Чому смикається очей?

Чому смикається очей?

Напевно, кожному знайоме це неприємне відчуття. М`язи очі смикаються без всякого відома. Ви не можете цим керувати і таке відчуття, що око смикається настільки сильно, що це помітно з космосу. Однак, це не так. Око смикається непомітно для стороннього спостерігача. Така ілюзія складається через те, що ми не звикли до такої інтенсивної роботи очних м`язів. На цьому контрасті і виникає помилка сприйняття. Давайте подивимося в чому причини цього дратівливого явища. 

Чому смикається очей: причини

  • Ось що відзначають фахівці. Частою причиною посмикування м`язів ока може бути нервовий тик. Також перевтома, недосипання і нервову напругу негативно впливають на спокій нашого організму і його відчуттів. Якщо причина в цьому, то потрібно спробувати відпочити, ні про що не думати і постаратися не турбуватися. Якщо ви помічаєте, що око продовжує смикатися, то краще звернутися до лікаря.
  • Якщо ви відчуваєте посмикування протягом тривалого часу, то може розвинутися лицьовій геміспазм. У цьому випадку негайно зверніться до лікаря невролога для визначення точного діагнозу. Іноді трапляється, що після посмикування очі, виникає зниження зору. В цьому випадку необхідно відвідати спочатку офтальмолога, ну а потім невролога.
  • Крім втоми і стресу, частою причиною посмикування ока є авітаміноз, який приходить до нас навесні. Саме через це явища знижується провідність в синапсах окорухових м`язів. Хронічний або гострий невроз, мабуть, найбільш часта причина посмикування м`язів ока.
  • Якщо задумалися, чому смикається ліве око і правий, знайте, що це може говорити про психологічну проблему. У психолога можна виявити і відпрацювати психотравмуючі ситуації. Часто, цього виявляється достатньо. Спробуйте скоротити час, який ви проводите за комп`ютером на час лікування. Якщо ж очей не перестає сіпатися протягом 7-10 днів, то потрібно обов`язково відвідати лікаря невролога.
  • У цього неприємного явища, тобто у посмикування окорухових м`язів, є спеціальну назву. Воно називається "ністагм". Цікаво, що ністагм може бути як вродженим захворюванням, так і набутим. Ністгам часто виникає при погляді і фокусуванні на швидко рухомому об`єкті. Такі професії, як шахтар, машиніст метро або робочий конвеєра, часто викликають це захворювання у своїх представників. У звичайних людей, цей ефект виникає при втомі очей, в момент швидкого перекладу погляду в будь-яку іншу сторону. Ністагм може проявлятися як симптому наступних захворювань: травма черепа- забій або струс головного мозку-пухлини головного мозку-геморагічні та ішемічні інсульти- паразитарні захворювання головного мозку-захворювання середнього уха- енцефаліт різного походження-розсіяний склероз. При виникненні ністагму, не варто вдаватися до самолікування, так як це небезпечно. Потрібно відвідати таких лікарів, як терапевт, невропатолог і отоларинголог, щоб дізнатися напевно, чому смикається під оком.




Ні за яких умов "не запускайте" своє здоров`я. При виникненні будь-яких симптомів потрібно звернутися до лікаря. Він підкаже, що робити, якщо смикається очей, і, можливо, призначить певне лікування. Відомі випадки, коли зволікання призводило до трагічного результату. Особливо, це стосується маленьких дітей. При будь-якій зміні стану, потрібно звернути свою увагу на поведінку дитини. Не залишайте проблему невирішеною, не треба сидіти і ворожити, чому смикається праве око, чому лівий і т.п. Пам`ятайте, будь-яка незначна травма може привести до серйозних наслідків, аж до інвалідності і смерті. Піклуйтеся про себе і про своїх рідних. Здоров`я - це ваш головний ресурс. У гонитві за багатством і соціальною успішністю потрібно пам`ятати про себе в першу чергу.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!