» » » Як лікувати діатез?

Як лікувати діатез?

Як лікувати діатез?

Діатез - це досить поширене захворювання у дітей різного віку. У одних дітей можуть бути постійні висип і свербіж, які здатні привести до більш серйозних наслідків. Інші діти спокійно можуть носити будь-який одяг, вживати в їжу будь-які продукти, використовувати будь-які засоби по догляду і при цьому не відчувати жодних алергічних реакцій. Але діатез - це не тільки дитяче захворювання, схильні до нього і дорослі. У цій статті ми поговоримо про це захворювання, про причини його виникнення, симптоматиці і про те, як лікувати діатез. Йтиметься і про малюків і про дорослих.

Симптоми діатезу у дітей

Проявитися хвороба може і з першого дня життя, і в підлітковому віці. Буває діатез у дитини до року, а буває і в 14 років. Розрізняють декілька стадій перебігу захворювання. Діатез у немовлят може бути сухим і мокнущим. Розглянемо сухий діатез. Симптоми його - почервоніння, набряклість в різних місцях, яка супроводжується свербінням. На уражених ділянках шкіра суха, є схильність до лущення. Можуть виявлятися виразки і скоринки, здатні завдати багато занепокоєння малюкам.

Діатез мокнучий завжди викликає сильний свербіж, що супроводжується набряками і бульбашками. Мокрі ділянки виникають від того, що бульбашки лопаються. Це і дало назву цьому виду діатезу. Нерідко така його форма супроводжується який-небудь інфекцією, яка призводить до виникнення гнійничкових ран. Зникає дитячий діатез, як правило, років до 15. Якщо ж цього не відбувається, то він переходить в хронічну дорослу стадію і носить назву нейродерміт. При цьому на уражених ділянках шкіра свербить постійно, стає більш щільною і постійно роздратованою Прояви захворювання спостерігаються на руках, обличчі, внутрішніх поверхнях стегон, в паху.

ексудативний діатез

Особливу функціональний стан організму, яке характеризується підвищеною дратівливістю слизових оболонок і шкіри, ослабленої адаптацією до зовнішніх умов, зниженою опірністю до інфекції і легким розвитком патологічних процесів, називається ексудативним діатезом. За даними досліджень практично більше половини дітей у віці до 2-х років хворіють на нього. Причинами цього можуть бути:

  • Генетичні чинники: вікова недостатність ферментообразованія- незрілість імунологічної захисту.
  • Сприятливі фактори: нераціональне харчування матері токсикози, гіпоксія плода, під час пологів могла бути пошкоджена ЦНС дитини, характер вигодовування, зловживання медикаментами.
  • Дозволяють чинники - це харчові алергени.

Лікування дитячого діатезу



Не варто забувати, що діатез не є захворюванням шкіри. Це шкірна реакція на якийсь внутрішній або зовнішній подразник. Важливо, щоб захворювання лікувалося комплексно. Потрібно обстеження для точного з`ясування причини діатезу. Після цього лікар призначить дієту, яка буде виключати деякі продукти, Якщо лікування буде успішним, то поступово все виключена повернеться знову в раціон харчування.

Дуже важлива гігієна. Там, де дитина проводить багато часу має бути дуже чисто. Слід робити щоденне вологе прибирання і провітрювання. Може бути, доведеться розлучитися з домашніми тваринами і якимись рослинами. Одяг дитини і постільну білизну повинні стиратися гіпоалергенними засобами, такими ж повинні бути засоби гігієни.



При лікуванні діатезу необхідно дотримуватися всіх рекомендацій лікаря. Він може призначити медикаментозне лікування. Застосовуються для цих цілей антигістамінні препарати. Для догляду за ураженою шкірою використовується мазь від діатезу, в якій високий вміст окису цинку, наприклад, «Деситин». Добре може допомагати протизапальний дитячий крем «Драполен». У воду, в якій купають дитину, слід додавати пшеничні висівки. При мокнучі діатезі - кору дуба. Призначають також застосування пов`язок з міцною заваркою, 1 -% - ним розчином метилової сині або фукорцин. Ще один спосіб, ніж лікувати діатез у дитини. Використовувати бовтанки з окисом цинку і тальком. Не варто забувати про такі засоби, як відвар череди і ромашки, але з ними слід бути акуратними. Є ризик виникнення алергічної реакції.

Діатез у дорослих

Насправді діатез у дорослих досить поширене явище. Проходить він легше, ніж у дітей. Якщо дитячий діатез є наслідком не оформили захисної системи організму, через якого виникає збій, у дорослих виникнення захворювання викликане більш складними причинами. Це може бути свідченням того, що імунна система в цілому не в порядку.

Якщо зійдуться одночасно кілька зовнішніх чинників: стрес, харчове розлад, нездоровий раціон, погане повітря або вода, то на будь-яку речовину організм починає реагувати негайним викидом в кров гістаміну. В результаті на різних ділянках тіла з`являється характерне висипання, до якої можуть приєднуватися різні запальні процеси.

Види дорослого діатезу

Різні чинники, що впливають на наше життя щодня, обумовлюють і різноманітність форм діатезу. У реальному житті діатез у дорослих людей маскується під виглядом інших хвороб і поширюється на різні органи. Можна виділити наступні форми діатезу:

  • Алергічний, що характеризується висипом на шкірі, традиційна форма.
  • Шлунково-кишковий - дисбактеріоз.
  • Діатез нирок (сольові відкладення).
  • Лімфатико-гіпопластичний. Схильність до таких інфекцій, які зачіпають слизові оболонки і шкіру.
  • Нервово-артріческій. Схильність до нервовій збудливості, що викликає висипання.
  • Геморагічний діатез. Шкіра дуже чутлива до механічних впливів і схильна до кровотеч.

Лікування діатезу у дорослих залежить від форми захворювання. Якщо діатез викликали хімічні сполуки, то застосування ліків неприпустимо. Підійде тільки фітотерапія. Це може бути збір оману, деревію і тирлич. Хороший засіб - мазь з смерековим маслом, ванна з тертою картоплею. З медикаментів при лікуванні інших форм діатезу застосовують антигістамінні ліки у вигляді таблеток або мазей, щоб була знижена чутливість шкіри до алергенів. Тепер ви знаєте все про те, який буває діатез і як слід його лікувати. Не варто запускати хворобу, якою б вона не була. Будьте здорові!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!