Як вилікувати тріщину?

Як вилікувати тріщину?

Найпоширеніша причина появи хворобливих тріщин на п`ятах - надмірне зроговіння шкіри, яке може бути викликане носінням незручного взуття. Тому особливо часто тріщини на п`ятах з`являються влітку, коли ми на босу ногу носимо шльопанці, босоніжки або сандалі, постійно ляскаючі по п`ятах під час ходьби.

Крім цього причиною утворення тріщин може бути грибкова інфекція, нестача в організмі вітамінів (особливо А і Е), що виникає в результаті неправильного харчування, або деякі серйозні загальні захворювання, зокрема - цукровий діабет.

Лікуємо тріщини на п`ятах

Лікування тріщин на п`ятах зазвичай проводять в домашніх умовах за допомогою всіляких народних засобів - ножних ванночок, компресів або мазей власного приготування. Давайте розглянемо, як вилікувати тріщину різними способами.

крохмальна ванночка

Увечері, перед тим як лягати спати, налийте в таз три літри теплої води, насипте в неї три столові ложки картопляного крохмалю, опустіть в таз ноги і тримайте їх там не менше півгодини, у міру охолодження підливайте в тазик теплу воду. В кінці процедури шматочком пемзи дуже обережно зчистити розкислу ороговілу шкіру, змастіть п`яти вазеліном або дитячим кремом і надягніть тонкі бавовняні шкарпетки. Робіть крохмальні ванночки щовечора до тих пір, поки тріщини на п`ятах не затягнеться.

Ванна з лляного насіння



Для приготування цієї ванночки візьміть 3-4 столових ложки насіння льону, залийте їх двома склянками окропу, поставте каструльку з насінням на водяну баню і прогрійте її там чверть години. Після цього відвар злегка остудіть, процідіть його через ситечко, вилийте в невеликий таз і додайте туди півтора - два літри води. Занурте ступні в відвар і тримайте ноги в тазу чверть години. Для більшої ефективності лляної відвар можна розбавити не водою, а процідженим відваром картопляного лушпиння (жменю шкірки на літр води). Після закінчення цієї процедури постарайтеся не витирати ноги, дайте їм обсохнути на повітрі.

Мазь з олії і бджолиного воску

Півсклянки олії (оливкової або соняшникової) нагрійте в каструльці до t 40 * С і зніміть каструльку з плити. Покладіть в гаряче масло шматочок натурального воску розміром з волоський горіх. Перемішуйте цю суміш до тих пір, поки віск повністю не розплавиться, після цього додайте в неї по одній чайній ложці гліцерину і обліпихової олії, ще раз перемішайте, перекладіть мазь в скляну баночку з кришечкою і зберігайте її в холодильнику.

Цибулева мазь

На сковороді розігрійте склянку нерафінованої соняшникової олії і покладіть в нього дві дрібно нарізані цибулини середньої величини. Смажте цибулю в маслі до світло-коричневого кольору. Зніміть сковороду з плити, відразу ж через ситечко процідіть цю суміш - цибуля вам вже не потрібен, а в гарячу олію від смаження покладіть шматок бджолиного воску розміром із сірникову коробку, заважайте мазь до повного розплавлення воску. Перелийте мазь в баночку і приберіть в холодильник.



Всі мазі для лікування тріщин, в тому числі і ті, про які було сказано вище, потрібно наносити на п`яти тільки після розпарювання і видалення ороговілої шкіри. Тому застосовувати їх зручно вечорами, після прийняття ножний ванночки. Мазь наносять на тріснуті п`яти, надягають шкарпетки і лягають спати. Вранці знову роблять ножну ванночку, зчищають розм`якла змертвілу шкіру, ретельно витирають ноги і змащують п`яти зволожуючим кремом для ніг.

Компреси для лікування тріщин на п`ятах

Вилікувати тріщину на п`яті можна за допомогою компресу з тертого яблука або тертого лука, компресу з кислого молока або компресу з капустяного листа, змащеного медом.

Всі компреси накладають на ніч після розпарювання і очищення шкіри на п`ятах. До п`ят прикладають одне з перерахованих вище засобів, накривають компрес марлевою серветкою, зверху поліетиленовою плівкою (для зручності можна просто надіти на ногу поліетиленовий пакет), потім надягають бавовняні шкарпетки і тримають компрес на хворих п`ятах до ранку. Вранці миють ноги теплою водою, зчищають з п`ят розкислу змертвілу шкіру і змащують п`яти кремом для ніг.

Якщо ж тріщини викликані грибковою інфекцією стоп, потрібно звернутися до лікаря-дерматолога, який підбере необхідне лікування і пропише будь-якої антімікотіческій препарат, наприклад, «Ламізил», «Клотримазол» або «Екзодерил».

Для якнайшвидшого загоєння тріщин, пом`якшення і зволоження шкіри п`ят можна використовувати і такі аптечні препарати, як: мазь «Радевіт», «Дарда Ліпо Бальзам», «Лановий», «Бальзамед», крем «Scholl» або крем «Лекарь» з сечовиною.

Про інші засоби і методи лікування тріщин на шкірі ви можете дізнатися з наших статей:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!