» » » Чим годувати хом'яка?

Чим годувати хом'яка?

Чим годувати хом`яка?

Хом`ячок здається дуже милим і простим в побуті тваринам. В їжі не примхливий, їсть що дадуть, не шумить і не займає багато місця, але якщо ви хочете, що ваш хом`як був здоровий і прожив довге життя, вам краще подбати про його харчуванні. Отже, чим годувати хом`яка, щоб він був здоровим.

Чим не можна годувати хом`яка

  • Хом`якам не можна солодкого, жирне, солоне і гостре, тому не варто годувати його залишками своєї їжі.
  • Не годуйте його хлібом і випічкою, медом, грибами шоколадом, жирним сиром, морозивом, жирним м`ясом, капустою, картоплею, цибулею, перцем і часником і обережно вибирайте фрукти.

Основний раціон, вітамінні добавки та ласощі

Чим можна годувати хом`яків кожен день, а чому тільки зрідка пригощати:

  • Зернові суміші - вони продаються в зоомагазинах і призначені або для будь-яких гризунів або саме для хом`яків. Вони складаються зі злаків (пшениця, овес), горіхів (арахіс), гороху або квасолі, пшоняної крупи, насіння соняшнику і можуть містити ласощі спеціально для хом`яка наприклад сушені ягоди. Це основа харчування хом`яка, суміш повинна бути щоденним постійним продуктом, все ж решта можна додавати зрідка. Кількість суміші на день залежить від розміру вашого хом`яка, породи і кількості додаткових продуктів. Крім основного обсягу залишайте хом`яка ще трохи корму про запас, щоб він міг поїсти в будь-який час коли зголодніє.
  • Вода - вона повинна бути чиста і свіжа. Хом`яку не підходить мінеральна вода, так як в ній містяться зайві для нього мінеральні солі, сира вода з під крана теж не годиться. Найкраще буде кип`ячена фільтрована вода. Міняйте її частіше, особливо якщо ваш хом`ячок НЕ акуратний і закидає мисочку з водою кормом і тирсою. Найкраще підійде автоматична поїлка, вона допоможе уникнути забруднення. Не можна обмежувати хом`яку доступ до води, особливо не можна позбавляти його води, замінюючи її на фрукти, вважаючи, що соку буде досить.
  • Фрукти, овочі, ягоди - багато хто з них заборонені хом`якам, наприклад цитрусові та екзотичні фрукти, картопля, капуста, а частина може накопичувати шкідливі речовини, як наприклад кавуни, тому соковиті фрукти і овочі не рекомендуються хом`якам, але можна запропонувати йому ті, що ви зібрали самі за містом і впевнені в їх чистоті. Ретельно вимийте і видаліть всі кісточки. Можна давати йому в якості ласощів зневоднені ягоди і фруктові чіпси. З овочів добре підходять гарбуз і моркву, дорослим хом`якам можна яблука.
  • Зелень і трави - листовий салат, петрушка, кріп, селера і зелень кульбаби потрібно давати хом`якові в невеликих кількостях, природно вимиті і ті що росли не у дороги або в місті, а в екологічно чистому місці, нехай навіть це горщик у вас на вікні. А ось кімнатні рослини хом`яка ні в якому разі не можна дозволяти гризти, вони можуть бути отруйними.
  • Насіння і горіхи - НЕ смажені, крім мигдалю, так як він містить синильну кислоту і як і фруктові кісточки може викликати важке отруєння. Ці продукти є ласощами і давати їх треба рідко і потроху.
  • Один раз в тиждень, можна годувати хом`ячка знежиреними молочними продуктами, але зовсім в невеликих кількостях. А також невеликою кількістю продуктів, які містять тваринний білок - шматочок вареного яйця, або відвареного курячого м`яса.


Отже, наприклад, чим годувати джунгарского хом`ячка: одна чайна ложка зернової суміші в день, свіжа вода, сушена ягідка полуниці, раз в тиждень білок і в інший день зелень. Чим годувати сирійського хом`ячка: дві-три чайних ложки зернової суміші, свіжа вода, шматочок яблука. Відмінності лише в обсязі їжі, в іншому ласощі і добавки чергуйте на свій розсуд, так щоб вони не перетиналися в один день - молоко в понеділок, зелень в середу, а яйця в п`ятницю.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!