за все, в даному випадку, використовувати фізрозчин (вода з сіллю). Можна також додати і трохи масла обліпихи або соку каланхое для кращого ефекту.

Такий вид інгаляції найкраще робити за допомогою спеціального інгалятора, але якщо такого немає, то можна обійтися підручним засобами. Так, слід взяти невеликий кавник, в носик якого вставити лійку з цупкого картону. Збір трав попередньо слід настояти в каструлі. Після чого він переливається в чайник в потрібній пропорції. Тривалість такої процедури трохи більше, ніж у парової інгаляції - до 15 хвилин, в залежності від складності захворювання. Курс лікування становить 5-10 процедур.

Як робити профілактичні інгаляції

Цей вид інгаляцій призначений для попередження захворювань дихальних шляхів. Особливо рекомендується їх робити в зимовий час, коли організм більше схильний до різних інфекцій і вірусів. Профілактичні інгаляції вимагають досить багато простору, тому важливо підготуватися до них самому і підготувати ваших близьких. Ось приклади профілактичних інгаляцій:

  • Інгаляції з медом. Бджолиний мед розчиніть у воді 40 градусів в співвідношенні 1: 5. Отриманий розчин слід вдихати з допомогою інгалятора через ніс, а видихати через рот.
  • Інгаляції з ромашкою. 1 столову ложку квіток ромашки слід залити склянкою води і дати настоятися 30 хвилин. Після чого долити до літра гарячої води і вдихати пари протягом 10 хвилин.
  • Ялицеве масло особливо корисно при нежиті. Його слід використовувати за допомогою пластикового інгалятора, який продається в будь-якій аптеці.

Як робити інгаляцію дітям

Варто пам`ятати, що якщо ви робите інгаляцію дітям, варто бути особливо обережним. Не можна використовувати воду вище 40 градусів, а також сильні лікарські засоби. А з чим робити інгаляції дитині? Найкраще підійдуть ефірні масла лікарських рослин. Але перед застосуванням обов`язково слід проконсультуватися з лікарем.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!