» » » Як купити квиток на поїзд?

Як купити квиток на поїзд?

Як купити квиток на поїзд?

Існує кілька основних способів, як купити квиток на поїзд - купити його в касі вокзалу, замовити його по телефону з доставкою, або оформити електронний квиток на сайті. Спочатку опишемо процедуру покупки квитка при кожному способі, а потім коротко перерахуємо плюси і мінуси того чи іншого варіанту. Почнемо з самого традиційного способу - покупки квитка на вокзалі.

Як купити квиток на поїзд на вокзалі

Для того, щоб купити квиток на вокзалі в залізничній касі, потрібно захопити з собою паспорт людини, яка поїде на поїзді, і, звичайно ж, гроші. Приїхавши на вокзал, виберіть потрібну касу або каси. Це важливо, щоб не стояти кілька разів в черзі. Якщо розгубилися, запитайте у співробітників служби залізниці або у чергового міліціонера, а тепер - поліцейського, зазвичай вони охоче відповідають на питання (по крайней мере, мені відповідали саме так). Дочекавшись своєї черги, назвіть касиру свій маршрут (наприклад, з Петербурга в Москву і, як варіант: туди і назад), передбачувану дату (або дати) і час поїздки. Касир звіриться з комп`ютером і повідомить вам, чи є на таке або приблизно такий час поїзда. Якщо все в порядку, то касир повідомить вам вартість поїздки і після того, як переконається в Вашу згоду з маршрутом, датою і сумою, попросить у вас паспорт (або паспорта, якщо пасажир не один) і потім гроші. Ви отримаєте на руки квиток (-и), який (-і) потрібно буде пред`явити вже тільки при посадці в вагон поїзда.

Переваги цього способу:

  • майже 100% гарантія відсутності збоїв при оформленні
  • відсутність комісійних зборів
  • можливість покупки квитка на який відходить поїзд

недоліки:

  • доводиться виїжджати (виходити) з дому, а потім їхати (йти) назад
  • в касі найчастіше буде досить велика черга
  • неможливо спокійно переглянути всі бажані варіанти

Як купити квиток на поїзд по телефону



Сьогодні існує чимало служб, зателефонувавши в які, ви можете замовити квиток на потяг. Процедура відбувається так: ви телефонуєте по вказаному телефону і питаєте у оператора, наприклад, таке: «Скажіть, будь ласка, чи є квитки на таке-то число приблизно в такий-то час з Санкт-Петербурга в Москву?» Якщо квиток є (до речі , можна замовити і зворотний), то оператор попросить вас назвати паспортні дані пасажира. Потім продиктує вам ще раз всі дані про маршрут, часу і інформацію про пасажира і після вашої згоди роздрукує квиток. Потім узгоджується час доставки і адресу, після чого в зазначений день і час до вас приїде кур`єр і, отримавши від вас гроші, вручить вам замовлений квиток (або квитки). Уважно перевірте дані на квитках щоб уникнути помилки, оскільки потім виправити це вже буде практично неможливо (точніше - можливо, але за певну плату і нерідко - чималу). Отримані квитки нічим не відрізняються від тих, які ви купили б у залізничній касі.

Переваги цього способу:

  • не потрібно виходити з дому, а квитки вам можуть привезти і додому, і на роботу
  • можна спокійно вибрати дату і час поїздки
  • при оформленні не потрібно пред`являти документи


недоліки:

  • за оформлення квитка та за доставку стягується комісія
  • оператор може невірно ввести повідомлену вами інформацію
  • практично неможливо придбати квиток на поїзд, який відходить в цей же день

Як купити квиток на поїзд на сайті

Сьогодні цей спосіб оформлення залізничних і авіаквитків набуває все більшої популярності, і на це є вагомі причини, про які докладніше написано нижче. Все, що вам потрібно для оформлення електронного квитка - це наявність комп`ютера, вміння ним користуватися і наявність певної суми грошей в будь-якому вигляді (готівкові, гроші на карті або електронні гроші). Зайдіть на сайт продажу квитків і виберіть у відповідному меню маршрут, кількість квитків, час і дату поїздки. Потім вас попросять ввести дані про пасажирів. Після цього можна переходити до оплати. Якщо у вас є електронні гроші або банківська карта з потрібною сумою, оплата відбудеться миттєво і на вказану вами електронну адресу прийде лист з даними про поїздку. Все, що залишиться зробити - це з речами і паспортом прийти на вокзал, у провідників є дані про тих, хто придбав електронні квитки. Але про всяк випадок раджу вам все ж роздрукувати ЕТК інформацію. Якщо ж ви хочете оплатити квиток за допомогою терміналу оплати, збережіть чеки, які він вам видасть.

Переваги цього способу:

  • можна оплачувати квиток будь-яким доступним способом (готівкові в терміналах оплати, електронні гроші, банківські картки)
  • можливість не поспішаючи вибрати маршрут і ретельно перевірити всі дані
  • не потрібно виходити з дому і стояти в черзі
  • не потрібно пред`являти жодних документів при оформленні
  • не потрібно турбуватися про отримання квитка

недоліки:

  • потрібна наявність комп`ютера
  • потрібна певна комп`ютерна грамотність
  • майже нереально придбати квиток на поїзд, який відходить в цей же день

Існує і ще один спосіб покупки залізничного квитка: безпосередньо у провідника. В цьому випадку вам потрібно з паспортом підійти до провідника і, в разі наявності вільного місця у вагоні, можна купити квиток і поїхати на цьому поїзді. Також читайте нашу статтю «Як забронювати квиток на поїзд?».



Увага, тільки СЬОГОДНІ!