Як обрізати орхідею?

Як обрізати орхідею?

Пройти мимо квітучої орхідеї і, не звернути увагу на яскравий окрас квітів, навряд чи хтось зможе. Рослина дивовижне, а період цвітіння може бути аж 6 місяців. Однак для того, щоб рослина довго радувало око своїм здоровим виглядом і яскравим цвітінням, воно вимагає догляду. Один з питань, які турбують власників такої розкоші: обрізати чи орхідею або ж немає. Спробуємо розібратися, чи так це необхідно.

Обрізати чи ні

Після цвітіння у рослини завжди залишається цветонос. Не варто відразу ж кидатися за ножицями і видаляти зайве в надії, що так рослина швидше знову зацвіте. Варто відзначити, що орхідея може цвісти в будь-який час року і не менше 2-х місяців. І допомогти їй звільниться від непотрібного дійсно треба. Так, коли і як обрізати орхідею? Існує кілька варіантів, як можна, або навіть потрібно обрізати орхідею.

Як обрізати орхідею

варіант перший

Рослина отцвело, і Ви в очікуванні нового цвітіння з нетерпіння спостерігаєте за рослиною. Але, цветонос пожовтів, засох або навіть почорнів - сміливо беріть ножиці і ріжте цветонос прямо біля основи. На висохлому цветоносе рости вже нічого не буде, а рослина «витрачає» свої сили і поживні речовини даремно. Додаткової обробки зріз не вимагає.

варіант другий



На квітконосі після цвітіння можуть залишитися набряклі нирки, які можуть розташовуватися не тільки на кінчику, а й поблизу відцвілих бутонів на квітконосі. Якщо кінчик зелений в обрізанні орхідея не потребує. Чекайте наступного цвітіння.

варіант третій

Стрілка після цвітіння потихеньку починає в`янути, але сплячі бруньки у рослини набряклі. Як обрізати орхідею після цвітіння в цьому випадку? Якщо цветонос досить довгий, то таких нирок може бути до 4 шт. Погодьтеся що втратити відразу кілька прекрасних бутонів орхідей недозволена розкіш. І в цьому випадку досить обрізати кінчик квітконосу або точніше трохи вище нирки. Це дасть можливість рослині направити свої сили на нове цвітіння. Однак 100% гарантії, що рослина буде цвісти на старому квітконосі, немає.

Тільки після цвітіння орхідея потребує не тільки в обрізанні квітконосу, але і в обрізанні діток. Зазвичай дітки розвиваються при високій температурі, тобто в основному в літній час. Після цвітіння від квітконоса відходять дітки, і ось коли вони пустять коріння (не менше 5 см), їх потрібно обрізати з частиною квітконоса і посадити заново. При пересадці і посадці орхідею заливати водою не йди. Їй необхідно в цей період «сухе» зміст, термін якого залежить від температури навколишнього середовища. У літню пору досить 2-х діб. Якщо не видаляти діток, то орхідея згодом втратить свій витончений стан. А так можна розвести цілу квітучу оранжерею з орхідей. Отже потрібно обрізати орхідею? Так рослина навіть вимагає такої процедури, щоб ще довго радувати своїми гарними квітами.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!