» » Як стати невидимим?

Як стати невидимим?

Як стати невидимим?
Як стати невидимим?

Багато хто мріє сховатися від чужих очей. Зробити це можна, ставши невидимим. Але наскільки близька зараз наука до того, щоб зробити об`єкт невидимим? Крім того, до цих пір залишається спірним питання про сам термін поняття і його формулюванні. Невидимість означає прозорість, що має на увазі під собою процес пропуску через речовину фотонів. А між тим, саме прозорість стає метою більшості наукових досліджень в цій області. Про це все ми і поговоримо в нашій статті.

Стати невидимкою: міф чи реальність?

На сьогоднішній день наука б`ється над завданням, яке під силу лише поки героям книг і кінофільмів. Що таке невидимість, і як стати невидимим? Вчені визначають це невидимкапоняття як вміння об`єкта поглинати світло, не відображаючи його. Саме до цих розробок і прагне сучасна оптична наука. Справа в тому, що світло, що падає на нас, відбивається від нашого тіла і від усіх видимих об`єктів. Однак доведено, що невидимості можна досягти, помінявши відображаються спектр світла. Потрібно створити такі умови, щоб відбите світло від людини перебував в діапазоні спектра, недоступного людському зору. Відомо, що цього можна досягти різними шляхами, проте технологічна база для подібних експериментів поки слабо розроблена.

За своєю суттю, світло - це хвиля або потік частинок. Частота хвилі визначає її видимість. Так, людський організм не сприймає, наприклад, інфрачервоний діапазон випромінювання. З цього можна зробити висновок, що якщо відображаються світло переходить в більш низький діапазон, то він стає невоспрінімаемим, а значить, невидимим, що, власне, нам і потрібно.

Розробки в області оптики

Оптичні ілюзії

Для початку згадаємо про способи, які дозволяють "симулювати" невидимість. Звичайні оптичні ілюзії - це кошти обману нашого зору. Наприклад, будь-який умілий фокусник може показати трюк з балакучою головою. Глядач бачить голову, а тіло не бачить. Секрет в тому, що тіло асистента закривають грамотно розставлені дзеркала, що відображають оточення сцени. У правильному світлі і під потрібним кутом створюється відчуття невидимості тіла.



Маскування під навколишнє середовище - це ще один оптичний трюк. Для деяких невидимкавидів живих істот нашої планети маскування є прямим способом виживання в агресивному середовищі природного відбору. Так, хамелеон здатний змінювати своє забарвлення, грунтуючись на навколишнє середовище. Робить він це за допомогою зміни пігментації своєї шкіри, що є фізіологічно обгрунтованим способом.

Серйозні наукові дослідження

Як ми говорили вище, сучасні вчені знайшли шлях, по якому варто рухатися для вивчення властивостей невидимості - відбиття світла в невидимому для людини спектрі.



Останньою розробкою в цій області може пишатися наш російський вчений Гадомський Олег Миколайович. На даний момент він вже запатентував новий спосіб перетворення оптичного випромінювання. Гадомський розробляв метод лише в теорії, до практики справа ще не дійшла. Коротенько його ідея полягає в наступному: об`єкт, який ми хочемо приховати від очей спостерігача, повинен мати властивості поглинання невидимкасвітла. На сьогоднішній день науці відома подібна матерія - це колоїдні золоті частинки. В теорії: покривши будь-який предмет тонким суцільним шаром подібних частинок, ми отримаємо приголомшуючий результат. Світло, що потрапив на предмет під цією оболонкою, не відіб`ється назад на наші рецептори в очному яблуці, а застрягне в оболонці.

В якості передбачуваного результату Гадомський описував, що спостерігач побачить безформну темну масу, що, до речі, не можна назвати невидимістю в чистому вигляді. З цього можна зробити висновок про те, що сучасна наука все ж далека від невидимості. Крім того, в наявності плутанина в термінах. Здатність пропускати через себе фотони світла, не затримуючи їх, - це прозорість. А ось описані Гадомський ефекти - це поглинання фотонів, в результаті якого світ не відбивається предметом на зорові рецептори спостерігача.

Якщо ми уявимо собі якийсь електронний плащ-невидимку, то, ґрунтуючись на останніх дослідженнях, він, швидше за все, буде складатися з тонкої матерії наночастинок золота, отриманих в результаті взаємодії електродів цього ж золота.

невдалі винаходи

Повертаюся до плаща-невидимки, можна згадати винахід інженера Сузуму Тачі (Університет Токіо). Цей дослідник запропонував ідею камуфляжу, засіяного мініатюрними камерами і дисплеями. За основу взята технологія ретрансляції навколишнього середовища. Мінус полягав в тому, що самі ці прилади видимі і відразу ж видають свого господаря.

Група дослідників Техаського університету домоглася значних результатів в області досягнення невидимості. Піддослідному хом`яку ввели речовину, яка зробила ділянку його шкіри невидимим протягом 20 хвилин. Після цього тварина померла через відторгнення цієї речовини і загибелі живих тканин організму. Однак дослідження тривають і в цьому напрямку.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!