» » » Як перевірити регулятор напруги?

Як перевірити регулятор напруги?

Як перевірити регулятор напруги?

Процес википання електроліту в акумуляторі автомобілів різних марок може, в кінцевому підсумку, спровокувати поломку самого регулятора напруги. Його основною функцією явлется пропускання занадто підвищеної напруги в бортову мережу автомобіля.

Розглянемо детальніше процес перевірки регулятора напруги на прикладі автомобіля ВАЗ 2106. Перед тим, як перевірити регулятор напруги вам необхідно буде переконатися, що у вас є в автомобілі працездатний вольтметр, який буде вимірювати напругу регулятора генератора.

Інструкція перевірки регулятора на автомобілі

  1. Перед тим, як перевірити регулятор напруги генератора, слід пам`ятати, що перевірка регулятора напруги, а саме, в даному випадку, його працездатність повинна проводитися тільки на працюючому двигуні. Частота обертів коленвала роботи двигуна автомобіля під час перевірки повинна досягати 3000 оборотів в хвилину, при цьому під час перевірки дана частота не повинна перевищувати вказане значення.
  2. Після того, як ви запустите двигун, при цьому обороти коленвала вже должні біть доведені до зазначеної частоти, потрібно на клемах акумулятора вольтметром виміряти напругу. У разі, коли напруга буде в нормі, тобто воно не буде перевищувати 14,8 В (дане напруга справедливо тільки в тому випадку, коли будуть повністю знеструмлені інші електроприлади автомобіля), регулятор напруги генератора вважається справним.
  3. Коли вольтметр вам вказав напруга вище норми, то вам необхідно буде з`єднати, за допомогою додаткового кабелю, кузов автомобіля з корпусом генератора. Якщо вже після виконаних дій вольтметр вказує все ж на підвищену напругу, то дана ситуація буде свідчити тільки про те, що була явна порушена працездатність регулятора напруги.
  4. Якщо перевірка регулятора напруги після приєднання додаткового кабелю вкаже на нормальну напругу, то вам необхідно буде просто зачистити штатні контакти, призначені для з`єднання всієї "маси" двигуна з кузовом вашого автомобіля.

Перевірка знятого регулятора



Бувають і такі випадки, коли вам потрібно перевірити працездатність знятого регулятора напруги. В такому випадку ми наведемо кілька порад, які допоможуть вам виконати це завдання.

  • Зауважимо, що регулятор напруги найкраще треба перевіряти разом з щіткотримачем, оскільки, в такому випадку, ви зможете відразу ж виявити можливі обриви висновків щіток, а також поганий контакт між щеткодержателя і регулятора напруги.
  • Для перевірки регулятора потрібно між щітками включити лампу з потужністю в 1-3 Вт і напругою в 12 В. Далі до висновків потрібно приєднати «+» «Б», «В», а до маси самого регулятора «-» джерела живлення, напруга якого досягає 12 В, а потім 15-16В. Лампа горітиме в тому випадку, коли регулятор буде справним, в іншому випадку вона горіти не буде. Коли лампа буде горіти і при напрузі в 12В, і при 15-16В, то це буде вказувати на те, що в регуляторі є пробою.

Тепер Ви знаєте, які необхідно здійснити маніпуляції, щоб перевірити регулятор напруги. Знаючи, як це робиться правильно, Ви зможете легко здійснювати цю перевірку самостійно.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!