» » » Коли поминальна субота?

Коли поминальна субота?

Коли поминальна субота?

У православ`ї батьківськими суботами називаються дні поминання всіх покійних християн. Причому, як тих, хто був похований за канонами церкви, так і тих, хто пішов без напутніх молитов. Іншими словами, це дні особливого поминання померлих. А коли поминальна субота?

поминальна субота

Існують кілька видів батьківських субот. Головні з них - вселенські батьківські суботи. До них відносяться суботу за один тиждень (седмицю) до Великого посту (у 2013 році він припадає на 18 березня - 4 травня) - субота Мясопустная, і субота перед днем Святої Трійці - Троїцька субота (22 липня в 2013 рік). Конкретну дату можна подивитися в православному календарі на конкретний рік, але люди, для яких релігія значить багато, тож добре знають час основних постів.

Крім того, для православної віри важлива також і Дмитрівська поминальна субота, в 2013 році вона буде 2 листопада.

У ці дні поминають покійних, їх батьків, а також всіх близьких і знайомих православних християн. Назва суботи визначає лад заупокійної молитви, так у вселенські батьківські суботи молитви більш наповнені, розлогий, різноманітні.

Крім цих двох вселенських батьківських субот існують і інші. Наприклад, суботи 2, 3, і 4 тижні або седмиці Великого посту, а також загальне поминання покійних відбувається і на Радоницю (це вівторок другий седмиці після Пасхи. У 2013 цей день припадає на 14 травня).

Коли поминальна субота воїнів

Окремо виділяється поминальна субота, коли здійснюється поминання воїнів і їх близьких родичів. Найчастіше, це день Усікновення глави Іоанна Предтечі (11 вересня 2013 року), після загальної літургії. Крім цього, воїнів поминають і 9 травня.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!