» » » Чому запалюються лімфовузли?

Чому запалюються лімфовузли?

Чому запалюються лімфовузли?

Під лімфатичних вузлом мається на увазі мале скупчення клітин, які покриваються сполучною тканиною. Такі клітини вважаються комбінацією лімфоцитів, які виробляють білки і також захищають організм від стороннього вторгнення, наприклад, вірусів.

Як правило, лімфовузли розташовуються групами, при цьому кожна з них очищає тільки певну частину в організмі. Основною причиною їх запалення є вірусні інфекції, звичайна застуда або грип. Однак існують також і інші інфекції, які мають паразитарний і бактеріальний характер. Це багато в чому пояснює, чому запалюються лімфовузли на шиї, під пахвами, в паху або під підборіддям, оскільки саме дані місця є осередком поширення інфекції. Процес, під час якого вони запалюються, називається лімфаденітом.

Існують характерні симптоми, які вказують на те, чому запалюються лімфовузли:

  • Набряклі і припухлі кінцівки є ознакою можливого блокування лімфатичної системи. В результаті цього відбуваються запалення тих лімфовузлів, які знаходяться глибоко під шкірою, тому їх збільшення складно побачити неозброєним оком.
  • Інфекції верхніх дихальних шляхів викликають, як правило, запалення лімфовузлів в шиї і під підборіддям. В цьому випадку у хворого може підвищитися температура тіла або рясне потовиділення.
  • Менш втішними є ознаки отверділих і швидко збільшуються лімфовузлів. Це може стати причиною пухлини, різного характеру.
  • Якщо людина страждає запаленням лімфатичних вузлів по всьому тілу, то скоріше за все це може бути ознакою тяжких захворювань, у тому числі вовчака, ревматоїдного артриту і навіть ВІЛ.


Розглянемо причини, які вказують на те, чому запалюються лімфовузли в паху і з якими інфекціями це може бути пов`язано:

  • Можливі травми;
  • Інфекції, які зачіпають нижні кінцівки і геніталії;
  • Злоякісні або доброякісні пухлини;
  • Статеві та вірусні інфекції, в тому числі токсоплазмоз, туберкульоз, які передаються статевим шляхом.

Пояснимо також, чому запалюються лімфовузли під пахвами. Збільшений лімфовузол під пахвами викликає ряд страшних припущень про його природу виникнення. Зауважимо, що дане явище не завжди свідчить про пухлину. У більшості випадків лімфовузли запалюються через інфекцій, які можуть бути, як бактеріальними, так і паразитарними або грибковими.

Для відновлення колишніх розмірів лімфовузлів може досить прикласти до них теплий компрес, однак в особливих випадках можуть знадобитися і рецептурні препарати. У цьому випадку після виявлення збільшення лімфовузлів під пахвою потрібно звернутися до лікаря, який зможе встановити точний діагноз і причину його виникнення. Зауважимо, що часто хвороби, які стали причиною запалення лімфовузлів можуть привести до тяжких ускладнень, наприклад, безпліддя, втрата зору, слуху і т.д.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!