» » » » Як вставати раніше?

Як вставати раніше?

Як вставати раніше?

Серед ваших знайомих напевно є люди, яким ранній підйом приносить задоволення. З ранку вони із завидною бадьорістю і енергійністю приймаються за роботу. Може бути, ви самі ставитеся до даної категорії? Але якщо ви входите в число тих, кого раннє пробудження вибиває з колії, то, напевно, хотіли б знати, як вставати раніше і як швидко прокинутися.

Сови і жайворонки

Ранній підйом вітався за всіх часів. Існують навіть пов`язані з цим народні прислів`я, наприклад, «Хто рано встає, тому Бог подає». Вважається, що люди, які рано лягають спати і рано встають, відрізняються здоров`ям, силою і розумом. Але не всі, хто любить поспати довше, є ледарями і лежень.

Існують певні біоритми, закладені генетичною програмою. Залежно від часу найвищої працездатності люди умовно поділяються на кілька типів:

  1. «Жайворонки». Люди з таким биоритмом легко піднімаються на 2 години раніше «сов», відчуваючи себе при цьому бадьорими і відпочили. Максимальна кількість роботи вони роблять до полудня. До вечора запас їх енергії вичерпується, тому спати вони лягають також раніше. «Жайворонки» мають більш високі показники здоров`я, вони пунктуальні, не конфліктні. На роботі їх цінують за працездатність і дисциплінованість. Порушення ритму життєдіяльності призводить до зниження імунітету, негативно позначається на настрої.
  2. «Сови». Це люди, яким ранній підйом дається з великими труднощами, а бадьорість і працездатність з`являються лише після обіду. Такі люди можуть бути активні і невтомно до глибокої ночі. Вони життєрадісні, мають емоційною стійкістю, логічним мисленням. «Совам» легше внести зміни в звичний ритм життя.


Існує ще категорія людей, яких називають «голубами» або арітмікам. Їх максимальна працездатність припадає на 15 годин. «Голуби» легко адаптуються до будь-якого режиму дня без шкоди для здоров`я.

"Перетворення" з сови в жайворонки або як вставати раніше

Незважаючи на те, що людей «сов» набагато більше, ніж «жайворонків», звичний уклад життя більше орієнтований на другу категорію людей. Чи можна поміняти свій біоритм і чи варто це робити?



Звичайно, було б краще знайти для себе такий вид діяльності, який би не йшов врозріз з природними особливостями організму, оскільки зміна біоритмів - стрес для організму. Але в більшості випадків обставини сильніше і доводиться перебудовувати свої внутрішні добу.

Для того щоб змінити звички і безболісно вставати вранці, потрібно усунути причини проблеми:

  • недостатня кількість сну. На підставі численних досліджень вчені встановили, що тривалість сну дорослої людини повинна бути в межах 7-9 годин. При цьому час сну до 24 годин має більшу відновлювальної силою, ніж сон після півночі. Тому совам потрібно привчити себе до більш раннього відходу до сну. У перший час можна за годину до сну прийняти розслаблюючу ванну, послухати повільну музику, випити чай з м`ятою або мелісою, почитати в ліжку;
  • безсоння. Порушення сну небезпечні як для «сов», так і для «жайворонків». Неможливість заснути або нічні пробудження негативно відбиваються на настрої і самопочутті. Щоб нормалізувати сон, потрібно позбутися від шкідливих звичок, не вживати кофеїн напої в другій половині дня, дотримуватися встановленого розпорядку, по можливості усунути дратівливі чинники;
  • темрява в приміщенні. У більшу частину року рано вранці за вікном ще темно і організму важко перебудуватися в режим неспання. Якщо поставити біля ліжка нічник і включати його після дзвінка будильника, очі поступово звикнуть до світла і організму буде легше впоратися зі стресом;
  • дзвінок будильника. Різкий звук також може стати подразником. Краще прокидатися під мелодійну музику, бажано різну, щоб вона не встигла перетворитися на негативний рефлекс.

Зробіть свій ранок максимально комфортним. Покладіть біля ліжка теплий халат і тапочки, поставте на тумбочку склянку солодкого напою, який підгодує мозок глюкозою або просто води, включите бадьору музику.

Якщо змінити звички хоче хтось із ваших близьких, ви можете допомогти йому в цьому. Перед тим, як розбудити людину, організуйте йому приємний ранковий підйом: включіть м`яке світло, приготуйте чашку кави або чаю, наповніть кімнату приємним ароматом.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!