» » » » Червоні очі, що робити?

Червоні очі, що робити?

Червоні очі, що робити?
Червоні очі, що робити?

Почервонілі білки очей виглядають непривабливо, але це аж ніяк не єдина причина, по якій дане явище заслуговує на увагу. Воно може бути симптомом різних захворювань. Дізнаємося, чому з`являється почервоніння очей і що з цим робити.

Причини почервоніння білків очей

Якщо білки очей мають червонуватий відтінок, то це привід задуматися про своє здоров`я і спосіб життя. Тому звернемо увагу на дві категорії причин.

Причина почервоніння - захворювання

  1. Запальні процеси: кон`юнктивіт, блефарит.
  2. Глаукома.
  3. Астигматизм, далекозорість та короткозорість (відбувається навантаження зору).
  4. Артеріальна гіпертензія (порушується цілісність кровоносних судин).
  5. Алергічні реакції.
  6. Хронічні захворювання: пухлина орбіти, ендокринна офтальмопатія і інші хвороби, пов`язані з порушення відтоку крові з орбіти очі.
  7. Склерит, епісклерит, увеїт, кератит, виразка рогівки, астенопія і т. Д.

Причина почервоніння - вплив зовнішніх факторів

  1. Травмування очі в результаті механічної дії (удар).
  2. Потрапляння сторонніх предметів (пил, мошка).
  3. Монітор комп`ютера.
  4. Тютюновий дим.
  5. Червоні очіПогодні явища: холодне повітря, вітер, сонце.
  6. Попадання в очі миючих засобів.

Також причинами почервоніння очей можуть служити: недосипання, синдром «сухого ока», перенапруження під час пологів, сильний кашель, плач, погана освітленість робочого місця, неякісна косметика, неправильно підібрані лінзи і окуляри, тривале перебування в приміщенні з працюючим кондиціонером і деякі інші. Про них розповість стаття нашого ресурсу - Чому очі червоні.

Лікування почервоніння очей



При виявленні причини почервоніння очей, потрібно вжити заходів для її усунення. Якщо воно пов`язане із захворюваннями, то необхідно почати лікування-лікарські препарати і схему застосування призначить лікар. Займатися самолікуванням тут вкрай небезпечно, оскільки може постраждати зір. Однак деякі дії все-таки необхідні.

  1. Прийом вітамінно-мінеральних комплексів з лютеином.Червоні очі
  2. Застосування крапель «Штучна сльоза»
  3. Компреси. На око накладається марлева пов`язка, просочена відваром дубової кори або ромашки аптечної. Підійдуть і народні засоби: пластинки сирої картоплі, пакетики завареного чаю, лід.
  4. Використання коштів для поліпшення кровопостачання в органі зору.
  5. Очні краплі з судинозвужувальну ефектом.

Але що робити, якщо, незважаючи на вжиті заходи, почервоніння не проходить протягом доби, супроводжується болем, порушенням зору, нудотою або будь-якими виділеннями з очей? В цьому випадку слід негайно звернутися до лікаря.



Якщо ж очі почервоніли через довгої зорової навантаження (перегляд телевізора, тривале перебування біля комп`ютера, тривалий читання), то лікування буде полягати в зміні способу життя. Потрібно організувати своїм очам відпочинок від таких напружених занять.

Профілактика почервоніння очей

Щоб не довелося займатися лікуванням почервоніння очей, потрібно подбати про профілактику. Тут допоможуть прості, але дієві поради. Крім повноцінного нічного сну, потрібно давати очам відпочинок протягом всього дня. Для цього роблять 10-хвилинні перерви, під час яких виконують гімнастику для очей.

Спеціальні вправи для очей

Червоні очі
  • Потрібно закрити повіки і почати обертати очима за годинниковою стрілкою. Тобто спочатку наліво, потім вгору, потім направо і вниз. Повторити 4 рази;
  • Виконуючи наступну вправу необхідно сильно заплющити очі, а потім різко відкрити очі якомога ширше. 5-ти повторів буде досить;
  • Зняти напругу з очей можна, якщо секунд 30 швидко-швидко моргати, а потім ті ж 30 секунд дивитися прямо перед собою. Заняття чергуються один за одним, поки не будуть виконані по 3 рази кожне;
  • Четверта вправа схоже на друге. Закривши повіки, дивляться вгору і вниз, і так 8 разів.

Доброю профілактичним заходом є правильне харчування, перебування на свіжому повітрі, масаж, своєчасне виконання гігієнічних процедур (відсутність косметики під час сну).

Корисні поради

Оскільки сьогодні неможливо уявити собі життя без комп`ютера, такі поради допоможуть зменшити шкоду, яку надає тривале перебування біля монітора.

  • Робіть перерви (короткі, але часті);
  • Не скупіться на хороший монітор (очі дорожче) -Червоні очі
  • Налаштуйте контрастність і яскравість екрану до комфортних для зору параметрів;
  • Регулярно (бажано кожну годину-два) робіть зарядку для очей;
  • Екран не повинен перебувати до вас ближче 50-60 см;
  • У приміщенні з комп`ютером освітлення повинно бути в три рази потужніша яскравості монітора;
  • Подбайте про настільному висвітленні у вечірній час.

Дізнатися більше вам допоможе стаття - Чому лопаються судини? Червоні очі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!