» » » Чи потрібна медична довідка водія?

Чи потрібна медична довідка водія?

Чи потрібна медична довідка водія?

Всім відомо, що автомобіль є джерелом підвищеної небезпеки. Для захисту оточуючих і самого водія була розроблена і введена технологія контроллірованія фізичного і психічного стану тих, хто допускається до керування автомобілем. Чи потрібна медична довідка водія? Весь сенс наявності цього документа полягає в тому, щоб не допускати до управління транспортом тих осіб, які страждають психічними розладами, важкими хронічними захворюваннями, мають обмежені фізичні можливості або є наркоманами і алкоголіками.

З 01.01.2012 року вступив в силу відповідний наказ Міністерства охорони здоров`я, що вносить зміни в періодичні і попередні медичні огляди для працівників, праця яких пов`язаний з небезпечними, важкими і шкідливими умовами. У цю категорію потрапили і автомобілісти, причому як професіонали, так і любителі.

Особи похилого віку (старше 65 років) і молоді люди (до 21 року) зобов`язані проходити медичний огляд щорічно, а все решта - не частіше 1 разу на 2 роки. Раніше медична довідка оформлялася водієм раз в 3 роки.

Розширився і перелік обов`язкових досліджень. Тепер водієві в обов`язковому порядку необхідно проходити цифрову рентгено-та флюорографію в 2-х проекціях, здавати розширений аналіз сечі і крові, біохімічний скринінг - холестерин, глюкоза (це раніше не робилося).



Жінки обов`язково повинні перевірятися у гінеколога, а тим, чий вік більше 40 років, і у мамолога.

До нарколога і психіатра можна прийти на огляд тільки в спеціалізовані диспансери, а не в лікувальні установи з сумнівним статусом.

Крім цього, всі видані довідки повинні бути зареєстровані в обов`язковому порядку в спеціальному журналі. Підписи фахівців і голови комісії повинні бути розбірливими.

Чи потрібна медична довідка водія для надання співробітнику ДАІ? Так, вона необхідна, щоб він міг переконатися в тому, що автомобілем керує психічно і фізично здорова людина.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!