» » » Як лікувати грижу?

Як лікувати грижу?

Як лікувати грижу?

Існує кілька видів грижі - хребетна, пупкова, пахова. Не варто нервувати, якщо лікар виявив у вас грижу. Хоч і не існує безболісних методів лікування цього захворювання, сучасна хірургія дозволяє повністю позбутися від будь-якого виду грижі. Зазвичай, лікування грижі проводиться в лікарні протягом одного дня, якщо немає ніяких ускладнень. Крім того, використовуються різні методи знеболювання, які зроблять операцію комфортніше для пацієнта.

Для початку варто зрозуміти, як виникає ця недуга. Зазвичай грижа виникає там, де є постійний тиск на оболонку органів. Внаслідок чого виникають «грижові ворота», через які прилеглі внутрішні органи випинаються назовні.

Давайте розглянемо, як лікувати грижу і займатися профілактикою лікування, в залежності від її виду.

Як лікувати грижу хребта

Грижа даного типу виникає тоді, коли оболонка диска хребта стоншується внаслідок постійних навантажень, неправильно виконаних фізичних вправ. В результаті стоншування вміст диска випинається в порожнину хребта. Грижа сильно тисне на нервові закінчення, тому і виникає різкий біль. Спочатку болю можна помітити тільки при фізичних навантаженнях, але якщо вчасно не звернути на неї увагу, то людина буде відчувати біль при кожному нахилі, повороті тулуба. Цю грижу також називають і міжхребцевої.

Як лікувати міжхребцеву грижу залежить від того, в якій стадії знаходиться захворювання. Для профілактики лікування рекомендують використовувати деякі вправи. Наприклад, біль значно зменшується, якщо хворий приймає лежаче положення з піднятими догори ногами. У цьому положенні м`язи розслабляються і біль затихає.

Також може допомогти і розтягнення хребта. При правильному розтягуванні диск може встати на місце, що знову ж таки зменшить больові відчуття.

Якщо ці методи не допомагають, тоді грижу хребта лікують хірургічним шляхом. При цьому, видаляють диск, а хребці, між якими він був, зростаються. Після цієї операції біль проходить, але людина стає менш рухливим. Повна реабілітація настає лише через 3-4 місяці.



Для того, щоб у вас не з`явилася грижа хребта слід тримати спину прямо. Також, не можна довго перебувати в одному положенні - м`язи зможуть швидше розслаблятися, а хребці зберігають природне положення.

Як лікувати грижу живота

Грижа живота виникає, коли один з внутрішніх органів виходить зі свого анатомічного положення. Внаслідок чого виникає помітний горбок на тілі. Деякі хворі вправляють грижу самостійно, для цього потрібно декількома пальцями натиснути на грижу. Однак, найчастіше, грижа проявляється знову.

Грижа живота лікується хірургічним шляхом. Причому, якщо у вас давно це захворювання, навіть якщо немає болю, то лікування буде ускладненим через те, що грижові ворота розширюються і більше органів зміщуються.



Для того, щоб запобігти розвитку грижі живота слід зміцнювати м`язи черевного преса.

Як лікувати пупкову грижу

Пупкова грижа є окремим випадком грижі живота. Досить часто вона виникає в дитячому віці. Пупкова грижа часто з`являється через те, що дитина багато і довго кричить. Живіт напружується і в підсумку ще слабкі сухожильні зв`язки перенапружуються, внаслідок чого і виникає грижа.

У немовлят пупкову грижу лікують без хірургічного втручання. Доктор накладає на живіт лейкопластир, який заважає розтягування сухожиль, а грижа поступово розсмоктується сама. Однак, не варто використовувати цей метод самостійно, так як необхідно добре знання анатомії.

У дорослого пупкова грижа лікується операбельним методом. Причому, існує два методи - аутопластика (відновлення цілісності сухожиль за рахунок власних тканин) і ендоскопічний метод (на пупкове кільце накладається сітка, яка не дозволяє грижі рости).

Для того, щоб уникнути цієї недуги, а потім і не думати, як лікувати пупкову грижу не можна дозволяти довго і несамовито кричати немовляті. Адже саме в цьому віці виникає передумова для розвитку грижі. У дорослому віці слід зміцнювати м`язи черевного преса.

Як лікувати пахову грижу

Пахова грижа, на відміну від інших видів, є вродженим дефектом. Він виникає, коли яєчко опускається в мошонку, при цьому ділянка очеревини випинається назовні. Грижа найбільш сильно проявляється при сильних фізичних навантаженнях або при різкому збільшенні маси тіла.

Лікування пахової грижі здійснюється тільки хірургічним шляхом. Найчастіше, хірурги використовують ендоскопічний метод - надрізають грижової мішок, і накладають сітку, яка заважає подальшому зростанню грижі.

Як лікувати грижу народними засобами

Іноді через заважають захворювань або в силу віку грижу неможливо видалити операбельним шляхом. У таких випадках грижу лікувати можна народними методами. Однак не варто забувати, що ці способи не є медичними і не завжди призводять до одужання.

  • Поки грижа невелика, рекомендують обробляти її холодною водою з оцтом, після чого кладуть компрес з кори дуба на 30 хвилин. Після цієї процедури слід надягати спеціальний бандаж.
  • При грижі допомагає міцний відвар з конюшини. Його слід пити по 0,3 склянки 3 рази на день до їди. Для приготування відвару потрібно заварити 1 ст. ложку трави гарячим окропом на одну годину.
  • Грижу хребта лікують розтираннями смерековим маслом. Розтирання слід поєднувати з масажем спини. Після цієї процедури потрібно нанести мед з розведеним в ньому муміє з розрахунку - на 100 гр меду 1 м муміє.

Також при лікуванні грижі можна використовувати відвари з таких трав як волошка, кропива, плоди дуба. Важливо пам`ятати, що не варто самостійно вправляти грижу руками - це може викликати найважчі ускладнення.

Як лікувати грижу, в першу чергу, залежить від того, в якому місці вона з`явилася. При найменших підозрах на це захворювання, потрібно звертатися до фахівця. Будьте здорові!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!