» » » Як виховувати дівчинку?

Як виховувати дівчинку?

Як виховувати дівчинку?

Нерідко батьки замислюються чи правильно вони виховують своїх дітей, наскільки справляються зі своїми батьківськими обов`язками. Але ще складніше здається питання: "а як правильно виховувати дівчинку?". Величезна праця і одночасно мистецтво - виховувати дочь- адже хочеться, щоб вона була ніжною та жіночною і одночасно могла постояти за себе.

Як виховувати дівчинку: важливі якості

  • Жіночність. Важливо щоб дівчинка виросла справжньою жінкою: турботливою, ніжною, доброй- щоб була доброю господинею. Допомогти в освоєнні цих якостей може ваш власний приклад. Діти копіюють у всьому своїх батьків, так і ваша дочка буде вести себе як ви, повторювати слова, руху, манери.
  • Хазяйновитість. У дівчинки повинен бути свій куточок з ляльками, посудом, подушками і ковдрочку. Саме тут, в грі, вона буде вчиться і освоювати правила поведінки в соціумі. Виконуйте разом справи по дому: дозвольте їй помити посуд (зовсім малятам можна дати пластмасову) - полоскати білизну, підмести або разом зліпіть пиріжки з тесту.
  • Дбайливість і доброту можна розвивати, якщо поруч є молодший братик або сестричка. Дівчата люблять няньчитися з Лялько. Можна попросити доньку допомогти і мамі чи татові. Головне тут - саме звернення і, звичайно, похвала після допомоги. Заохочуйте бажання дочки допомогти літній сусідці. Не бійтеся стримати дочка, якщо вона висміює чужі недоліки або біль.
  • Відчуття смаку можна прищепити дівчинці, радячись, коли купуєте одяг або кудись зібралися. Вибирайте для доньки жіночний одяг, розкажіть про поєднання кольорів, про стилях. 
  • Розсудливість. Обов`язково говорите з донькою про основні правила безпеки (на дорозі, в громадських місцях, з незнайомими людьми). Поговоріть про небезпечні випадках з вашого життя або життя знайомих. У вихованні важливо навчити дитину уникати ситуацій, що загрожують їх життю, здоров`ю або репутації.
  • Лідерство. У сучасному світі правильно виховати дівчинку - це не означає виховати "слабкий пол ". Жінка повинна не тільки захоплюватися і підкорятися. Доброта і ніжність не заважають бути лідером. Підтримуйте в вашій доньці прагнення до самовираження, що не сковуйте ініціативу. Похвала повинна стати для неї стимулом в подальших діях.

Загальні правила у вихованні дівчинки

Зовнішність. Відчуття власної привабливості важливо як для маленької дівчинки так і для дорослої жінки. З самого раннього віку переконуйте свою донечку, що вона красуня, якими б даними вона не володіла. Критика і кпини вбираються навіть найменшою дитиною на неусвідомлюваному їм рівні. Це може привести до комплексам, які спричинять за собою безліч інших проблем уже в більш старшому віці.



Кохання. Строгість і покарання у вихованні дівчинки повинні мати чіткі межі. Позбавлена батьківської ласки, дівчинка буде знаходити любов скрізь, де їй це здасться. Так будь-який пройдисвіт зможе зачарувати її, сказавши лише два слова любові і погладивши по голові.



Дуже важлива роль батька в правильному вихованні дівчинки. Він повинен стати гідним прикладом, адже за його образом дівчинка будує уявлення про чоловіків і вибирає в майбутньому собі нареченого.

Як правильно виховувати дівчинку-підлітка

  • Раніше ми вже говорили як важливо для дівчинки розуміти, що вона приваблива. У підлітковому віці це правило займає буквально перше місце. Ніколи не робіть неприємних зауважень про зовнішність вашої взрослеющей доньці. Вони сприймаються дуже болісно і гостро, адже в підлітковому віці зовнішність змінюється, з`являються нові ознаки. Не всі приймають це легко.
  • Розкажіть дівчинці про що відбуваються в організмі зміни. Скажіть, що організм кожної унікальний і розвивається в своєму темпі. Поясніть, що поспішати немає сенсу і рано чи пізно вона буде виглядати дорослішими.
  • Дозволяйте дочки самій вибирати одяг і виглядати так, як хоче вона сама. Звичайно, простежте, щоб її зовнішній вигляд відповідав нормам дозволеного, але не забороняйте носити речі, які їй подобаються. Для підлітка на перше місце стає думка ровесніков- для взрослеющей дівчинки важливіше, що скажуть подруги і як відреагують хлопчики. Будьте мудрими батьками і пам`ятайте цю особливість підлітків. Не ставайте злим тираном зі своїми вимогами і навязваніямі, а починайте вибудовувати справжню дорослу дружбу зі своєю донькою (зараз саме час). Підсвідомо підліток шукає для себе авторитет, так чому б вам не стати їм?
  • Навчіть дівчинку користуватися косметикою. Перетворіть це в нову гру на заміну лялькам. Наряжайтесь і фарбуйте губи разом.
  • Підтримуйте дочку в усіх її захоплення. Музика або малювання, танці або боротьба - це її вибір, її пошук себе. Заохочуйте її захоплення, вони допомагають виплеснути всю ту енергію, яка накопичується в період дорослішання.
  • Привчайте дочку самостійно і щодня доглядати за собою. Розкажіть про гігієну особи, тіла, волосся, про інтимну гігієну і т.п. Поясніть, що жіночий організм - крихкий інструмент і доглядати за ним потрібно постояно і правильно. Вивчайте дочку на власному прикладі.
  • У навчанні спілкуванню з протилежною статтю найпершим прикладом будуть відносини між самими батьками. Поясніть, що існують норми прояву своїх симпатій в присутності інших. Розкажіть, що важливо зберігати повагу один до одного, що не треба кидатися на шию першому зустрічному.

Пам`ятайте, що у вихованні дівчинки-підлітка перші кроки починаються вже в ранньому дитинстві. Не пропустіть цього моменту! Далі ви повинні лише вказати на них в реальному дорослому житті (вже не з дитячою посудом), навчити на практиці-підтримати і допомогти.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!