» » » Як лікувати грибок на ногах?

Як лікувати грибок на ногах?

Як лікувати грибок на ногах?

Грибкові ураження ніг зустрічаються досить часто і в більшості випадків - через недотримання правил гігієни. Причому, найбільш часта причина захворювання - надягання взуття та шкарпеток на вологі ноги. В таких умовах мікози розвиваються стрімко. Проявлятися вони можуть по-різному.

симптоми грибка

Найбільш явні і часті симптоми такі:

  • розтріскування стопи;
  • поява бульбашок або попрілостей аж до утворення виразок і гнійників;
  • натоптиші;
  • печіння, свербіж, а іноді і біль;
  • побіління шкіри і подальше її відшаровування;
  • неприємний запах, який з`являється у стоп.

Якщо ви зіткнулися з подібними проявами, пора задуматися, як лікувати грибок на ногах. І чим раніше звернути увагу на описані симптоми, то з меншими втратами ви вийдете з цієї ситуації.

Медикаментозне лікування

Якщо вже у вас з`явилася необхідність цікавитися, як лікувати грибок на ногах, зверніться для початку все ж до лікаря. Від грибка в аптеках є ліки, які продаються без рецепта - саме їх лікар порадить застосовувати в першу чергу. Але в своїх рекомендаціях він буде спиратися на знання вашого загального стану, так що нехтувати візитом до лікаря не варто - лікуючись самостійно, ви можете загострити або спровокувати розвиток іншої хвороби.



Безрецептурні препарати, якими в першу чергу намагаються впоратися з недугою, зазвичай мають вигляд мазей або кремів. Найбільш широко застосовуються:

  • тербинафин (він же «Ламізил»);
  • клотримазол (інша назва «Лотрімін»);
  • міконазол (або «Мікатін»);
  • тонафтат (так само «Тінактін»).

Відзначимо, що нанесення цих коштів ні в якому разі не припиняється зі зникненням симптомів, оскільки недолікований грибок може рецідіровать, причому, вторинне ураження їм зазвичай протікає більш складно.



При складному протіканні мікозів або якщо легші ліки не принесли бажаного результату, лікар призначає препарати у вигляді таблеток. Правильність їх застосування контролює теж доктор, без рецепта вам пероральні засоби не продадуть. Серед них можна назвати ітраконазол, тербінафін і флуканазол. Однак такі ліки дуже дорогі, можуть дати побічні ефекти, найчастіше важкі, а гарантії повного зцілення не дають. Так що краще почати лікування раніше, не доводячи до необхідності застосування таблеток.

Як прискорити одужання

В першу чергу треба ускладнити мікози умови для розмноження. Щовечора, перш ніж відправитися в ліжко, треба мити ноги в теплій воді самим звичайним милом, причому, уникаючи надмірного розм`якшення шкіри. Туалетним папером збираються всі відшарованої кусочкі- вони не повинні потрапляти під нігті. Вода з шкіри забирається максимально ретельно: тієї ж туалетним папером або навіть феном. На абсолютно суху шкіру наноситься крем або мазь. Вранці в взуття добре б теж засипати дезінфікуючий порошок. При постійній пітливості ніг взуватися або одягати шкарпетки можна до вбирання препарату. А щоб грибок не поширився на пахову область, обов`язково надягайте спочатку шкарпетки, а вже потім - нижню білизну.

Народні засоби

В альтернативній медицині є кілька рецептів, як лікувати грибок на ногах. Обмежуватися тільки ними не варто, та й паралельно з лікарським лікуванням проводити такі процедури бажано після консультації з лікарем. Однак спробувати їх можна.

  1. У літрі окропу заварити ложку махорки і продовжувати кип`ятіння ще пару хвилин. Парити в відварі, поки він не охолоне.
  2. Спалити невелике Полешко білої верби (вона ж верба). Ложку золи розмішати в літрі води і протирати уражені місця. Коли вода просохне, змастити зеленкою або перекисом. Лікування тривале - до півроку, але знахарі запевняють, що надійне.
  3. Домашня сметана. Мазати на ніч протягом тижня. Кажуть, навіть тріщини затягуються.
  4. Потримати ноги в розчині винного оцту, а на ніч натягнути шкарпетки, просочені їм же. Вранці ноги вимити. Процедури доведеться робити мінімум місяць.

Як не захворіти мікозом

Щоб не шукати способи, як лікувати грибок на ногах, потрібно вжити всіх заходів, щоб їм просто не заразитися. Для цього треба дотримуватися деяких нескладних правил.

  1. Не носіть мокре взуття і шкарпетки. Якщо ви схильні до пітливості ніг, майте з собою запасну пару шкарпеток, щоб протягом дня їх поміняти.
  2. Після басейну або купання у ванні (море, річці, душі) старанно видаляйте всю вологу між пальцями.
  3. Будинки ходите в шкарпетках, але без тапок. Якщо вам так некомфортно, купите вільні шльопанці, які не утрудняють ногу.
  4. Добре провітрюйте взуття перед надяганням. Бажано мати дві пари черевиків на кожен сезон, щоб вони провітрювалися добу.
  5. У басейні, лазні та інших громадських місцях ходите тільки в гумових тапочках.
  6. Не користуйтеся чужими рушниками, мочалками і взуттям.

Якщо ви все ж підхопили грибок, постарайтеся убезпечити від нього свою сім`ю: попередьте всіх, щоб вони не ходили по квартирі босіком- заведіть собі окремий рушник, яке повісьте подалі від інших рушників також у вас повинна бути індивідуальна мочалка, а ванну або душ після себе доведеться дезінфікувати - той же «Доместос» прекрасно впорається з цим завданням. Ще про це читайте в статті Як позбутися від грибка нігтів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!