» » » » Чому смикаєшся, коли засинаєш?

Чому смикаєшся, коли засинаєш?

Чому смикаєшся, коли засинаєш?

Багатьом знайоме це відчуття: ви вже лежите в затишній ліжку і готуєтеся заснути, як раптом тіло раптово смикається, і ви прокидаєтеся. При цьому зазвичай виникає сильне почуття падіння, і приємного тут мало.

Чому смикаєшся, коли засинаєш? Розглянемо далі можливі причини.

Чому людина сіпається, коли засинає?

Жодна людина не може заснути миттєво. В процесі засипання мозок послідовно проходить кілька стадій, які називаються фазами сну. Від моменту початку засипання до фази глибокого сну у дорослої людини проходить близько півтори години. Іноді в цей час мимоволі здригаються кінцівки або навіть все тіло.



Чому це відбувається? Можна виділити три основні причини того, що людина сіпається уві сні:

  1. Процес засинання схожий з процесом вмирання мозку. Тому іноді під час сну мозок подає тілу сигнал, щоб переконатися, що організм саме спить, а не вмирає. Це і викликає посмикування уві сні.
  2. При поступовому переході до сну тіло розслабляється, тому будь-який різкий звук, порив вітру і інший подразник можуть викликати його мимовільне здригання. М`язи неусвідомлено скорочуються - тим самим виявляється "захист" від небезпек зовнішнього середовища. І все ж для людей, що ведуть спокійний і здоровий спосіб життя, смикатися уві сні - рідкість.
  3. Ще однією причиною того, що людина сіпається, коли засинає, є підвищені фізичні навантаження, стреси, хронічна втома. Нервова система людини не до кінця справляється з цим, тому в момент засипання м`язи намагаються розслабитися, мимоволі здригаючись. Якщо вас це турбує досить часто, то варто знизити свої навантаження, більше відпочивати, особливо у вечірній час, перед сном. Курс розслабляючого масажу, заспокійливих трав, прогулянки на свіжому повітрі допоможуть вам поступово позбутися від нічних здригувань і приведуть нервову систему в порядок.

Також вам може бути цікава стаття Чому уві сні смикаєшся.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!