» » » Як запаяти радіатор?

Як запаяти радіатор?

Як запаяти радіатор?
Як запаяти радіатор?

У будь-якому сучасному авто функцію охолодження виконують радіатори. У моторному відсіку автомобіля знаходиться два радіатора - радіатор охолодження двигуна і радіатор кондиціонера. Як і будь-яка техніка, вони можуть виходити з ладу і вимагати лагодження. У випадку з радіаторами - це тріщина в поверхні, що призводить до течі. В такому випадку виникає питання про те, де можна запаяти радіатор. Краще звернутися в сервіс. Але часом, за відсутності такого виду робіт на СТО, можна задуматися, як запаяти радіатор власними силами.

Ремонт мідного радіатора

Розглянемо докладно, як запаяти мідний радіатор. Перед початком роботи варто знати, що через свою високої провідності тепла, такі радіатори складно паяти. Адже температура пайки повинна бути ще вище. Для досягнення такого ефекту місце пайки спочатку очищають і обробляють флюсом. Після чого обдувають будівельним феном.

  • Для точного проведення ремонтних робіт, потрібно визначити місце протікання. Для з`ясування точки пошкодження і того, де запаяти радіатор, необхідно заповнити його водою, попередньо закривши всі заглушки. Залишити незакритих варто тільки одну трубку, через яку і подати повітря під тиском. Через пошкоджене місце почне витікати вода.
  • Якщо текти невелика, то тосол можна не зливати, а сам двигун прогріти і герметично закрити пробкою з гуми горловину розширювального бачка. У процесі охолодження обсяг тосола зменшиться і в радіаторі утворюється розрідження, що блокує витікання рідини.
  • У разі великої течі, радіатор слід зняти і просушити, попередньо злив з нього всю рідину. Потрібно від`єднати електричний роз`єм вентилятора, шланги і електропроводку.
  • Місце майбутньої пайки повинно бути сухим, добре знежиреним і ретельно очищеним. На місце тріщини, оброблене флюсом, необхідно покласти олово.
  • Прогрів місце тріщини будівельним феном, можна починати паяти. У разі, коли пайка не залишається на поверхні радіатора, має сенс повторно очистити метал і обробити флюсом повторно.
  • Після того, як ви переконаєтеся, що тріщина більше не пропускає повітря, можна встановити радіатор на місце. Також потрібно перевірити герметичність труб і з`єднань, перш ніж включати його.

Ремонт алюмінієвого радіатора



Не тільки в автомобілях, але і в опаленні житла використовуються радіатори з алюмінію. Вони виходять з ладу, як і будь-які інші. І найбільш часта поломка - це утворення тріщин.



Можна спробувати полагодити такий радіатор самостійно. Але задавшись таким наміром, варто знати, що алюміній погано піддається пайку. На його поверхні утворюється оксидна плівка, яка заважає олова фіксуватися на металі. Розглянемо детально то, як запаяти алюмінієвий радіатор

  • Місце для паяння слід ретельно підготовленим. Воно повинно бути очищеним, для цього скористайтеся наждачним папером. І не намагайтеся видалити оксидну плівку, це не дасть результатів.
  • Візьміть додатковий тигель і в ньому розплавте каніфоль. Суміш для використання замість флюсу буде складатися з двох частин каніфолі і однієї частини дрібних залізних тирси. Суміш використовується остигнула.
  • На алюмінієву поверхню спочатку наноситься суміш каніфолі, і місце пайки натирається нею за допомогою нагрітого паяльника. Необхідно переконатись, що суміш достатньої консистенції, щоб не пропускати повітря і захищати поверхню.
  • Коли каніфоль починає розтікатися по алюмінію, то необхідно додати стандартний олов`яно-свинцевий припій з додаванням ошурки. Таким чином, тирса руйнувати оксидную плівку, і пайку можна буде проводити в стандартному порядку.
  • У разі великої тріщини має сенс домогтися високоміцного шва. Для цих цілей використовують суміш олова та вісмуту. У муфельній печі або керамічної тиглі розплавляють 95 частин олова і 5 частин вісмуту. Це буде припоєм для пайки.
  • Для міцного шва замість флюсу використовуйте плавень. 56% хлористого калію і 10% кріоліту, 23% хлористого літію, 6,5% кухонної солі і 4% сірчанокислого натрію окремо подрібнюються. Після чого змішуються. Через підвищену поглинання вологи, суміш повинна зберігатися в герметичній ємності.
  • На поверхню наноситься суміш плавня. Вона повинна бути достатньої щільності і в кількості, що покриває всю зону пайки. Після прогрівання поверхні паяльником, проводиться безпосередньо пайка з використанням припою з олова і вісмуту.

Тепер ви знаєте, як запаяти радіатор. Відео-інформація на цю тему, також буде вам корисна.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!