» » » » Чому людина засинає?

Чому людина засинає?

Чому людина засинає?

Необхідність сну для нормальної людської діяльності доведена і пояснена давно багатьма вченими і з різних точок зору - психологічної, неврологічної і фізіологічної. Так, і на своєму власному досвіді всякий встиг усвідомити, що без регулярного сну він не виживе. Більш докладно ця тема висвітлена в статті Чому людина спить. Але до сих пір вченими точно не встановлено, чому людина засинає, ніж саме викликаний перехід від безсонної до сплячого стану.

застарілі теорії

Найпершою версією, чому людина засинає, було припущення, що вечорами від голови відливає кров - мовляв, це і є причиною сонливості. Однак це припущення не пояснює факту денного сну. А більш пізніми дослідженнями було встановлено, що через деякий час у сплячого, навпаки, спостерігається приплив крові до мозку.

Значно пізніше французькі вчені намагалися виявити в крові у сплячих передбачуваного сонного отрути - гипнотоксинов. Однак ця речовина так і не було виявлено.

новітні відкриття

У 2010 році американські вчені змогли відповісти на питання, чому людина засинає. Вони встановили, що аденозинтрифосфорная кислота діє як речовина-сигналізатор, що дає «наказ» рецепторам на виділення цитокінів - білків, що відповідають за засинання.

Однак сам механізм цього впливу точно так і не описаний. Сон залишається одним з найбільш таємничих сторін життя будь-якої істоти. До речі, деякі цікаві аспекти сну і фізіології людини в цьому стані описані в матеріалі Чому людина сіпається, коли засинає.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!