» » » Коли буде хеллоуїн?

Коли буде хеллоуїн?

Коли буде Хеллоуїн?

Незважаючи на неймовірну популярність Хеллоуїна в усьому світі і особливо в англомовних країнах, в Росії він все ще залишається екзотичним і ставлення до нього в суспільстві неоднозначне. Молодь, яка сприйнятлива до всього нового, з радістю підхопила ідею відзначати цей своєрідний свято на вечірках в клубах і в розважальних центрах. Багато людей старшого покоління не тільки не знають, коли буде Хеллоуїн, але навіть нічого не чули про саме свято.

Історія свята Хеллоуїн

Постараємося заповнити цю інформаційну прогалину і коротко розповімо історію його виникнення. Святкують Хеллоуін в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Як вважають вчені, своїм корінням це свято йде в традиції давніх кельтів, які населяли територію сучасних Британських островів на початку нашої ери. Прообразом Хеллоуїна прийнято вважати стародавнє кельтське свято Самайн (інший варіант - Самхейн). Кельти ділили річний цикл на дві частини - літо і зиму. Згідно з їхніми віруваннями, в ніч на перше листопада закінчувалося літо і з приходом зими починався новий рік. Саме слово "Самайн" так і перекладається з кельтської - "кінець літа". Кельти вірили, що в цей сакральний день руйнуються бар`єри між світом живих і світом мертвих і на одну ніч відкриваються ворота в потойбічний світ, через які всіляка нечисть спрямовується на землю в пошуках жертв. Також вони вважали, що в цю ніч душі померлих за рік людей приходять до своїх колишніх домівках, щоб попрощатися з близькими і в останній раз погрітися біля вогню.

Для того щоб не стати жертвою духів або привидів, жителі сіл йшли з будинків, залишаючи біля них їжу в якості пожертви душам родичів і розпалювали багаття в дібровах, які повинні були відлякати все злі сили.



Згодом свято змінювався, його містична складова поступово відходила на другий план. А коли (приблизно у восьмому столітті) католицька церква проголосила перше листопада Днем усіх святих, змінилося і сама назва стародавнього свята - тепер це Хеллоуїн. Ця назва в перекладі з староанглийского буквально означає «Вечір всіх святих».

Традиції Хеллоуїна

Точно сказати, коли свято Хеллоуїн став таким, яким його знаємо ми, не можна. Можлива дата - початок XIX століття, коли традицію святкування Хеллоуїна ірландські емігранти передали в Америку. Саме там на світ з`явився «Джек Ліхтар» - один з головних символів Хеллоуїна. Гарбуз з вирізаним на ній посміхаються особою, всередині якої горить свічка, в цей день можна побачити всюди - у вітринах дорогих магазинів, на підвіконнях маленьких сільських котеджів, в школах і в розважальних закладах. По своїй популярності і впізнанності Джек Ліхтар зараз може посперечатися з самим Санта-Клаусом.

Ще одним невід`ємним атрибутом Хеллоуїна є костюмовані вечірки. Спочатку в карнавальних костюмах різних монстрів по хатах ходили діти. Вони випрошували цукерки, печиво і фрукти, жартівливо погрожуючи господарям: "Жарт або частування!". Господарі удавано лякалися і обдаровували маленьких бешкетників солодощами і дрібними монетами. Потім ідея з маскарадними костюмами сподобалася і публіці постарше. Молодь із задоволенням виряджається в костюми відьом, вампірів, чортів та іншої нечисті і всю ніч безперервно відзначає Хеллоуїн в клубах і на дискотеках. Таким чином свято остаточно втратив усілякий релігійний і містичний підтекст і перетворився в барвисте захоплююче шоу.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!