» » » Як приготувати прополіс?

Як приготувати прополіс?

Як приготувати прополіс?

З давніх часів люди намагаються приготувати прополіс про запас, щоб, в разі необхідності, застосувати для загоєння ран, усунення сверблячки, запалення і пошкоджень на шкірі. Настоянка прополісу може бути використана, щоб усунути біль у вусі, або в горлі. Вона володіє Протибактерійну, противірусну і протигрибковою дією, сприяє зниженню згортання крові, допомагає зняти судинний спазм.

Як приготувати настоянку прополісу

Для початку, відберемо м`які шматки прополісу без ознак псування. Необхідно подрібнити їх до отримання часток розміром близько 3 мм. Після цього охолоджуємо прополіс в холодильнику. Далі продовжуємо подрібнювати прополіс за допомогою терки. Просіваємо отриманий продукт крізь сито.

Щоб приготувати прополіс на спирту, беремо посуд з непрозорого, або темного скла і заливаємо подрібнений прополіс спиртом 70 °. Після цього, щільно закривши пробкою, наполягаємо при кімнатній температурі протягом десяти днів. Незабутній збовтувати настоянку 3-4 рази щодня. Для завершення приготування настоянки прополісу, витримаємо її в холодильнику протягом дванадцяти годин і профільтровивают.

Як визначити концентрацію активних речовин

Щоб приготувати настоянку прополісу, яка має 5% діючих речовин, беремо співвідношення прополісу і 70 ° спирту 1:10. Збільшуючи співвідношення до 2:10 отримаємо кінцевий продукт 9-10%, або беремо 3:10, тоді приготована настоянка прополісу буде містити 15-17% діючої речовини. Для того щоб точно визначити концентрацію прополісу в отриманому розчині, профільтруем отриману рідину, а після цього сольем в мірний стаканчик. Далі зважимо сухий залишок.



Щоб приготувати прополіс на спирту швидше, потрібно дати рідини настоятися протягом доби, а потім підігріти. Далі охолоджуємо і наполягаємо в холодильнику близько дванадцятої години. Потім фільтруємо.

Як приготувати розчин прополісу

Водний розчин прополісу по ефективності поступається спиртовому, проте, в народній медицині він також широко використовується.

  • Перед приготуванням розчину, помістимо прополіс в морозильну камеру, де він стане крихким. Нагріваємо 90 мл води до п`ятдесяти градусів і заливаємо в термос. Засипаємо туди 10 грамів подрібненого прополісу. Наполягаємо, щільно закривши кришкою, протягом доби. У підсумку отримуємо водний розчин прополісу жовтувато-зеленуватого кольору.
  • Є і дуже швидкий спосіб приготування розчину прополісу. Потрібно взяти воду і прополіс в тому ж співвідношенні і змішати їх. Повільно нагріваємо суміш на водяній бані. Коли температура досягне 80 градусів, підтримуємо її протягом 20 хвилин, постійно помішуючи розчин. Потім фільтруємо. Отриманий розчин можна зберігати у непрозорій скляному посуді в прохолодному місці не більше семи днів.
  • Існує спосіб приготувати розчин прополісу, який можна зберігати і три місяці. Для цього змішуємо 50 мг подрібненого прополісу і 100 мл води. Щільно накриваємо суміш і витримуємо на водяній бані не менше години. Час від часу потрібно помішувати розчин.

Мазі з прополісом

Мазі з прополісом можна приготувати на рослинній або вершковому маслі, на тваринному жирі, на вазеліні або ланолине. Наприклад, щоб приготувати мазь від опіків, і для лікування шкірних захворювань, витяжку прополісу змішаємо з рослинним маслом або вазеліном, беремо 1 частину витяжки на 9 частин основи. Все перемішуємо і мазь готова. Такі мазі гарні для лікування застуди та атеросклерозу, а так само можуть бути використані для масажу.

Тепер ви знаєте, як приготувати прополіс. Прополіс - це простий і доступний засіб. Настоянки, розчини, мазі і маски, приготовані на його основі, здатні подарувати красу і здоров`я і дорослим і дітям.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!