» » » Як лікувати тріщини на п'ятах?

Як лікувати тріщини на п'ятах?

Як лікувати тріщини на п`ятах?

В силу різних причин на п`ятах можуть утворитися тріщини, що доставляють не лише незручність і дискомфорт, а й біль, якщо вчасно не взятися за лікування і усунення причин. Навіть в найдрібніші тріщини можуть потрапити бактерії і викликати запалення, ускладнюючи проблему в рази. Тут уже простими домашніми рецептами не врятуєшся, доведеться відвідати лікаря. Ми ж поговоримо про те, як лікувати тріщини на п`ятах, викликані зовнішніми причинами, не пов`язані з важкими порушеннями, так би мовити, тріщини косметичного характеру.

Тріщини на п`ятах: причини

Перш ніж лікувати тріщини на п`ятах, варто розібратися в причині їх виникнення, адже для усунення проблеми розбиратися треба з джерелом, щоб уникнути подальшого прояву, і щоб лікування не перетворилося в Ваше "хобі".

  1. Найбільш часта причина - сухість шкіри і її постійне роздратування, наприклад, в літній час. Відкрите взуття, пісок, гаряче повітря, ходіння босоніж по землі - всі ці чинники ведуть до висушування шкіри і її розтріскування.
  2. Ендокринні порушення. Тут Вам необхідно відвідати лікаря-ендокринолога.
  3. Авітаміноз або нестача вітамінів.
  4. Грибкові захворювання стоп.
  5. Діабет.
  6. Гастрит.

Можливо, що є й інші причини появи тріщин на п`ятах, ми висвітлили найбільш часті.

Тріщини на п`ятах: усунення причин

Так як лікувати тріщини на п`ятах варто шляхом усунення причин, що викликають їх, побудуємо наше виклад саме таким способом: вкажемо причину і способи її усунення.

Тріщини від сухості шкіри



Будь-які засоби для лікування сухих п`ят з тріщинами краще використовувати на ніч, і це зрозуміло. Нам треба, щоб засіб максимально довго залишалася на п`ятах і досягло свого ефекту.

  1. Мабуть найпростіший, доступний і дешевий спосіб. Перед сном розпарити ноги в гарячій воді (не переборщіть, температура води повинна бути приємно гарячої). Добре в ванночку додати морську сіль або хвойну. Потім умочіть п`ятки рушником і нанесіть на них вазелін товстим шаром. Одягніть на ноги теплі шкарпетки, можна тоненькі і зверху шерстяні. Так і лягайте спати.
  2. Маска для сухих п`ят. Приготуйте суміш. Вівсяні пластівці розведіть гарячим молоком і дайте набрякнути. Додайте жовток яйця, рослинне або косметичне масло (добре: обліпихи, персикове, масло виноградних кісточок). Добре перемішайте і товстим шаром нанесіть на розпарені п`яти. Оберніть харчовою плівкою або просто одягніть пакети, а зверху - теплі шкарпетки. Протримаєте маску 30 хвилин, потім змийте в теплій воді (а можна в відварі ромашки, чистотілу або інших трав). Витріть ноги, нанесіть жирний крем або рослинне (косметичний) масло. Одягніть шкарпетки. Знову ж, процедуру краще проводити перед сном.
  3. На ніч добре прив`язувати до п`ят (знову ж розпареним) шматки лимона. Обернути пакетом, одягнути шкарпетки.
  4. Маска. Помідор розім`яти, додати рослинне масло і вівсяну муку. Для отримання вівсяної муки, можна просто через м`ясорубку пропустити вівсяні пластівці. Нанести маску на 30 хвилин. Змити теплою водою. Нанести жирний крем. Також корисно просто наносити м`якоть помідора.
  5. Ванночка. У таз з дуже гарячою водою опустити лляної мішечок, наповнений вівсянкою. Дочекатися охолодження води до терпимою, але досить гарячою. Додати 2 склянки теплого молока і 2 столові ложки меду. Ноги змастити олією і опустити в ванночку. Тримати до повного охолодження води. Вмочити п`ятки, змастити жирним кремом або рослинним маслом.

Тріщини від авітамінозу

Правда ця причина може бути встановлена тільки лікарем. В цілому рекомендації прості: пропийте курс полівітамінів, яких дуже багато в кожній аптеці. Курс повинен бути не менше одного місяця. Дане лікування добре поєднувати з усіма наведеними вище рецептами лікування тріщин на п`ятах.



Крім того, збагатите харчовий раціон свіжими фруктами, овощамі- їжте морську рибу (в ній корисні омега 3, 6, 9) - печінка горіхи.

Тріщини від грибкових захворювань

Знову ж встановлюється лікарем, і він же пояснює, як лікувати тріщини на п`ятах, що виникли унаслідок грибкової інфекції.

Найчастіше це мазі, креми з протигрибковим ефектом.

Для профілактики добре користуватися протигрибковими мазями при відвідуванні громадських саун, лазень, спортивних залів і т.п. закладів.

Якщо тріщини на п`ятах не пропадають навіть після тривалого лікування, зверніться до лікаря-терапевта для виявлення точних причин.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!