» » » Як вибрати домашній кінотеатр?

Як вибрати домашній кінотеатр?

Як вибрати домашній кінотеатр?

Багато людей, особливо ті, хто далекий від світу професійної відео апаратури, можуть зіткнутися зі справжньою проблемою, вибираючи який купити домашній кінотеатр. Але і вона зможе легко вирішитися, після того, як ви ознайомитесь з декількома нашими порадами.

вибір екрану

Створюючи домашній кінотеатр, перш за все, подбайте про покупку екрану. Не важливо, буде це проектор, ЛСД або плазмова панель. Саме від розміру і типу екрану напряму залежатимуть, який домашній кінотеатр вибрати, які будуть його характеристики.

Відомо, що людське око сприймає простір в певному діапазоні. Для того, щоб охопити поглядом занадто великий предмет, нам доводиться рухати очима або повертати голову.

При цьому русі очей тренуються відповідні м`язи, отже, менше псується зір. Однак мінус в тому, що якщо доводиться робити це протягом тривалого періоду часу, очі швидше втомлюються. Тому при виборі екрану телевізора, бажано, щоб він цілком потрапляв в кут зору. З іншого боку невеликий екран не може передати всієї повноти відчуттів. Важливо не порушити баланс.

Купуючи екран для домашнього кінотеатру, дотримуємося правило: розмір діагоналі має дорівнювати однієї п`ятої відстані між очима глядачів і екраном.

звук



Залежно від розмірів приміщення, де буде організований домашній кінотеатр, вибирається сабвуфер і акустичні колонки, їх кількість і потужність. Лише грамотно підібрана сукупність всього комплекту звукового обладнання дає ефект присутності при перегляді фільму. Це і є головна особливість сучасних кінозалів.

Який домашній кінотеатр вибрати

Вибираючи, який купити домашній кінотеатр, необхідно знати, що в основному його блоці завжди розташовується процесор багатоканального звуку і програвач дисків. Програвач має відтворювати CD, DVD, CD-R, і DVD-R диски. Так само часто присутня можливість відтворювати формати звуку і відео, записані на комп`ютері (для звуку-mp3, wav, для відео - avi, mp4). Багато сучасні програвачі читають растрові графічні формати bmp і jpeg. Так що ви зможете переглянути з їх допомогою прямо на екрані кінотеатру диски з фотоальбомами, які були записані на комп`ютері. Вибираючи, який домашній кінотеатр краще пам`ятаєте, що багато програвачі тепер комплектуються USB портом. Це дуже зручно, для перегляду і прослуховування файлів, прямо з флеш-носія. Декодери практично всіх процесорів багатоканального звуку - DTS і Dolby Digital 5.1, комплекти дорожче можуть бути оснащені декодерами DTS ES і Dolby Digital 6.1.Іх відміну в можливості встановлення додаткової шостий колонки в центрі кімнати. Зустрічаються і застарілі Dolby Pro Logic декодери, які застосовуються при відтворенні аналогових записів звуку (наприклад, з відеокасет).



Деякі тюнери домашніх кінотеатрів здатні приймати радіосигнал RDS (Radio Data System. Це система, яка передає дані спільно зі звуковим сигналом, RDS приймає і показує текст, який передається RDS на радіостанціях). У блоці домашнього кінотеатру, передбачені спеціальні роз`єми для підключення до екрану. З усіма тонкощами підключення, ви можете ознайомитися тут: «Як підключити домашній кінотеатр до телевізора?».

Так само ви можете дізнатися всі секрети підключення домашнього кінотеатру до комп`ютера, перейшовши за цим посиланням: «Як підключити домашній кінотеатр до комп`ютера?».

Для зручності приєднання аналогового джерела, блок ресивера може бути укомплектований аналоговим стерео-аудіо входом. Якщо є аналоговий відеовхід, немає необхідності з`єднувати відеомагнітофон і екран кінотеатру. Іноді зустрічаються оптичні і коаксіальні входи для підключення супутникового приймача або інших цифрових пристроїв.

На що звернути увагу

Перед тим, як вирішити, який домашній кінотеатр вибрати, приділіть увагу наступним параметрам його компонентів:

  • Діагональ транслятора. Дотримуємося правило співвідношення діагоналі екрану і відстані до глядача.
  • Відповідність потужності акустичної системи розмірами приміщення. При невисокій потужності системи, сильним звуком забезпечити досить просторе приміщення не вийде.
  • Облік вихідної потужності підсилювача. Необхідно враховувати, що сума потужностей всіх складових в сукупності, включаючи сабвуфер, повинна дорівнювати вихідної потужності на підсилювачі. У цьому випадку сигнал досягне достатнього рівня для забезпечення повноцінної роботи систем акустики.

Як вибрати домашній кінотеатр за ціною

Ціни на домашні кінотеатри залежать від комплектуючих. Варто зазначити, що комплект апаратури за вищою ціною не завжди краще менш дорогого. Вартість може залежати від якості збірки, характеристик потужності, якості звуку, від виробника конкретного апарату.

Найдешевший комплект може обійтися вам близько 4500 рублів. За цю суму ви можете придбати головний блок 90-105 Вт потужністю, сабвуфер 25-30 Вт, 5 колонок 15Вт, це мінімум. Цього цілком достатньо для приміщень, площа яких становить двадцять п`ять квадратних метрів. Якщо апаратура невідомої фірми і китайської зборки, можна придбати і набагато більш високі характеристики. Однак, при цьому гарантію якості ніхто не дасть.

Для кращої якості звучання і приміщень більшої площі, необхідно буде наявність більш потужного акустичного обладнання. Досить потужний апарат (260 Вт) від відомого виробника (наприклад, SONY або JVC) можна вибрати за 6-7 тисяч рублів. Однак, за цю суму можна підібрати апаратуру зі значно більшою кількістю функцій (наприклад, якщо не потрібна додаткова потужність звучання). Більша сума дозволить придбати домашній кінотеатр високого класу. Наприклад, він може бути укомплектований бездротовими колонками. Такі колонки виглядають більш естетично і не потребуватимуть додаткових витрат на установку і протяжку проводів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!