» » » » Як лікувати вітрянку?

Як лікувати вітрянку?

Як лікувати вітрянку?

Вітряна віспа, яку частіше називають просто на вітрянку, - захворювання поширене і добре відоме кожному. Підчепити його простіше простого, так як передається воно повітряно-крапельним шляхом, причому заразитися дуже легко, особливо в закритих приміщеннях. Ви або ваша дитина можете запросто підхопити цю болячку навіть від сусіда, випадково зіткнувшись з ним на сходовій клітці.

Вірус вітряної віспи

Зараження і інкубаційний період

Вірус вітрянки дуже нестійкий і гине у зовнішньому середовищі за лічені секунди, тому на відкритих просторах або в великих приміщеннях ймовірність захворіти невелика. Саме тому на вітрянку найчастіше хворіють діти, що знаходяться довгий час поблизу один від одного - в групі дитячого садка або в одному класі. Крім того, важливо пам`ятати, що джерелом захворювання може бути тільки людина - вітрянка не передається через предмети або дотику. Заразним людина стає ще за добу-дві до появи перших червоних висипань на шкірі, тому визначити, від кого передалося захворювання не завжди вдається, а запобігти зараженню практично неможливо через відсутність симптомів. Тим більше, що інкубаційний період захворювання складає від однієї до трьох тижнів, і в цей час ви можете навіть не підозрювати, що захворіли.

перші симптоми

Після завершення інкубаційного періоду температура хворого різко підскакує, з`являються перші легкі висипання, які за лічені години перетворюються в наповнені рідиною пухирці, і кількість цих бульбашок сильно збільшується. Ці бульбашки доставляють хворому серйозний дискомфорт - вони сверблять і сверблять, але розчісувати або видавлювати їх ні в якому разі не можна - таким чином можна занести інфекцію! Нові висипання, як правило, продовжують з`являтися протягом перших трьох-чотирьох днів. До цього моменту ви майже напевно зрозумієте, що у вас або у вашої дитини вітрянка, і перед вами постане нове питання - як лікувати вітрянку?

Лікування вітряної віспи

Як лікувати вітрянку у дітей



Якщо ваша дитина захворіла на вітрянку у віці від одного до дванадцяти років - це не привід для занепокоєння, тому що захворювання набагато легше переноситься в дитячому віці. Як правило, організм дитини сам справляється з вітряною віспою. Завдання батьків - забезпечення правильного догляду та боротьба з дискомфортом, який доставляють зовнішні прояви хвороби. Важливо пам`ятати, що вітрянка - це вірус, тому застосовувати антибіотики в цій ситуації марно.

Лікування вітрянки необхідно проводити вдома, виключивши контакти дитини з усіма особами, які не хворіли на вітрянку. Важливо, щоб дитина дотримувався постільний режим, а також брав жарознижуючі засоби. Крім того, необхідно ретельно стежити за дотриманням таких норм гігієни:

  • нігті повинні бути коротко підстрижені - це допоможе дитині не розчесати висипання на шкірі, а так само захистить від занесення інфекції, яка може виявитися під нігтями.
  • постільну білизну слід міняти щодня!
  • домашній одяг повинна бути бавовняною, мати довгі рукава і штанини - це також дозволить дитині менше розчісувати висипання, але вона не повинна бути теплою, щоб дитина менше потів.
  • не можна допускати, щоб дитина довго приймав душ або ванну - це тільки збільшить кількість і поширення висипу. Крім того, існує ризик потрапляння інфекції через воду. В ідеалі потрібно максимально швидко прийняти душ, і відразу ж прикласти рушник до тіла не витираючи, після чого надіти чистий одяг.


Не зайвим буде і загальне зміцнення організму - слід тримати дитину на молочно-рослинній дієті, уникаючи гострого і солоного, а також прибрати всі алергени, включити в раціон соки, фрукти, вітаміни і багато рідини.

У Росії, як правило, мажуть висипання зеленкою, вважаючи, що таким чином лікують вітрянку. Фактично це робиться для знезараження прищиків, але ніякої необхідності в цьому немає. За кордоном, наприклад, висип нічим не мажуть, і вони проходить сама. Однак, якщо ви все-таки хочете перестрахуватися, важливо не перестаратися і мазати зеленкою уражені ділянки не частіше одного-двох разів на день, щоб не пересушити шкіру, інакше на ній залишаться характерні рубці.

Як лікувати вітрянку у дорослих і підлітків

Вітрянка у Підліток і дорослих - це зовсім інша історія. Чим старшою стає людина, тим важче йому буде переносити хворобу. Симптоми стають сильнішими, до того ж до високої температури з`являється озноб, висипання поширюється агресивніше - може з`явитися на слизових поверхнях, на шкірі, покритою волоссям, на геніталіях. Стає боляче ковтати, з`являється слабкість. Лікування вітрянки у дорослих або підлітків в загальному збігається з лікуванням вітрянки у дітей, з тією лише різницею, що одужання займає більше часу - не менше двох тижнів. Самопочуття хворого може бути дуже важким.

Важливо запам`ятати, як лікувати вітрянку у роті, щоб полегшити ковтання. Існує кілька простих способів впоратися з цією проблемою:

  1. Можна полоскати рот слабким розчином марганцівки або солі. Також нешкідливо обполіскувати настоєм квітів ромашки або відваром петрушки.
  2. Багато людей радять змащувати прищики в роті маслом обліпихи або противірусними мазями.

Однак загальне правило поширюється і тут - ні в якому разі не можна видавлювати пухирці вітряної віспи, т. К. Це може привести до серйозних ускладнень хвороби!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!