» » » Як укрити троянди взимку?

Як укрити троянди взимку?

Як укрити троянди взимку?
Як укрити троянди взимку?

Троянди культурних сортів, залишені зимувати в саду без всякого укриття, іноді вимерзають навіть на півдні європейської частини Росії. Що вже тоді говорити про троянди, що ростуть на Уралі або в Сибіру, які неодмінно загинуть від сильних морозів, якщо їх належним ніяк не вкрити на зиму! Але для того щоб майбутньої навесні не сумувати про безповоротно втрачених кущах троянд рідкісних дорогих сортів, недостатньо лише за всіма правилами укрити троянди взимку. Наскільки вдало пройде зимівля, багато в чому залежить ще і від того, наскільки дбайливо доглядали за трояндами протягом усього літа: слабкі кущі, які не отримували належного харчування, мають набагато менше шансів пережити зиму, ніж їхні здорові доглянуті побратимами.

Як правильно вкрити троянди на зиму

Незалежно від того, яким саме матеріалом планується надалі вкривати троянди простягали, перш за все троянди необхідно певним чином підготувати до зимівлі.

Як підготувати троянди до зими

Починати готувати троянди до зими слід завчасно - ще на початку серпня потрібно до мінімуму скоротити полив трояндових кущів, щоб рослини не нарощували зелену масу, і повністю припинити їх підживлення азотними добривами, стимулюючими зростання нових пагонів, які не встигнуть визріти до кінця літа. Такі незміцнілі пагони пропадають вже при перших осінніх заморозках - вони чорніють і загнивають. Загнили ж пагони є розсадником хвороботворних мікроорганізмів, які ослаблюють вся рослина, в результаті чого хвора троянда може просто не пережити зиму. Підживлення ж калійно-магнієвими добривами треба продовжувати аж до середини вересня, так як ці добрива сприяють зміцненню тканин рослин, що забезпечить їх хорошу зимівлю.



У вересні потрібно перестати рихлити ґрунт навколо кущів для того, щоб сплячі нирки не рушили в зростання. З цією ж метою з перших чисел вересня необхідно припинити зрізати квіти троянд для букетів - вони повинні цвісти на кущах до повного занепаду. В кінці вересня все листя з кущів троянд слід видалити, а самі кущі обробити розчином залізного купоросу, бордоською рідиною або будь-яким іншим фунгіцидною препаратом.

Коли потрібно вкривати троянди



Легкі заморозки для троянд не є небезпечними, більш того, вони почасти навіть корисні, так як сприяють остаточному визріванню пагонів. Тому вкривати троянди потрібно лише з настанням стійких холодів, коли температура знизиться до -5 * С і стабільно протримається у цієї позначки протягом декількох днів. Зазвичай цей період настає в кінці жовтня або на початку листопада. Якщо ж поспішити і вкрити троянди раніше зазначеного часу, вони можуть знову піти в зростання.

Як укрити кущові троянди на зиму

  1. Перед укриттям на зиму кущові троянди необхідно обрізати. Про те, як правильно це зробити, читайте в нашій статті Як обрізати троянди.
  2. З-під кожного куща потрібно маленькими садовими граблями ретельно вигребти все гілочки, листя та інший садовий сміття.
  3. Після цього грунт навколо кущів треба як слід розпушити і підгорнути кожен кущ м`якою землею (або торфом) на висоту близько двадцяти сантиметрів.
  4. Якщо кущів троянд в саду трохи і ростуть вони на значній відстані один від одного, укрити їх можна наступним чином:
  5. Для кожного куща заздалегідь потрібно заготовити каркас, зроблений з металевих прутів. За формою такий каркас нагадує крупноячеистой кошик висотою близько шістдесяти сантиметрів.
  6. Трояндовий кущ треба накрити цим каркасом і з усіх боків обкласти його утеплювачем, наприклад, товстим гофрокартоном, нарізаним зі старих коробок.
  7. Утеплювач слід зафіксувати декількома витками шпагату.
  8. Поверх утеплювача потрібно натягнути рукав з товстої поліетиленової плівки. Верх рукава треба зібрати воєдино і туго перев`язати, а низ притиснути до грунту і придавити до неї камінчиками або цеглою. У такому укритті троянда не згине в морози і не випреет під час відлиги - товстий картон захистить її від холоду, а поліетилен - від зайвої вологи.

Крім цього дуже ефективного, але в той же час досить трудомісткого методу, існують і інші способи укриття рунистих троянд на зимівлю, про них ми вже розповідали в нашій статті Як троянди укрити на зиму.

Як укрити плетистую троянду

  1. Гілки плетистой троянди треба відв`язати від шпалери і видалити з них все листя.
  2. Все батоги потрібно зібрати в єдиний пучок і в декількох місцях перев`язати його натуральним шпагатом.
  3. Місце, на яке будуть покладені батоги, слід вистелити ялиновим гіллям, який не тільки захистить їх від вимерзання, а й відлякає польових мишей та інших дрібних гризунів.
  4. Батоги треба повільно і дуже обережно пригнути до землі, укласти їх на підготовлену основу і зафіксувати в цьому положенні V-подібними шпильками, зробленими з металевого прута.
  5. Над укладеними таким чином батогами потрібно з фанерних або дощатих щитів спорудити укриття у формі куреня. Бічні частини щитів слід зафіксувати вбитими в землю дерев`яними кілочками. Зробити це треба для того, щоб щити взимку не роз`їжджалися в сторони під вагою лежачого на них снігу.
  6. Зверху щити потрібно накрити поліетиленовою плівкою, а її краї притиснути до землі цеглою або камінчиками.
  7. Торці курінь слід тримати відкритими аж до замерзання грунту, після чого їх потрібно замостити дошками і теж прикрити поліетиленом. З початком весняних відлиг ці дошки треба прибрати для того, щоб укриття проветривалось від зайвої вогкості.

Крім цих рад розібратися у всіх тонкощах процесу спорудження укриттів для троянд вам допоможуть відеоролики, які можна знайти в Інтернеті. У них професійні квітникарі наочно показують, як саме потрібно робити всі вищеописані операції.

Також вам може бути корисна стаття Як вирощувати троянди.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!