Чому буває печія?

Чому буває печія?

Печія - це відчуття печіння в стравоході, яке супроводжується відрижкою, гіркуватим або кислим присмаком у роті. Більшість людей не поспішають звертатися з цією проблемою до лікаря, але її усунення здатне значно поліпшити здоров`я людини.

Про те, чому з`являється печія і як з нею боротися, читайте далі.

Причини появи печії

Єдиною причиною того, чому виникає печія, є попадання шлункового соку зі шлунка в стравохід. А ця проблема вже може виникати в силу найрізноманітніших обставин.

  • Коли людина страждає від підвищеної кислотності шлунка. В цьому випадку відчуття печіння з`являється часто, тобто має хронічний характер.
  • Коли у людини виразкова хвороба шлунка. Вона часто супроводжується підвищеною кислотністю, а та, відповідно, дає печію.
  • Дуже часто печія може з`являтися після їжі. Наприклад, якщо ви з`їли багато жирних, копчених або солоних продуктів, напівфабрикатів, продуктів з серйозним кількістю «синтетичних» речовин (барвників, ароматизаторів, консервантів та ін.). Зазвичай печія з`являється після свят, що супроводжуються великими застіллями.
  • Після підняття важких предметів. Печія з`являється через те, що різко зростає внутрішньочеревний тиск і частина шлункового соку викидається в стравохід.
  • Після довгої фізичної роботи виникає ефект «ледачого шлунка», коли тонус м`язів знижується. Не відчуваючи перешкод, частина вмісту шлунка також потрапляє в стравохід, викликаючи печіння.
  • Чому печія часто буває у вагітних? Тут, по-перше, свою роль грає токсикоз - часті блювоти викликають почуття дискомфорту, роздратування в стравоході. А по-друге, зростаюча матка сприяє підвищенню тиску в очеревині, що, як ми вже знаємо, супроводжується викиданням соку в стравохід.


Якщо печія з`являється рідко, не має тривалого характеру, не підсилюється з плином часу, то, швидше за все, приводу для занепокоєння немає. Якщо ж печія стає характерним явищем для вашого організму, якщо ви відчуваєте відчуття печіння часто і регулярно, то потрібно обов`язково звернутися до лікаря.

Що робити, якщо мучить печія?

  • Відмовитися від продуктів, її провокують: смаженого, жирного, копченого, солінь і маринадів, кави, міцного чаю, наваристий бульйонів, чорного хліба, помідорів, ананасів, цитрусових, газованих напоїв і напоїв з м`ятою. Включити в раціон більше нежирних білкових продуктів.
  • Вагітним при нападах печії краще спати на двох подушках - це буде перешкоджати попаданню в стравохід вмісту шлунка. Також якщо печія буває в нічний час, то краще встати, походити по кімнаті, випити склянку води.
  • Після застілля можна прийняти препарат, який знижує кислотність. Це може бути, наприклад, «Гастал», «Ренні» або будь-яке інше аналогічне засіб. Якщо ж печія мучить постійно, то лікування повинен призначити гастроентеролог. В іншому випадку ви не тільки не приберете неприємну симптоматику, але і запросто підсилите її.

Також пропонуємо вашій увазі іншу нашу статтю на цю тему - Як лікувати печію.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!