» » Як навчитися вимовляти «р»?

Як навчитися вимовляти «р»?

Як навчитися вимовляти «Р»?

Неправильна вимова тих чи інших букв - досить часте явище, причому не тільки у дітей, але і у дорослих. І найчастіше, ми просто лінуємося його виправляти. Але ж більшість дефектів мовлення можна виправити, навіть не виходячи з дому. Досить знати методику і правильно виконувати вправи.

Найбільш поширеною проблемою є неправильно вимова літери «Р». Причина її появи може бути суто фізіологічної - коротка вуздечка під язиком. У цьому випадку потрібно звернутися до лікаря і визначити свій варіант виходу з положення:

  1. провести міні-операцію (підрізати вуздечку);
  2. вуздечку можна «розтягнути» - цьому сприяє комплекс вправ для розтяжки вуздечки. Найпростіше з них, наприклад, - дотягнутися кінчиком язика до носа.

Якщо ж з вуздечкою все в порядку, тоді можна спробувати самостійно виправити дефект. Отже, як навчитися вимовляти «Р»?

Відразу обмовимося, що як при виконанні будь-яких інших вправ головне - регулярність, правильність виконання і старанність. Для виконання вправ сідаємо перед дзеркалом на стілець (щоб контролювати всі рухи), спина повинна бути пряма, руки і ноги знаходяться в спокійному стані. Комплекс вправ переслідує кілька цілей, тому, відповідно, пропускати будь-яка з них не рекомендується.

Для початку навчимося розвивати розтяжку під`язикової зв`язки. Для цього відкрийте широко рот, висолопивши язика, притисніть його до верхніх зубів по всій ширині, спинку мови прогните вгору. Тримаємо мову в такому положенні 10 секунд. Повторити потрібно 2-3 рази.



Далі виконуємо вправу, мета якого - освоїти навик тремтіння кінчика язика під дією сильного струменя повітря (дуже важливо для того, щоб навчитися вимовляти букву «Р»). Кінчик мови потрібно висунути з рота і притиснути до нього верхню і нижню губу. Видихніть сильну повітряний струмінь, при правильному виконанні мова повинна затремтіти під впливом струменя.

Прикушення кінчика язика допоможе активізувати м`язи кінчика язика. Для цього посміхніться і в такому положенні злегка прикушує мову.

Після цього знову розтягуємо під`язикові зв`язки мови. Щільно притисніть кінчик язика до неба і поклацати їм в різному темпі.



Навчитися координувати рухи мови при швидкій зміні положення нагорі і внизу допоможе вправа «гойдалки». Широко розкрийте рот, кінчиком язика торкніться альвеол (горбки за передніми верхніми зубами), потім опустіть його за нижні зуби. Повторіть рух незабаром темпі кілька разів (15-30).

Розробити рухливість кінчика язика можна, виконуючи вправу «Дятел». Розкрийте широко рот і з силою ударяйте кінчиком язика по альвеол, при цьому постійно вимовляючи звук «д».

Оволодівши вищевказаними вправами, можна починати виговарівть звук «Р». Звичайно, відразу заричати у вас не вийде. Постараємося поставити звук. Спробуйте широким плоским мовою постукати за верхніми зубами, вимовляючи при цьому ЗВК «д». В цей же час під кінчик язика підкладіть чистий вказівний палець і зробіть часті коливальні рухи. Якщо все зроблено правильно, то повинен з`явитися рокочучий звук. Зрозумівши суть досвіду і запам`ятавши відчуття при виконанні вправи, Ви будете розуміти, що потрібно зробити і в яке становище поставити мову, щоб вийшов бажаний звук.

Домігшись першого результат, можна починати закріплювати навички. Для початку вимовляєте звук в ізольованому звучанні, тобто тільки букву «Р». Потім можна його вимовляти в складах ( «ри-ре-ра-ро-ру-ри»), словах, фразах і пропозиціях. Фінальним же акордом стане робота з скоромовками на вимову букви «Р».

Цей комплекс вправ підходить як дітям, так і дорослим. Зрозуміло, що дорослому навчитися вимовляти «Р» буде складніше в силу певних звичок при вимові звуку і т.п. І, тим не менше, радимо спробувати.

Для чистоти експерименту можна періодично робити аудіозаписи: починайте на диктофон невеликий текст, в якому багато слів з буквою «Р» і порівняйте його з кінцевим результатом. При правильному і регулярному виконанні вправ остання аудіозапис буде вельми і вельми приємна для слуху. Адже якщо навіть дефект не зникне повністю, то принаймні певні зрушення ви явно почуєте.

Тепер Ви знаєте, як можна навчитися вимовляти букву «Р».



Увага, тільки СЬОГОДНІ!